You are here: Početna » Zdravlje » Egzistencija » Rezultati tridesetogodišnje studije: Lezbejke su uspešne majke
petak, 06 avg 2021

Rezultati tridesetogodišnje studije: Lezbejke su uspešne majke

 


Deca rođena u lezbejskim porodicama ni malo ne zaostaju u razvoju za svojim vršnjacima iz heteroseksualnih porodica.


Rezultati istraživanja US National Longitudinal Lesbian Family Study, objavljeni ranije ovog meseca u stručnom časopisu Journal of Developmental & Behavioral Pediatrics, pokazuju da deca rođena u lezbejskim porodicama psihološki, socijalno i akademski napreduju kao i njihovi vršnjaci u heteroseksualnim porodicama. Inače, ova je studija još jedna u nizu onih koje su pokazale identične rezultate.


Ovi nalazi nisu iznenadili Christine Minkov koja sa svojom partnerkom Kate Willock odgaja dvoje dece, osmogodišnjeg Daniela i petogodišnju Alice. Ona je pobornica pomnog planiranja trudnoće, uslova i načina odgajanja deteta.


"Uspešan roditelj s ljubavlju i predanošću prilazi procesu odgajanja dece, bez obzira na seksualno opredeljenje. Kate i ja smo svesne da se mnogo ljudi protivi istopolnim porodicama, kao i da će našu decu, nažalost, verojatno zbog toga zadirkivati. S time se možemo boriti jedino tako da ih odgajamo u ljubavi, učimo ih dodatnoj dozi žilavosti i sigurnosti u sebe kako bi, bez obzira na druge, ostali ono što jesu – predivna deca koju su odgajale dve majke", rekla je Christine.


Verovatnost da će Alice i Daniel biti označeni kao drugačiji ili čak isključeni iz pojedinih aktivnosti je velika, pokazuju rezultati. Čak 41% ispitane dece je bilo stigmatizovano u nekom periodu života. Kao izvor diskriminacije najčešće se spominju vršnjaci, što pokazuje da je potrebno pojačati sprovođenje nulte stope na nasilje, edukovati decu o posledicama bullynga i toleranciji prema različitostima što bi na kraju koristilo svima, a ne samo deci u lezbejskim porodicama.


US National Longitudinal Lesbian Family Study je istraživanje koje se bavi proučavanjem kvaliteta života dece začete u lezbejskim porodicama. Pokrenula ga je uspešna psihijatrica Nanette Gartrell početkom 1980-ih godina, što NLLFS čini jednim od najobuhvatnijih i najdugovečnijih istraživanja koja se bave tom temom.


Izvor


 

Komentari
Dodaj Novi
Dodaj komentar
Ime:
Email:
 
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."