You are here: Početna » Zdravlje » Egzistencija » 20.000 inficiranih HIV-om u Srbiji
ponedeljak, 01 jun 2020

20.000 inficiranih HIV-om u Srbiji

 

HIV u Srbiji ima oko 20.000 ljudi, ali uprkos tome još ne postoji dovoljna svest o značaju testiranja na tu bolest, rečeno je prilikom predstavljanja programa 13. Evropske konferencije o HIV-u, koja je održana u Beogradu.

 

Na konferenciji u Centru "Sava", koja se prvi put održava u zemlji koja nije članica Evropske unije, okupilo se oko 3.000 učesnika, iz gotovo svih zemalja sveta.

 

Regionalni naučni predsedavajući dr Đorđe Jevtović je ocenio da lečenje zaraženih HIV-om u Srbiji trenutno nije prioritet, i izrazio očekivanje da će konferencija uticati na vlasti da posvete više pažnje lečenju i rešavanju problema obolelih od side.

 

Prema njegovim rečima, HIV-om je u Srbiji inficirano oko 20.000 građana, a lokalna kopredsedavajuća dr Gordana Dragović je rekla da je Srbija među zemljama u kojima se mali broj građana odlučuje na testiranje.

 

Pored značaja podizanja nivoa svesti o preventivi, Dragovićeva je naglasila i značaj uvođenja novih lekova u proces lečenja koji za sada nisu u Srbiji dostupni, dodavši da u tome očekuje podršku resornog ministarstva i vlasti.

 

Dr Piter Rejs iz Holandije je naveo da će na konferenciji, koja traje do subote, 15. oktobra, biti reči o dosadašnjim dostignućima u lečenju side tretmanima, testiranjima i o eventualnim komplikacijama i naglasio da će posebna pažnja biti posvećena naporima da se pronađe lek za tu bolest ali i značajnim dostignućima postignutim na tom planu.

 

Izvor

Komentari
Dodaj Novi
Dodaj komentar
Ime:
Email:
 
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."