You are here: Početna » Zdravlje » Egzistencija » Problemi sa menstruacijom
sreda, 15 jul 2020

Problemi sa menstruacijom

 

Često nazivana „prokletstvom“, menstruacija može zadati puno problema. Mi proučavamo uzroke menstrualnih problema i načine pomoću kojih ih možemo ublažiti.
Menstruacija je prirodan i normalan deo života žene, koji takođe ima potencijal da postane neprijatan. Većina žena u određenom stupnju života proživi komplikacije sa menstruacijom. 


Prva menstruacija

U zapadnjačkim zemljama prva menstruacija se dobija sa 12 ili 13, iako je potpuno normalno da započne i od devete godine. Godina menopauze – poslednje menstruacije – je obično oko 50-e.
Nije poznat tačan razlog koji nagoni telo da uspostavi hormonski ciklus koji vodi do menstruacije, iako telesna težina igra određenu ulogu – više i teže devojčice su sklone ranijem dobijanju prve menstruacije. Potrebno je vreme da bi menstrualni ciklus postao u celosti operativan, a prava ovulacija – oslobađanje jajašca svakog meseca – obično se ne dogodi u toku prve godine menstruiranja. Nakon tog perioda, međutim, menstruacija je gotovo uvek znak da se ovulacija dogodila.   

Menstrualni ciklus

U proseku, menstrualni ciklus žene traje 28 dana. Uobičajeni su ciklusi koji traju između 21 i 35 dana, ali ipak i mnoge zdrave mlade žene imaju kraće ili duže cikluse. Ciklus se broji od prvog dana menstruacije.
U prvoj polovini ciklusa, jajnici, pod stimulacijom folikulostimulirajućeg hormona (FSH) koji luči sluzna žlezda u mozgu, počinju da razvijaju između 12 i 20 jajašaca.
Jajnici takođe luče hormon estrogen, koji je najvažniji ženski hormon, „odgovoran“ za razvoj ženskih polnih karakteristika i tok svih procesa vezanih za menstrualni ciklus.
Ovulacija se odvija oko 14. dana prosečnog ciklusa. Jedan od jajnika oslobađa jajašce, koje započinje put ka materici.     

Menstrualne tegobe

Opšte zdravlje žene, i fizičko i psihičko, utiče na menstruaciju. U drugim slučajevima, deluje kao da sam menstrualni proces izaziva probleme. Ovo može biti slučaj sa bolnim menstruacijama – stanjem koje čak 70% žena tokom života iskusi.   
Bolovi mogu varirati od umerenih i povremenih koji uključuju bolove nalik na grčeve -  najčešće dan pre početka krvarenja, koji nestaju dan ili dva nakon početka ciklusa – do oštrih bolova koji izazivaju osećaj mučnine i premorenosti.   

Kontrakcije materice

Uzroci ove vrste menstrualnih tegoba, i umerenih i teških, su povezani sa kontrakcijama materice, dok se ona priprema da izbaci unutrašnji sloj ili dok to čini.
Nivoi estrogena u krvotoku nisu dovoljno visoki da bi mišićna vlakna materice učinili dovoljno elastičnim. Rezultat je bol, koji je obično koncentrisan u karlici, blizu materice i jajnika, ali se ponekad širi na bedra i donji deo leđa.   
Mlađe žene u tinejdžerskom dobu su podložnije bolu od starijih žena, i neretko se dešava da se bolovi smanje nakon što žena rodi dete – kao da materica „nauči“ kako da se lakše pomera.

Prestanak bolova

Izučavanje lekova na bazi hormona, koji se koriste za ublažavanje bolnih menstruacija, podupire teoriju da nedostatak estrogena uzrokuje problem. Ipak, ovi lekovi mogu izazvati mučnine kod nekih žena, pa se preporučuju drugi načini za ublažavanje bolova. Pojedini/e lekari/ke propisuju kontraceptivne pilule, jer čak i male doze hormona koje savremene pilule sadrže mogu biti efikasne. To je zato što je mesečno krvarenje manje kada se uzimaju pilule. Kod obilnijih menstruacija, materica mora više da se grči kako bi izbacila unutrašnji sloj, što izaziva više bola. Aspirin i drugi dostupni lekovi takođe mogu biti od pomoći.   

Opuštanje

Trebalo bi učiti i vežbati tehnike opuštanja, one mogu biti od velike koristi – ne samo za prevazilaženje menstrualnih tegoba, već i stresa i napetosti. Tehnika koja se naziva progresivnom dubokom mišićnom relaksacijom može biti naročito efikasna. Dvadesetak minuta potpunog opuštanja može povratiti energiju i smanjiti efekte bola koji telo čine slabim.  
Razne tehnike disanja takođe mogu biti korisne. Metode menjanja dubine i ritma disanja se mogu naučiti na časovima joge, ali je važno i eksperimentisati i pronaći pravu kombinaciju koja pomaže da se prebrodi intenzitet i trajanje tegoba.  
Intenzivno vežbanje, ako vam prija, takođe može doprineti smanjenju bolova, a čak i kratke šetnje po svežem vazduhu mogu doprineti da se osećate bolje.

