You are here: Početna » Zdravlje » Egzistencija » WPATH izdao nove smernice tretmana trans osoba
četvrtak, 12 dec 2019

WPATH izdao nove smernice tretmana trans osoba

 

‘World Professional Association for Transgender Health’ (WPATH) je izdao nove, sedme po redu, uputstva za negu o zdravlju transseksualnih i transrodnih osoba, deset godina nakon poslednje verzije.

 

Kako prenose mediji, nova uputstva upravo zbog vremena koje je bilo potrebno da se konačno slože, predstavljaju značajan napredak u poštovanju trans individualaca prilikom dobijanja zdravstvene nege; bilo da se radi o uobičajenoj posesti porodičnom lekaru ili tranziciji u drugi pol.

 

Prva uputstva su izdata davne 1979. kada im je cilj bio da omoguće kliničke smernice za doktore koji se bave fizičkim i psihičkim zdravljem trans osoba, posebno usmeren na osobe koje prolaze kroz hormonalnu terapiju ili operacije. U mnogim delovima sveta, posebno u Severnoj Americi i Evropi, ovaj dokument imao je važnu ulogu o oformljivanju savremenog sastava zdravstvene pomoći za trans individualce. Ipak, ni on nije bio oslobođen nekih kontroverznih delova.

 

Prethodne verzije mahom su bile kritikovane zbog sugerisanih ograničenja u kojima pacijenti mogu ostvariti pravo na tranziciju, korišćenja izraza poput „deca sa rodnim poremećajima“ umesto novog izraza disforija ili npr. pogrešnih upotreba zamenica i izraza za trans osobe kao i rigoroznim sugestijama psihoterapija. Ipak, vremenom su uspešne revizije u saradnji sa aktivistima i drugim stručnjacima ovaj dokument dovele na veći nivo poštovanja u medicinskoj i trans zajednici.

 

Šta je novo?

 

Verovatno je najvažnija promena u sedmom izdanju sekcija o etičkim smernicama. U prošlosti su se tretmani koji su pokušavali da nametnu trans osobama rodni identitet i njegovu ekspresiju kako bi se prilagodile polu u kom su rođene, naravno bez uspeha, smatrali sasvim etičnim a sada je došlo do eksplicitne osude svih sličnih terapija konverzije. Iako su takve terapije već odavno odbacila sva relevantna svetska zdravstvena udruženja, u mnogim klinikama su postojali dvostruki standardi kada su u pitanju transrodne, transseksualne osobe i osobe koje ne žive u skladu s binarnim rodnim identitetom.

 

Značajan je i segment naziva „Being Transsexual, Transgender, or Gender Nonconforming Is a Matter of Diversity, Not Pathology“, u kom se podseća da je WPATH u maju prošle godine objavio izjavu u kojoj navode kako je ekspresija rodnih karakteristika, uključujući identitet, koje nisu stereotipno povezane s nečijim urođenim polom fenomen ljudske kulturne raznolikosti i ne bi se smeo karakterisati kao patološki ili negativan.

 

Podseća se kako psihoterapija nije apsolutno potrebna pre početka hormonske terapije ili operacije. Provera mentalnog zdravlja je poželjna kako bi se profesionalno moglo pristupiti osobama koje kreću s tretmanima, i iako je nekada bila visoki prioritet, sada više nije zahtev ukoliko doktor tako proceni.

 

Od drugih sugerisanih promena WPATH predlaže da se ukine starosna restrikcija za maloletne osobe koji žele da krenu s hormonskim terapijama i ukidanje zahteva da osobe pre tranzicije moraju da žive u potpunosti u skladu sa polom u koji nameravaju da predju kako bi imale „realno životno iskustvo“.

 

Takođe se smatra da neslaganje porodice više nije razlog zbog čega interseksualne osobe ne bi trebalo da prodju operaciju tranzicije u pol kom smatraju da pripadaju, a dodata su i poglavlja s informacijama o blokatorima puberteta, prepoznavanju raznolikosti rodnih identiteta i izražavanja koji nisu nužno i isključivo binarni.

 

Ono na čemu se još treba raditi je ukidanje promocije svetskog mita da je tzv. “poremećaj rodnog identiteta” kod male dece uobičajen u svega zanemarivoj manjini do adolescencije; odnosno, da je rodni identitet kod dece obično neodređen i savitljiv i da ne treba davati veliku važnost ukoliko se deca rodno drugačije izražavaju.

 

Izvor

Komentari
Dodaj Novi
Dodaj komentar
Ime:
Email:
 
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."