You are here: Početna » Zdravlje » Egzistencija » Lezbejke i biseksualne žene su izložene polno prenosivim infekcijama
četvrtak, 23 maj 2019

Lezbejke i biseksualne žene su izložene polno prenosivim infekcijama

 

Žene koje imaju seks sa ženama (Women having sex with women - WSW) su podjednako izložene polno prenosivim infekcijama (PPI) kao i heteroseksualne žene. Po nedavno sprovedenom istraživanju WSW su zabeležile značajno veći stepen bakterijske vaginoze (BV), hepatitisa C i HIV-rizičnog ponašanja u odnosu na žene koje ne spavaju sa ženama. „Pretpostavka da žene koje imaju seks sa drugim ženama nisu izložene riziku PPI je definitvno netačna,“ izjavila je Ketrin Feders, glavna autorka studije koju je sprovelo Odeljenje za seksualno zdravlje Bolnice Alice Springs iz Australije.  

Brojka od 1.408 žena koje su navele da imaju seks sa ženama je upoređena sa brojem od 1.423 žene koje su navele da nikada nisu imale seks sa ženama. Sve ove žene su posećivale Sidnejski centar za seksualno zdravlje u periodu između 1991. i 1998. Svega 7% WSW ili 283 žena je navelo da nisu imale seks sa muškarcima u periodu od 12 meseci (isključivo WSW), a 25% ovih žena je navelo da nikada nisu imale seks sa muškarcima. Rezultati su objavljeni u oktobarskom broju žurnala o polno prenosivim infekcijama.  

Dok su genitalne bradavice i gonoreja zabeležene u manjem obimu, bakterijska vaginoza je zabeležena u značajno većem procentu kod WSW (8% naspram 5%), kao i hepatitis C (5% naspram manje od 1%). BV je uobičajeno stanje koje označava promenu normalne vaginalne flore i dovodi se u vezu sa povišenom temperaturom, prekidom neželjene trudnoće i prenošenjem HIV-a seksualnim putem. Ne postoji jasno objašnjenje zašto su stope veće kod WSW ali istraživači/ce kao moguće faktore ističu veću stopu pušačica kod WSW i češće oralne seksualne prakse.

Žene ne bi trebalo da imaju pretpostavke u vezi rizika od seksualno prenosivih bolesti. Često, žene pretpostavljaju da ih seksualna aktivnost samo sa ženama štiti od PPI. „Ne treba ništa pretpostavljati. Deo ste velikog lanca seksualnog širenja infektivnih bolesti. Možda mislite da pažljivo birate partner/k/e, ali nikad se ne zna,“ kaže Džin M. Maraco, asistentkinja-profesorka medicine na Vašingtonskom univerzitetu u Sijetlu. „Žene koje su seksualno aktivne i sa muškarcima i sa ženama treba da znaju da su izložene istom riziku od herpesa i drugih infektivnih bolesti poput heteroseksualnih žena. Zabeleženi su mnogi slučajevi žena koje su zaražene seksualno prenosivim bolestima iako nikad nisu bile seksualno aktivne sa muškarcima,“ rekla je ona.

Rizično ponašanje je češće zabeleženo kod WSW, kao i isključivih WSW. „U australijskom istraživanju je pokazano da su WSW sklonije rizičnijem ponašanju, uključujući upotrebu droga i seks sa biseksualnim ili gej muškarcima, što je veoma važno,“ izjavila je Dr. Maraco. Kod WSW je zabeleženo više muških seksualnih partnera u poređenju sa kontrolnom grupom, i postoji značajno veća verovatnoća da su one tokom života imale više od 50 muških seksualnih partnera. Pripisivanje visokog stepena PPI i rizičnog ponašanja isključivo WSW bi značilo simplifikaciju ovog istraživanja. I WSW i isključive WSW su upoređene sa kontrolnom grupom. Došlo se do uznemirujućih podataka u vezi isključivih WSW, izjavila je Dr. Maraco. Najveći broj slučajeva BV je pronađen kod ove grupe (10%), a i stopa hepatitisa B je bila veća.      

Ovo nije jedina studija koja upućuje na visoke rizike od polno prenosivih infekcija kod WSW. „Sledećeg meseca će biti objavljeni rezultati istraživanja Međunarodnog žurnala za AIDS i PPI i rezultati su slični australijskom istraživanju,“ rekla je i dodala da su „Analizirani podaci 20.000 žena koje su posećivale kliniku u Sijetlu.“

Osnovni je problem u tome što žene nisu svesne rizika i nemaju redovnu ginekološku negu. Dr. Maraco i dalje popisuje žene za još jedno veliko istraživanje koje se fokusira na humani papiloma virus (HPV) i zabeležene rezultate Papanikolau testova WSW u Sijetlu. Za sada, smatra se da BV dosledno dominira kod lezbejskih parova. Jedno od uznemiravajućih otkrića je da žene i dalje ne traže Papanikolau test kod ginekologa. „Najčešći razlog je taj što su im ginekolozi rekli da nema potrebe za tim jer nemaju seks sa muškarcima,“ rekla je.

I šta sada? Prema istraživačima, potrebna su dodatna istraživanja da bi se razumelo kako se PPI prenose između dve žene. Time će se omogućiti bolja zdravstvena zaštita, kao i prevencija i razvoj edukacije. O žensko-ženskoj seksualnoj transmisiji PPI i hepatitisa C se zna jako malo. „Potrebna su dodatna istraživanja kako bi se razjasnile okolnosti prenosa infekcija sa žene na ženu i ustanovile prakse sigurnijeg seksa čime bi biseksualne žene i lezbejke mogle bolje da zaštite svoje zdravlje,“ izjavila je Dr. Feders.  

Lekari opšte prakse bi morali da se informišu o rizicima. „Svi lekari koji se bave seksualnim zdravljem bi trebalo da uzmu u obzir da su sve seksualno aktivne žene izložene riziku polno prenosivih infekcija, bez obzira na njihov ili rod njihovih partnera/ki. Lezbejke i biseksualne žene bi trebalo da imaju redovne Papanikolau testove zbog rizika od nepravilnih ili predkanceroznih ćelija cerviksa. Dr. Maraco dodaje da bi lekari morali da uzmu u obzir seksualnu istoriju i prikupljaju informacije o sadašnjem i ranijem seksualnom životu pacijenata.  

Sigurniji seks za WSW

  • Posećujte ginekologe radi redovnih Papanikolau testova
  • Ako ste seksualno aktivni, razgovarajte sa vašim lekarom o testiranju na HIV i druge PPI
  • Polno prenosive infekcije ne zavise od penetracije. Tokom seksa koristite zaštitu, naročito ako vaša partnerka ima SPB: koristite rukavice od lateksa ili dental dam prilikom oralnog (vaginalnog i analnog) seksa
  • Ne zaboravite: dildoi i druge seksualne igračke mogu preneti PPI! Koristite kondome

Sara Albert

Prevod: Majda Puača
Izvor: http://www.gayhealth.com
Komentari
Dodaj Novi
Dodaj komentar
Ime:
Email:
 
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."