You are here: Početna » Zdravlje » Egzistencija » Raduje me što ću najzad moći da promenim pol bez plaćanja
nedelja, 15 sep 2019

Raduje me što ću najzad moći da promenim pol bez plaćanjaDevetnaestogodišnji Aleksandar odlučio je još pre tri godine da promeni pol i da postane ono što je oduvek želeo - muškarac. Sada, kada je punoletan, to može i da ostvari, a novim zakonom o zdravstvenoj zaštiti predviđeno je da operacija za njega i još 200 ljudi, koliko čeka na zahvat promene pola, bude besplatna.


Ova mogućnost Aleksandra je veoma obradovala i ohrabrila jer troškovi zahvata u njegovom slučaju iznose 10.000 evra. "Nikad se nisam dobro osećao kao devojčica, niti sam se poistovećivao s njima. Nekako me je uvek pratila potreba da budem muškarac, pa sam se tako uvek i igrao sa dečacima. Suknju i haljinu veoma sam retko nosio, a šminkanje na kojem je moja mama nekad insistirala, uvek mi je bilo mrsko. Jedino sam na maturskoj proslavi nosio haljinu, i to samo zbog roditelja i sredine", priča Aleksandar.

 

O svojoj želji i nameri da promeni pol roditeljima dugo nije hteo ništa da kaže, sve do prošle godine. Njegova sreća je što su roditelji to prihvatili i pružili mu podršku. "Moji roditelji ne samo što me podržavaju već i skupljaju novac za operaciju. Ti zahvati su skupi i koštaju nekoliko hiljada evra. Njihova želja je bila da se operišem u inostranstvu, ali mogućnost da to obavim ovde o trošku države veoma me raduje", priča Aleksandar.

 

Operacija će mu, kako kaže, pružiti život kakav želi, a već je preduzeo i prve pripremne korake za promenu pola, obratio se psihijatru u KBC „Dr Dragiša Mišović“. "Nekada je za moj problem znao samo moj najbolji prijatelj, a sada znaju svi i lakše mi je. Mada bih voleo da mi se ljudi obraćaju kao muškarcu, jer iako još nisam promenio pol oslovljavanje u ženskom rodu me vređa budući da se ja tako ne osećam", kaže Aleksandar.

 

Novim predlogom zakona predviđena je promena pola iz medicinskih razloga o trošku osiguranja. Razlog za to je odluka Svetske zdravstvene organizacije da transseksualnost zavede kao poremećaj.

 

Kako je ranije rekla pomoćnica ministra zdravlja Zorica Pavlović, u naredne dve do tri godine 50 osoba će biti spremno za promenu pola, koju će platiti osiguranje, a za operaciju je trenutno zainteresovano 200 osoba. Veća je potreba za ovakvom vrstom intervencije kod muškaraca. Najstariji pacijent imao je 49 godina, a najmlađi 18.

 

Tome u prilog govori i slučaj Marije iz Beograda, koja je već prošla kroz čitav proces, dug tri godine. Oduvek se osećala kao žena, a sada tako i izgleda. "Još od detinjstva sam videla sebe kao ženu, a ne kao dečaka: šminkala sam se, frizirala, oblačila ženstveno. Nisam imala podršku majke, bar ne u početku, jer je trebalo mnogo vremena da prihvati moju odluku", priča Marija.

 

Njena želja počela je da se ostvaruje tako što je prvo otišla kod psihijatra koji se bavi transseksualnim odnosima. Razgovor s njim, kao i terapija, presudni su za tok transformacije.

 

KBC "Dragiša Mišović" u Beogradu. "Samo dvojica ili trojica lekara bave se ovom problematikom, i možete da se obratite Institutu za mentalno zdravlje, KBC „Dragiša Mišović“. Individualno je koliko razgovora treba da bi lekar procenio da li je osoba spremna za promenu pola. Nakon toga dobila sam uput za endokrinologa. Hormonalnom terapijom počelo je da se ostvaruje sve ono o čemu sam maštala. Dobijala sam postepeno grudi, bokove, postajala sam sve ženstvenija", priča Marija.

 

Ali put do ženstvenosti koštao ju je 3.000 dinara po kutiji hormonskih tableta koje su podmirivale potrebe za 50 dana. Tretman hormonima trajao je dve godine. Potom je usledilo ponovni odlazak kod psihijatra pred operaciju, a zatim i sam zahvat, koji je Marija platila 2.500 evra. Na kraju, kako kaže, rad lekara i osoblja GAK „Narodni front“ za nju je bio više nego zadovoljavajući. "S druge strane, transformacija iz žene u muškarca košta i do 10.000 evra. Zato smatram da je ovaj potez države kao dar s neba za sve koje tek čeka ovaj proces", objašnjava Marija.

 

Transseksualnost je poremećaj kod kojeg se osoba ne oseća onako kao bi trebalo da se oseća. Na primer, ženska osoba se oseća kao muškarac i obrnuto, objašnjava dr Dušan Stanojević, direktor GAK „Narodni front“ i član tima stručnjaka za promenu pola. Dr Stanojević navodi da na određivanje pola utiču hromozomi kao genetski faktor, polne žlezde, psiha i spoljašnji izgled. "Kada dođe do ovakvog poremećaja, takvu osobu prvo šaljemo kod psihijatra. Sama priprema za operaciju traje dve do tri godine od prvog javljanja lekaru. Najpre postoji priprema kod psihijatra, koja traje godinu do dve, a nakon toga osoba počinje da dobija hormone drugog pola. Pripreme za operaciju izgledaju kao i pripreme za svaku drugu intervenciju, dok sam zahvat traje nekoliko sati, a oporavak nekoliko nedelja", kaže on. S. V.

 

Izvor

 

Komentari
Dodaj Novi
Dodaj komentar
Ime:
Email:
 
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."