Neredovne menstruacije

Dok su menstrualni bolovi (koji nisu deo PMS-a) česti kod mladih žena, neredovne menstruacije su veoma česte u tinejdžerskom dobu, kada se ciklus tek uspostavlja. Nije neobično da mlade devojke imaju svega četiri menstruacije tokom prve godine.  
Neredovne menstruacije su takođe uobičajene kada se žena bliži menopauzi.
Između ova dva ekstrema, početka i završetka reproduktivnog doba, kod većine žena se uspostavi relativno predvidljiv ritam. Ako se ovo ne desi, ne znači da se radi o nečemu ozbiljnom.  
Ipak, ukoliko žena često ima neredovne menstruacije, trebalo bi o tome da razgovara sa lekarom/kom, koji/a će želeti da zna koliko menstruacija traje, koliko je krvarenje obilno i da li je ranije postojala neredovnost.
Proređene i nepredvidive menstruacije ne moraju uopšte brinuti ženu, sve do vremena kada želi da začne dete. Začeće može potrajati zbog proste činjenice da žena koja menstruira (time i ovulira) svega nekoliko puta godišnje ima manje šanse da zatrudni.  
Ovo stanje se može lečiti hormonskim tretmanom.

Obimne menstruacije

Prekomerni gubitak krvi tokom menstruacije može biti veoma neugodan i neprijatan. Tada krvarenje često traje duže od proseka i može biti veoma bolno.  
U pojedinim slučajevima obimne menstruacije se javljaju povremeno i ne treba im pridavati veliki značaj. Ipak, kada se obimno krvarenje nastavlja mesecima može biti simptom hormonskih poremećaja, tumora fibromioma (fibroida),  i što je najmanje verovatno – raka materice.
Žene koje pate od endometrioze takođe imaju obilne i bolne menstruacije. Endometrioza je poremećaj koji nastaje kada se ćelije materice odvajaju i završe negde u unutrašnjosti abdomena.
Fibroidi – skup benignih tkiva u mišićnom zidu materice – takođe mogu izazivati bol i obilno krvarenje ukoliko su veliki.

Diletacija i kiretaža

Za obilne menstruacije postoji tretman, a kada uzrok nije rano otkriven, ženi se može sugerisati odlazak u bolnicu radi dijagnostičke kiretaže. To označava struganje unutrašnjeg dela materice metalnom kiretom, čiji se sadržaj nakon toga ispituje u laboratoriji, kako bi se utvrdila dijagnoza i preduzele dalje mere.  
Kiretaža se ponekad vrši i kod drugih menstrualnih poremećaja, kao što je neobjašnjivo krvarenje između dva ciklusa. To se može desiti i kao sporedni efekat uzimanja kontraceptivnih pilula ili rezultat potencijalnog poremećaja.

Amenoreja

Ukoliko ženi koja ima redovne menstruacije izostanu jedna ili dve menstruacije, najčešći razlog je trudnoća. Prava amenoreja – odsustvo menstruacije – je kod mladih seksualno aktivnih žena daleko ređa od trudnoće. Kada se javi, može biti uzrokovana teškim emocionalnim stanjima, bolešću ili anoreksijom (kada je telesna težina drastično smanjena).  

Samopomoć kod premenstrualnog sindroma (PMS)

Ukoliko vaš PMS nije toliko težak i nema razloga da pričate sa lekarom/kom, saveti u vezi samopomoći vam mogu pomoći da prevaziđete problematične simptome.

  • Jedite redovno, jer tokom dugih perioda bez hrane nivo šećera u krvi opada što pojačava simptome PMS-a.
  • Jedite umereno, raznovrsno i izbalansirano, unosite vlaknastu hranu radi izbegavanja zatvora creva. Hleb od neprosejanog brašna, žitarice, mekinje i zeleno povrće sadrže vitamin B6, koji pomaže kod PMS-a. Vitamin B6 se takođe nalazi u mleku, siru i jajima.
  • Nekim ženama puno pomaže ulje od jagorčevine.
  • Puno vežbajte.
  • Izbegavajte stimulanse, kao što je kafa. Umesto toga pijte biljni ili voćni čaj. Neki od njih su naročito dobri za opuštanje, dok neki na prirodan način pomažu u borbi sa problemima u vezi zadržavanja tečnosti.

