You are here: Početna » Zdravlje » Egzistencija » Urinarne infekcije, dijagnostikovanje i lečenje
petak, 15 jan 2021

Urinarne infekcije, dijagnostikovanje i lečenje

Indeks članka
Urinarne infekcije, dijagnostikovanje i lečenje
Page 2
Page 3
Page 4
Sve strane
Dijagnostikovanje

Infekcije urinarnog trakta (u daljem tekstu UTI) najčešće dijagnostikuju ginekolog/škinja ili lekar/ka opšte prakse. Ako je dijagnozu teško postaviti ili je lečenje neuspešno, osoba se upućuje urologu/škinji.

Prva poseta lekaru

Od Vas će biti traženo da uzorak mokraće odnesete u laboratoriju na analizu. Ako je pronađen veliki broj leukocita (belih krvnih zrnaca) u Vašem urinu, to znači da se Vaše telo bori protiv neke infekcije. Prisustvo bakterija može biti direktno potvrđeno u uzorku urina.

Ako lekar/ka želi da sazna o kojoj se tačno vrsti bakterija radi, on/ona će zatražiti da se uradi urinokultura, a to je postupak koji traje 24 do 72 sata. Takođe, može se tražiti od laboratorije da utvrdi koji antibiotik uništava nađenu vrstu bakterija (pomoću antibiograma), da bi Vam lekar/ka prepisao/la najefikasniji lek. (Najverovatnije će Vam već biti prepisan neki antibiotik širokog spektra delovanja, koji deluje protiv velikog broja raznih bakterija, i analgetik koji će brzo otkloniti neprijatne simptome infekcije.)

Ostali razlozi za urinokulturu:

- Sumnja na neku ozbiljnu infekciju, kao što je gonoreja;
- Trudnoća ili dijabetes;
- Infekcija koja se vratila unutar tri nedelje od zalečenja;
- Simptomi koji traju više od sedam dana uprkos uzimanju prepisane terapije;
- Skorašnja operacija genitalnog ili urinarnog trakta, ili skorašnje uvođenje ili uklanjanje katetera.

Ako postoji pretpostavka o trudnoći ili Vaš lekar/ka sumnja na neki anatomski problem, kao što je cista ili tumor, lekar/ka će uraditi i pelvični pregled.

Kompleksniji pregledi

Ako lek koji Vam je prepisan ne daje rezultate, ili lekar/ka sumnja na neku fizičku abnormalnost koja ne može da se vidi rutinskim pregledima, naverovatnije ćete biti upućeni urologu/škinji koji će uraditi dodatne, specifičnije preglede. Ovi pregledi se rade u lekarskoj ordinaciji ili u bolnici.


Cistoskopija se obavlja instrumentom, cistoskopom, kojim lekar/ka gleda direktno unutrašnjost mokraćne cevi i mokraćne bešike i utvrđuje postojanje malih upala ili tumora. Najpre Vam se daje lokalna ili opšta anestezija. Tada se cistoskop plasira kroz mokraćnu cev u bešiku. Kroz cistoskop lekar/ka može da uvede male instrumente kojim će uzeti uzorke mokraće ili tkiva na dalja ispitivanja u laboratoriji. Ova procedura traje oko 10 minuta od momenta plasiranja cistoskopa.Komentari
Dodaj Novi
Dodaj komentar
Ime:
Email:
 
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."