You are here: Početna » Zdravlje » Seksualnost » Promiskuitet nekad i sada
četvrtak, 04 jun 2020

Promiskuitet nekad i sada

 

Veliko istraživanje o vezama, uključujući one među strejt, gej i lezbejskim parovima, ponovo se pozabavilo pitanjem promiskuiteta i zaključilo da, iako se o nepoverenju i promiskuitetu danas govori više no ikad, a otvorene veze su postale prihvatljiv lifestyle brojnih parova, onih monogamnih ipak ima više.

 

U odnosu na studije sprovedene u prošlosti, istraživanje je pokazalo da je procenat gej muškaraca koji su prevarili partnere spao na 59% (sa 83%) a kod lezbejki s 28% na 8%. Polovina gejeva i lezbejki u studiji su bili u nekom obliku civilnog partnerstva ili braka, a druga polovina u istopolnoj zajednici.

 

Sličnu anketu o vernosti i promiskuitetu nedavno je sproveo i portal AskMen koji je u svom istraživanju postavio tezu kako su žene i muškarci koji su imali više od pet partnera promiskuitetne osobe, što je izazvalo niz negativnih reakcija u online zajednici koja prati slične portale i ankete.

 

Istraživači spekuliraju da je svest o HIV-u, AIDS-u i drugim polno prenosivim bolestima od vremena seksualne revolucije uzrokovala da parovi postanu oprezniji i konzervativniji kada je u pitanju seks izvan veze. Takođe tvrde da je to i rezultat veće prihvaćenosti istopolnih veza u društvu, zbog čega se takvi parovi osećaju slobodnije da žive u svojim zajednicama i zasnivaju porodicu.

 

Promiskuitetom danas ne možemo smatrati ono što je predstavljao pre 30 godina, a mnogi se slažu da se ne meri kvantitativno već kvalitativno.

 

Velikom broju osoba danas više nije previše bitno s koliko je osoba potencijalni partner bio već se veća pažnja obraća na istoriju polno prenosivih bolesti, da li je faza ‘šaranja’ prošla i da li je osoba spremna na vernost u vezi. Izuzetno su retki oni kojima bi otkriće da je sadašnji partner bio promiskuitetan u potpunosti isključilo mogućnost veze (možda tu igra ulogu ego i „i can change him/her“ stav). Takođe je ustanovljeno da saznanje da je neko promiskuitetan neće nužno isključiti mogućnost da s tom osobom, iako smo je tek upoznali, spavamo.

 

Način na koji intimni međuljudski odnosi funkcionišu u poslednjih nekoliko desetina godina su se svakako promenili. A uprkos stereotipima da je monogamnost težak teret za jednu istopolnu vezu, ovi rezultati pokazuju sasvim drugačiji trend.

 

Izvor

 

Komentari
Dodaj Novi
Dodaj komentar
Ime:
Email:
 
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."