You are here: Početna » Zdravlje » Egzistencija » Naučnici potvrdili da je prisilan orman štetan
četvrtak, 04 jun 2020

Naučnici potvrdili da je prisilan orman štetan

 

Nova studija uradjena na institutu Williams u sklopu publikacije ‘Sexual Research and Social Policy’ pokazala je da trajna stigma i društvena nejednakost podstiču stres i loše utiču generalno na zdravlje lezbejki, gej muškaraca i biseksualnih osoba.

 

To važi čak i za one individualce/ke koji nikada nisu iskusili neke veće traume poput vređanja, fizičkog premlaćivanja ili nekog od drugih direktnih oblika diskriminacije.

 

S druge strane, iako nisu aut, klozetirani individualci/ke takođe doživljavaju tzv. mikroagresije koje se događaju svakodnevno a zbog kojih osećaju da moraju da se skrivaju i u najuobičajenijim situacijama u kojima bi pomislili kako im je sigurnost i psihička stabilnost ugrožena time da drugi spoznaju njihovu seksualnu orijentaciju.

 

Autori studije tvrde kako te mikroagresije uveliko definišu na koji će(mo) način izražavati svoje identitete u javnosti, ali i kako će ih drugi doživljavati.

 

Kako su objasnili učesnici studije, uz sve probleme diskriminacije s kojima se LGBTTIQ zajednica suočava poput gore navedenih; homofobiju, rasizam i seksizam opisuju i kako čvrste društvene konstrukte koji ih sistematski isključuju iz društvenih institucija. Kada razmišljaju o životu bez homofobije, rasizma i seksizma većina ih je potvrdila kako kao manjine doživljavaju društvo kao sve osim harmonijskog okruženja.

 

Sociolozi i psiholozi sada treba da posvete više pažnje nego do sada u analiziranju ovih stresora i razumevanju njihovih efekata iako se među njima nalaze situacije koje nikad ne bi bile opisane kao diskriminišuće: poput straha da ulicom prošetamo sa istopolnim partnerom ili partnericom.

 

Zaključak je da zajednički cilj više nije samo bitka za jednakost već i razumevanje seksualne orijentacije i rodnih identiteta unutar širih skupina društva. Anti-gej propaganda i stavovi štete zdravlju LGBTTIQ osoba.

 

Ukoliko dovoljno studija i naučnika podrži ove teze, možda će lakše biti da se kontroliše govor mržnje koji dolazi od određenih institucija i njihovih predstavnika.

 

Izvor

 

 

 

Komentari
Dodaj Novi
Dodaj komentar
Ime:
Email:
 
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."