You are here: Početna » Zdravlje » Egzistencija » Neke čokolade su zdrave za vene
četvrtak, 23 maj 2019

Neke čokolade su zdrave za vene

Studija naučnika s University of California pokazuje da sastojak čokolade pomaže širenju krvnih žila te smanjuje rizik za infarkt i moždani udar.
Proučavajući flavonoide, sastojke čokolade biljnog porekla koji imaju antioksidativna svojstva, američki naučnici su otkrili njihov pozitivan uticaj na kardiovaskularni sistem.

U istraživanju je učestvovalo 11 osoba koji su svakodnevno u razdoblju od 2 nedelje konzumirali 46 grama tamne čokolade bogate flavonoidima.

U kontrolnoj grupi se nalazilo 10 ispitanika koji su konzumirali čokoladu s niskom razinom flavonoida.

Koristeći ultrazvuk, naučnici su na kraju istraživanja izmerili sposobnost krvnih žila da se opuste u situacijama u kojima se protok krvi povećava.

Utvrđeno je da se kod ispitanika koji su konzumirali čokoladu bogatu flavonoidima sposobnost opuštanja (dilatacije) krvnih žila povećala za 10%, dok se kod članova kontrolne grupe za toliko smanjila.

Naučnici objašnjavaju kako povećana sposobnost opuštanja krvnih žila ukazuje na poboljšano zdravlje kardiovaskularnog sistema smanjeni rizik za pojavu bolesti srca.

BBC News
izvor: www.plivazdravlje.hr
Komentari
Dodaj Novi
Dodaj komentar
Ime:
Email:
 
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."