You are here: Početna » Zdravlje » Egzistencija » Zloćudne bolesti ugrožavaju lezbejke
četvrtak, 12 dec 2019

Zloćudne bolesti ugrožavaju lezbejke
Američka nacionalna LGBT mreža za bolesti raka u svom nedavnom saopštenju objavila je veliku zabrinutost zbog broja lezbejki koje oboljevaju i umiru od ove zloćudne bolesti.

 

Prema riječima voditeljice programa, Liz Margolies, radi se gotovo o epidemiji, izrazito kritikuje nepostojanje konkretnih kampanja kako bi se na ovaj problem upozorilo. Uzrok tome ne treba tražiti u razlikama između tela lezbejki i heteroseksualnih žena, naravno, već u uslovima u kojima lezbejke žive. „Trebalo bi da učinimo nešto. Ljutito. Veliko.“, upozorava Margolies.

 

Svega pet do deset odsto svih oboljenja raka se može povezati s nasleđem u genima. Većinom su uzroci nepoznati, ali postoje neki koji su povezani i karakteristični za lezbejsku zajednicu. Stres i stigma života kao pripadnika seksualne manjine uzima danak na telu, a sve veći broj istraživača upozorava kako iskustvo s predrasudama direktno uzrokuje zdravstvene probleme. Istraživanja su pokazala da čak i lezbejke iz srednje klase u velikom procentu izbegavaju odlaske kod doktora na redovne preglede a situacija je gora kod onih iz siromašnih slojeva.

 

Nažalost, većina statistika koje se bave rakom kao bolešću retko uzima podatke o seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu tako da su lezbejke u ovom slučaju naprosto izgubljene u moru podataka koje ne mogu konkretno iskoristiti za svoju bitku.

 

„Kada su pripadnici naše zajednice, gejevi, umirali od AIDS-a organizovali smo se, lobirali. Danas je vreme da isto učinimo za lezbejke“, borbena je u svojim zahtevima za mobilizacijom zajednice Margolies.

 

Prema njenoj ideji, lezbejke bi trebalo više da se angažuju kako bi bolnice i centri za lečenje raka krenuli da sakupljaju informacije o seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu, ulažu više novca u istraživanja, pokrenu treninge za tretiranje LGBT osoba (posebno onkolozi) te da isti centri imaju grupe podrške kako bi se lezbijke i biseksualne žene podstakle da se obrate doktorima i stručnjacima pri prvim znakovima bolesti.


IzvorKomentari
Dodaj Novi
Dodaj komentar
Ime:
Email:
 
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."