You are here: Početna » Zdravlje » Egzistencija » Razbijanje tabua
sreda, 15 jul 2020

Razbijanje tabua

 

U društvu u kome su seksualna zadovoljstva i osećanja krivice čvrsto povezani, ne iznenađuje što ćaskanje o igračkama za seks nije uobičajena i svakodnevna pojava. Naravno, upotreba igračaka za seks je najbolja kada se odigrava bez osećaja krivice. Postojanje igrački za odrasle ne bi trebalo opravdavati; one predstavljaju zadovoljstvo radi zadovoljstva. Igračke za seks nam nude jedinstvenu priliku da na nove i uzbudljive načine istražujemo naša tela, i prilikom toga ne bi trebalo da osećamo krivicu ili sramotu. Prilikom igranja postoji velika verovatnoća da ćemo otkriti više o sopstvenim seksualnim fantazijama, i pronaći erogene zone za koje nismo znale da postoje. Igračke za seks su bezbedan i uzbudljiv beg u zadovoljstvo i istraživanje sopstvenih fantazija.

Fantazije čine veliki deo naših života: fantaziramo kako dobijamo premije na lotou, fantaziramo o budućnosti. Po čemu se fantaziranje o seksu i seks igračkama razlikuje?

Velika je verovatnoća da već posedujete barem jednu igračku za seks: vaš krevet. Poput vibratora ili lubrikanata, krevet je nešto što ne možemo pronaći u prirodi, a čini seks ugodnijim i omogućava nam različita zadovoljstva. Ali, za razliku od kreveta, vibrator za ženu može predstavljati bitan faktor u doživljavanju orgazama tokom seksa sa partner/k/om. Takođe, tuba lubrikanata na bazi vode može predstavljati bitan faktor kod uzbudljive, klizave i ugodne penetracije, nasuprot nelagodnosti i bolu.
Imajući sve to u vidu, vodič koji sledi sažima svrhu i upotrebu najpopularnijih seks igračaka, sa fokusom na faktore od najvećeg značaja. Za svaku vrstu igračaka, pokušale smo da identifikujemo najkvalitetnije i najbolje dizajnirane modele koji su trenutno dostupni.

Vibratori
Ukoliko kupujete samo jedan vibrator, preporučujemo one koji rade na struju. U odnosu na vibratore koji rade na baterije, oni: traju duže (potencijalno decenijama), i nikada im ne nestane napajanje baš kada ste spremni da doživite orgazam.

Kakvi sve vibratori postoje?

Možemo razlikovati tri „vrste“.
Mnoge žene pronalaze zadovoljstvo u najuobičajenijim vibratorima klasičnog falusnog oblika, koji rade na baterije i imaju plastični završetak, prave se od različitih materijala, a mi definitivno preporučujemo silikonske. Mana ovih vibratora je nedostatak „prave“ snage i potencijalni nestanak baterija u „odsudnom“ trenutku.

Druga vrsta vibratora, „magični štapić“ prevazilazi ove probleme jer poseduje strujno napajanje. Ovi veliki vibratori u obliku palice imaju veoma jaku stimulaciju, a strujno napajanje obezbeđuju svu snagu koja vam je potrebna. Veoma je zabavna činjenica da dizajneri/ke ovu spravicu nisu zamislili/e kao igračku za seks, već kao „lični masažer“, što može objasniti neobičan izgled.

Treća vrsta vibratora, takozvana „ručka“, podseća na mali fen za kosu, sa malom vertikalnom drškom na koju se mogu nakačiti različiti plastični, silikonski i nastavci od lateksa. Najbolje od svega je što se ovi vibratori praktično nikad ne kvare, staju u jednu ruku i mogu izazvati različite senzacije.

Masažeri za tuš predstavljaju divnu varijaciju klasičnih vibratora, i ako uživate u toploti i ukvašenosti kade, verovatno ćete razmisliti o investiranju u masažer za tuš. Poput prethodne dve vrste vibratora, masažeri za tuš se pored masturbacije mogu koristiti u razne druge svrhe.

