You are here: Početna » Zdravlje » Seksualnost » Vaginizam
četvrtak, 12 dec 2019

Vaginizam


Biseksualna devojka, Connie, iz Holandije je odlučila da podeli svoje stručno mišljenje u vezi sa vaginizmom. Navodi neke od razloga koji su uzroci vaginizma, kako izgleda život sa istim, šta partnerke mogu da očekuju, kao i koji su načini da se problem prevazidje.

 

"Zovem se Connie van Gils. Biseksualna sam i imam primarni vaginizam već duže vreme (od 14 do 34 godine). Pokušala sam da pronadjem rešenje za moj problem, ali je bilo veoma traumatično i zapravo pogoršalo moju situaciju.


Kada sam imala 32 godine upoznala sam seksološkinju Willeke Bezemer koja ne samo da je bila specijalistkinja kada se radi o vaginizmu, već je imala posebno mesto u srcu za žene sa ovim problemom. Pomogla mi je, nakon čega smo odlučile da zajedno napišemo knjigu sa nazivom “Zatvorene žene”. Knjiga je postala veoma tražena i doštampavana više puta. Ona je odradila informativni deo, a ja intervjue sa mnogim ženama u vezi sa ovom temom.


Više nemam vaginizam, uživam u penetraciji sa mojim partnerom, ali mi je i dalje nezamislivo da govorim o tome. Ukoliko bi me neko pitao o čemu se radi u mojoj knjizi ne bih mogla da se nateram da to glasno izgovorim, predložila bih da mi se obrate putem interneta. A penetracija nije, verovatno nikada neće ni biti, deo mojih seksualnih fantazija."


-------------------------------------


Šta je vaginizam?


Vaginizam je nesvesni refleks vagine i celog tog područja - vagina se čvrsto zatvori kada prst, dildo ili penis pokušaju u nju da uđu. Čak i razmišljanje o tome može da prouzrokuje ovaj refleks. Nekada je povezano sa drugim ljudima, ali često se javlja problem i pri stavljanju tampona ili sopstvenih prstiju. Primarni vaginizam je onaj koji postoji oduvek, dok je sekundarni onaj koji je nastao nakon “normalnog” početka seksualnog života.


Često počinje sa strahom i bolom ili strahom od bola, a kasnije mu se pridružuju i strah od poniženja ili neuspeha.


Obično ima veze sa iskustvom iz mladosti – na primer kod devojčica koje mokre u krevet – pokušavaju to da spreče tako što kontrolišu mišiće vagine stiskajući ih što na kraju može dovesti do toga da ne umeju lako da ih opuste. Ovaj problem se često povezuje sa stidom i krivicom. Takođe uzrok može biti i bavljenje jahanjem ili baletom.


Uzroci mogu biti razni – nedostatak poverenja u svoju porodicu ako je devojka odgajana u porodici u kojoj nije mogla da veruje roditeljima i naučila je da bude pod stalnim gardom; mogućnost da je čula priče o silovanju devojčica; gledala porno film u kom je žena bila degradirana ili se loše ophodilo prema njoj; naučena je da je zabranjeno imati odnose koji uključuju penetraciju pre braka.... Uzroka je mnogo i najčešće je u pitanju kombinacija više njih.


Svaka peta žena u Holandiji ima bolne seksualne odnose. Uglavom se o tome ćuti, ali to je treći po redu razlog obraćanja seksolozima u Holandiji.


Žene koje imaju vaginizam su često izvrsne ljubavnice. Za njih seks ne podrazumeva penetraciju i sve dok se to od njih ne traži mogu doživljavati orgazme.


Ukoliko imate odnose koji uključuju penetraciju sa ženom koja ima vaginizam, potrebno je da je vodite govoreći joj šta vam prija, dajući joj uputstva poput – koliko duboko, koliko sporo, brzo, koliko prstiju uključuje.... i ne zaboravite da pazite na nju u slučaju da se uplaši i počne da plače. Držite svetlo upaljeno. Morate biti strpljivi sa njom i pokušati da uživate u seksu bez penetracije. Mogu vam pomoći da iskusite nove stvari samo dodirujući vam stopala ili glavu ili kožu tamo gde niste ni bili svesni da bi vam prijalo, jer su zbog svoje preosetljivosti otkrile nove načine uživanja u seksu.


Što se tiče oralnog seksa devojke sa vaginizmom nemaju problema ukoliko ne pokušate da gurnete jezik u vaginu. Isto važi i za anus.


Masturbacija kod žena sa vaginizmom ne uključuje penetraciju, već samo stimulisanje klitorisa. Moguće je da će više voleti da zadrže veš na sebi, nego da dodiruju direktno kožu. Ponekad koriste vibrator ali samo spolja i uglavnom ne u obliku penisa.


