You are here: Početna » Zdravlje » Egzistencija » Rak: terapija preko bradavica?
četvrtak, 12 dec 2019

Rak: terapija preko bradavica?Hemioterapija preko bradavica je jedan od najefikasnijih načina u tretmanu raka dojke, tvrde naučnici.


Istraživači sa Džeferson Univerziteta u Filadelfiji otkrili su da direktnim targetiranjem kanala dojke, veća koncentracija leka dospeva do obolelog područja.


Kako u većini slučajeva rak dojke nastaje u ćelijama oko mlečnih kanala, odavno se pretpostavlja da takozvana intrakanalna metoda - smeštanje katetra u bradavicu, može da posluži kao alternativa tradicionalnom intravenskom postupku.


Tokom testiranja 12 pacijentkinja je primalo hemoterapiju kroz bradavicu, a 3 uobičajenom metodom. Rezultati su pokazali da je znatno veća koncentracija leka unesenog preko bradavice.


Naučnici su takođe otkrili da je intrakanalna metoda manje toskična i ne stvara neprijatne sporedne efekte kao što su gubitak kose i umor, koji prate tradicionalnu hemoterapiju.


Podnošljiv bol u bradavici i teške grudi u narednih sat vremena jesu jedini simptomi koje su pacijentkinje prijavile.


Uprkos rezultatima, mnogi specijalisti smatraju da je potrebno još dosta istraživanja sprovesti pre nego što ova metoda postane široko primenjiva.


Izvor

 

 

 

Komentari
Dodaj Novi
Dodaj komentar
Ime:
Email:
 
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."