You are here: Početna » Zdravlje » Egzistencija » Dete bira
sreda, 29 jan 2020

Dete bira

 

Roditelji bebe koja se zove Storm, a rođena je pre četiri meseca, još ne žele da otkriju porodici i prijateljima njen pol kako bi dete kad poraste samo odlučilo hoće li kroz život ići kao muško ili žensko.


Kada su Keti Viterik i Dejvid Stoker iz Toronta dobili prinovu, u obaveštenju koje su uputili porodici i prijateljima nedostajala je jedna važna činjenica – bebin pol.


Naime, ovaj par nije želeo da otkrije da li je Storm dečak ili devojčica, a tu informaciju i dan danas drže u tajnosti, iako je od porođaja prošlo već četiri meseca.


"Odlučili smo da za sada ne otkrijemo kog pola je Storm. Ta odluka predstavlja naš omaž slobodi i izboru, nasuprot ograničenosti. Ako zaista želite da upoznate osobu, nećete se pitati šta ima među nogama."


Za sada samo roditelji, njihova dva sina, jedan blizak prijatelj i dve babice koje su pomagale pri porođaju, imaju saznanje o tome da li je Storm muško ili žensko.


Keti i Dejvid kažu da na ovaj način daju svom detetu slobodu da samo odluči ko želi da bude, umesto da se odmah nakon rođenja uklopi u društvene kalupe muškog ili ženskog pola, koji su, po njihovom mišljenju, previše kruti.


Ni drugo dvoje dece, petogodišnji Džez i dvogodišnji Kio, nemaju konvencionalno vaspitanje. Iako se zna da su obojica dečaci, roditelji su im ostavili izbor da li žele da nose mušku ili žensku odeću, pa tako Džez više voli da se oblači kao da pripada ženskom polu.


Kanadski par je ideje o vaspitavanju svoje dece zasnovao na knjizi Luisa Golda iz 1978. godine, pod nazivom ,,X: A Fabulous Child's Story’’, u kojoj ,,X’’nije odgajan, odnosno odgajana, ni kao dečak ni kao devojčica, a postao/postala je normalna i srećna odrasla osoba.


Izvor

Komentari
Dodaj Novi
Dodaj komentar
Ime:
Email:
 
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."