You are here: Početna » Zdravlje » Egzistencija » Nakon tradicionalnih brakova izašli iz ormana
ponedeljak, 20 jan 2020

Nakon tradicionalnih brakova izašli iz ormana

 

Kad se Vicki Brail nakon 20 godina braka razvela od supruga, majka dvoje dece je pretpostavljala da će se jednom ponovo skrasiti s muškarcem. Onda je upoznala psihoterapeutkinju Jeanne Covert.


"Bilo je to u najmanju ruku čudno, naš odnos prepun flerta", priseća se danas 65-godišnja Vicki. "Mislila sam da će se to pretvoriti u neku avanturu kakve se već događaju u krizi srednjih godina, ali umesto toga pretvorilo se u vezu koja traje od 1992."


Njena priča, kao i mnoge druge priče starijih lezbejki i gejeva, slična je filmu "Beginners" u kom Christopher Plummer tumači 75-godišnjeg gej muškarca koji napokon izlazi iz ormara i zbunjuje svog odraslog sina (Ewan McGregor).


Vicki kaže kako je nikad nisu privlačile žene, sve dok nije srela Jeanne (61). Ta joj je veza povremeno bila teška. "Morale smo da rešimo neke stvari jer meni štošta nije bilo prirodno. Bilo je teško podeliti 'uloge'", priča Vicki. "Najteže je bilo s kućnim poslovima. Naše poimanje 'ženskih poslova' se razlikovalo. Nisam ni slutila da heteroseksualke i lezbejke imaju tako različite poglede na svet."

 

Još jedan problem s kojim su se susrele ove dve žene bila su Vickina deca, Dori i Isaac, koja su tad živela s njom. Ona kaže kako u ono vreme većina lezbejki nije imala decu. Vremenom je porodica uspela da pobedi nesuglasice, a Dori i Isaac su uspeli da ih nagovore na venčanje u njihovoj sinagogi Obnoviteljske jevrejske zajednice.

 

"Deci je to bilo bitno jer su roditelji njihovih prijatelja bili u braku, pa su oni želeli isto, pa smo imale veliko tradicionalno jevrejsko venčanje", seća se Vicki.

 

Penzionisani pedijatar iz Philadelphije John Siegfried i njegov partner Howard Apperman zajedno su od 1991. Davne 1977. na Očev dan, John i njegova supruga Sybil okupili su svoje troje dece tinejdžerskog uzrasta i rekli im istinu: tata je gej.

 

"Bio je Očev dan, ali i Gay pride. Znali su da sam oduvek zagovarao prava manjina. Rekao sam im da sam i sâm dio manjine", kaže John.

 

"Moj sin David je htio ispasti pametan pa je rekao kako zna da bih ja radije sad bio u povorci. Rekao sam mu da je to sasvim tačno i da mu upravo to pokušavam reći. Onda sam ih pitao kako mogu očekivati da oni budu iskreni prema meni ako ja nisam iskren prema njima? Ućutali su. Zatim je moja kći počela plakati, a za njom i ostali. Sybil nas je sve zagrlila."

 

Siegfried, kom je danas 81 godina, napisao je memoare Gray & Gay: A Journey of Self-Acceptance, a zaradu od prodaje doniraće Nacionalnom muzeju i arhivi Stonewall u Ft. Lauderdaleu.

 

Njegov izlazak iz ormara nije šokirao njegovu decu već upravo suprotno – jednom zauvek raščistio je neke stvari, tvrdi njegova kćer Kathy Siegfried (54), samohrana majka koja živi u Orlandu.

 

"Toga dana su se stvari pomakle s mrtve tačke", kazala je. "Oduvek sam sumnjala da mi je tata gej, pa me njegovo priznanje nije iznenadilo. To mi je bila samo potvrda da sam u pravu. Moji roditelji nisu se baš najbolje slagali, a onda mi je postalo jasno i zašto. Svakih nekoliko godina ponavljao bi se isti scenario: krenuli su da se razvode, pa su se opet mirili i tako u krug."

 

John kaže kako je Sybil znala da ga privlače muškarci, ali svejedno su oboje želeli tradicionalan brak koji će trajati zauvek.

 

"Potiskivao sam svoju seksualnost, ali povremeno sam se upuštao u avanture za jednu noć kad bih otputovao na neku doktorsku konferenciju. U svojoj zajednici nikad nisam činio tako nešto, jednostavno nisam smeoda rizikujem. Kad bih ljudima rekao da sam njihov gej pedijatar, to bi bilo profesionalno samoubistvo."

 

Oboje su sve vreme pokušavali održavati privid srećne porodice, no nakon 35 godina odluka o razvodu bila je konačna. Sybil je pre pet godina preminula od raka i nikad se nije preudala. U maju su John i Howard proslavili 20 godina veze.

 

Izvor


Komentari
Dodaj Novi
Dodaj komentar
Ime:
Email:
 
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."