Najbolji tretman kada govorimo o lečenju vaginizma može da pruži seksolog, ali najbolji efekti se postižu kroz “odrađivanje domaćeg zadatka” (posmatranje vulve u ogledalu, crtanje svoje vulve, aktivan rad na opuštanju tako što vaginu energično zatvaraju i opuštaju tri puta dnevno po 10 ponavljanja). Divno iskustvo bi bilo da se nauči više o vlastitom vaginizmu, da postoji neko ko će saslušati, postaviti prava pitanja, pomoći.


Čega bi trebalo da budu svesne partnerke osoba koje imaju vaginizam?


Ne koristite reč seks kada mislite na tucanje. Ukoliko partnerki postavite pitanje – Dakle, nikada nisi imala seks u svom životu? - možete je povrediti jer će ona pomisliti da se ne računa sve ono u čemu ona uživa kada ima seks (svi fantastični orgazmi, sati ljubljenja i maženja) i najverovatnije će vas ostaviti.


Uživajte u seksu s njom i ne dozvolite da vas vaginizam odbije. Nemojte da vaša prva sumnja bude da je bila seksualno zlostavljana ili da vas ne voli dovoljno ili da ima problem seksualne prirode.


Za rešavanje ovog problema je potrebno vreme, možda čak i godine, pre nego što ona bude spremna na penetraciju. Ukoliko je već prošla kroz priču o tome, čitanje i vežbe, postavite joj pitanje direktno. Pitajte je da li želi da vodite računa o tome kako se ona oseća postavljajući joj pitanja poput “Da li ti je ovo ok? Da li uživaš u ovome?”, da li želi da ona vodi ili želi da oseti da je poželjna tako što ćete vi preuzeti tu ulogu i reći joj “Lezi jer želim da te tucam. Želim te sada.” A možda je nešto i između svega ovog. Probajte da se igrate, pustite muziku koju voli, uključite slatkiše ili voće koje ćete joj dati kada se opusti. Pričajte sa njom, nežno, fino, bezobrazno, šalite se.......

 

Lezbejke koje imaju strah od korišćenja seksi igračaka


Zašto se plaše penetracije i šta mogu da urade povodom toga?


Strahovi i fobije su nešto što ne možemo uvek da objasnimo. Moguće je da se penetracije plašite ukoliko ste bile seksualno zlostavljane u nekom momentu svog života. Medjutim, postoje osobe koje se plaše paukova i zmija, a isti ih nikada nisu ujeli. Bez obzira koji je razlog vašeg straha od penetracije, na vama je da odlučite šta želite da uradite u vezi sa tim.


Ne bi trebalo, u seksualnom smislu, da radite bilo šta na šta niste spremne. Nadam se da vaša devojka ne vrši pritisak na vas niti vam preti da će vas ostaviti ukoliko nemate seks na način na koji bi ona želela.


Ukoliko odlučite da imate seks koji uključuje pentraciju samo iz straha da će vas ostaviti, to može izazvati suprotan efekat koji će stvoriti nove probleme u vašoj vezi. Predlažem da same odlučite da li je to nešto što želite da istražite. Nekada je zdravo suočiti se sa demonima, ali nekada, posebno ako nismo spremne, posledice mogu biti razarajuće.

 

Ukoliko ste odlučile da želite da istražujete sa penetracijom, najbolje je da to uradite kada ste same. Predlažem da započnete tako što ćete se uzbuditi na način koji vama odgovara. Kupite sebi neki lubrikant i počnite sa istraživanjem prstima oko usni i vaginalnog otvora. Pokušajte da stavite prst i vidite kako se osećate. Možda biste želele ovo da isprobate u kadi sa toplom vodom, opuštene.

 

Ukoliko se osećate udobno dok stavljate svoje prste u vaginu, možda ćete poželeti da to iskusite i sa partnerkom. Pozovite je da vas gleda i kada budete spremne, lagano vam stavi prst ili dva i vidi kako se vi osećate. Koristite lubrikant ukoliko vam treba.

 

Moguće je da ćete, kada prvi put budete koristile seksi igračke prilikom seksa, krvariti ili da ćete osetiti bol. To je nešto na šta vaše telo možda tek treba da se navikne. Seksi igračke dolaze u različitim veličinama, možda biste želele da počnete sa onima manjeg obima. Na kraju krajeva, kad imate seks trebalo bi da se osećate dobro.


Budite sigurne u to da verujete svojoj partnerki i da je ona spremna da vam prepusti da vi vodite pokazujući joj kada ste spremne da je pustite da udje u vas i koliko brzo i duboko želite da ide.


Izvor: Lesbianlife

 

 

Komentari
Dodaj Novi
Dodaj komentar
Ime:
Email:
 
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."