Izvor: loversguide.com
Prevela: Majda Puača
Komentari
Dodaj Novi
Anonimus 2009-06-14 05:08:22

:lol:
:confused:
:cheer:
:)
:P
;)
:D
:kiss:
Problem
N.malena 2009-11-29 16:10:23


ee..pozdrav, Imam problem
Zadnji put sam mjesecno krvarenje imala u
5mjesecu, od tad nisam viseSta bi bilo najbolje uradiiti ??? :s
Nzm sxta da radim.....:|
Malla 2010-02-16 06:22:10

E..owako.....imam 14 godina...tj u junu ppunim 14.....skoro swe devojcice u mom
odeljenju su "dobile" ali ja nisam..........nzm sta da radim.....cesto
se zapitam...da li cu ja "dobiti" i da li swaka devojcica mora da
dobije???.... :huh: odgovorite molim was....:\
dodices i ti!!!! 2010-08-21 03:00:25

;) :woohoo: :whistle:
nenam sta mi se desava? 2010-06-28 01:25:33

pozdrav,ja imam 37 godima dve god ,kako mi je mesecnica sve redja,sad mi
traje samo dva dana,nikad nisam rodila,niti imala pobacaj,nervirama sva
ova situacija imam PMS?unapred zahvalna za odgovor:)
JaMrzimMenstruaciju 2010-07-20 00:00:30

Pa je*em li vam "Always" uloske;ovo mi je vec 5. u proteklih 10
minuta,nijedan ne mogu da namestim!!! :pinch:

P.S.-Bolje da sam musko.
Anonimus 2011-01-14 00:17:32

pozz....imam 12 god dobila sam 1 put u avgustu ove god. a sada sam dob 11
januara....da li je to normalno pomozite mi plss
o
Anonimus 2011-03-27 15:13:33

mene kasnu menstruacije vazda nedelju dana ali neka to samo za te vrijeme kad
dobijem ja menstruacije treba da pijem tablete za smirenje tako sam losa tako
nervoza utice na mene neznam kako to ..ako zna ko sto nek mi se javi molim vas
jer sam dosta zabrinuta
zdrawo
Pru 2011-07-25 19:13:49

Imam 17 godina( to jest u avgustu cu napuniti 17) prve menstruacije sam dobila u
12 godini :) Ovako: 2-3 mjeseca su redovne, pa onda mi kasne, mozda 4-5 dana ili
vise pa onda opet 2-3 mjeseca opet su redowve i tako ide to :0
prawo da vam
kazem nisam sigurna kad cu ih dobiti, ali sam zabrinuta zbog ovog mjeseca jos ih
nisam dobila a trebalo je jos od 13-tog ??
Zabrinuta sam i mozete li mi reci sta
da radim??
da li sam mozda bolesna ??
Radovno
Sani 2011-07-29 13:26:47

zdravo, imam 28 godine i moje menstruacije su u danu tacno ili nekad 2,3
dana kasne je li to u redu ? Posto se dobija na 28 dan , a onda to
kod mene nije tako.
hvalaaaaa
Veliki problem:(
Ivanna P. 2011-08-07 02:15:49

Ja imam 14 jos jedan mesec i 15 god.(iz makedonije sam i ne razumem mnogo
srpski)...nadam se da me razberite...imam veliki problem..jos nemam menstruacija
a kad sam bila mladja 12 god skinula sam se sama ali nisam znala nista uopste da
mogu ostetiti matku..ili dr...i kao anonimna sam se pretstavila na jednu
stranu..objasnila moj problem i su mi dali mn negativni odgovori svi su mene
krivili kao da sam jedina na svetu..jedna mi je rekla da sam 100% povredila
matku i da menstruacija mi nece doci nikad...strah me da kazem majci ona je mn
stroga i necu da joj kazem samo bih vlegla u novu nevolju..molim vas pomognite
ovih 2 dana uopste nisam oko sklopila ii sam u velikoj depresii :'(
Pomoc
asija 2011-08-17 22:56:54

Poozzz svima.Ako neko zna ili jeli mu se kaa desavala slicna situacija kako meni
neka mi kaze molim vas,imam 21 godinu i imam jako neredovnu menstruaciju znam da
nemam po 2-3 mijeseca a mene nista ne boli osjecam se potpuno zdrava a znma da
trudna nisma,ima li iko ko bi znao nesto ili da mu se desilo slicno.Hvala
unaprijed
ana 2011-11-21 17:23:13

imam 15god,i jos uvek nisam dobila menstruaciju,ali vec oko godinu dana imam
dosta sekreta da li bi trebalo da se obratim lekaru?sta da radim,unapred HVALA!
Dodaj komentar
Ime:
Email:
 
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."