Gde mogu kupiti vibrator?

Kupovinu vibratora nema potrebe pretvarati u traumatično iskustvo. Ako želite da imate vibrator prve vrste, možete ga kupiti u većini „seks šopova“ u Srbiji. Najčešće se prodaju silikonski, koji su u obliku realističnog penisa, sa varijacijama boje. Ukoliko želite veću raznovrsnost i modele koji ne izgledaju kao realističan penis i pravljeni su za lezbejke, moraćete da ih potražite u inostranstvu, u „seks šopovima“ specijalizovanim za lezbejke ili preko Interneta.
Što se tiče druge i treće vrste vibratora, oni se na žalost ne mogu naći u Srbiji (ukoliko imate informacije, javite!), a inače se prodaju u radnjama u odeljenjima za „lične masažere“, što podrazumeva i garanciju, i povraćaj robe u slučaju da ne odgovara.

Šta bi trebalo da znam kada koristim vibrator?

Pre korišćenja bilo kog vibratora – nanesite lubrikant. Vaša ljubavnica verovatno ne poistovećuje rane od trenja sa ljubavnim ugrizima. Koristite lubrikante na bazi vode.

Da li postoje vibratori koje treba izbegavati?

Nikada ne kupujte vibrator koji je dizajniran da zagreje određene delove tela. Oni su možda delotvorni za relaksaciju pojedinih mišića, ali nikako ih ne koristite za stimulaciju genitalija. Poznajemo bar dve osobe koje zbog snažnog orgazma nisu ni osetile koliko ih je grejač opekao.

Moja devojka i ja nikad nismo koristile vibrator. Šta treba da znam?

Vi sami najbolje znate šta vam najviše prija kad masturbirate, i to se odnosi na svaku osobu pojedinačno. Ne koristite vibrator na drugoj osobi pre nego što pogledate kako ga ona sama koristi, najbolje nekoliko puta.

Da li vibrator može da mi postane konkurencija?

Nijedna plastična sprava ne može zameniti ljubav i osećanja ljudskog bića; pokušajte da posmatrate vibrator kao jednu od igrački, a ne kao konkurenciju. Vibratori ne peru sudove niti izbacuju đubre, ne mogu da grle i ljube.

Da li zbog vibratora žena postaje manje senzitivna?

Pojedine žene posle korišćenja vibratora dožive privremeni gubitak senzitivnosti, ali ako odložite igračku na nedelju dana – sve se vraća na staro. Vibratori ne izazivaju dugoročan gubitak senzitivnosti.

Da li treba da kupim vibrator?

To je izbor koji treba da napravite vi i vaša partnerka/partner. Pričajte o tome. Ako ne možete da razgovarate na temu seksa ili kupovine vibratora, onda se cela priča oko vođenja ljubavi dovodi u pitanje, ali o tome nećemo ovde.

Dildo

Dildoi se proizvode u različitim oblicima i veličinama, ali svi imaju zajedničku karakteristiku – stvoreni su za penetriranje. Mogu se posmatrati i kao zamena ili simbol penisa, u zavisnosti od ličnih afiniteta. Ako ste skloni da verujete Frojdu, onda bi i nekadašnji TV toranj na Avali mogle da označimo kao dildo. U ovom tekstu, dildo ćemo označiti kao igračku za seks, koja se obično pravi od lateksa ili silikona, koja je dizajnirana tako da se radi seksualnog zadovoljstva njome penetrira u telesne šupljine.
Dildoi se koriste u razne svrhe. Iako većina žena može da doživi orgazam stimulacijom klitorisa, mnoge tokom masturbacije uživaju u osećaju ispunjenosti tokom penetracije prstom ili određenim predmetima. Mnogi muškarci, bili gej ili ne, vole isti osećaj i koriste male (ili srednje/velike, u zavisnosti od ukusa) dildoe za analnu stimulaciju. Dildo se može koristiti uz pojas da bi žena na sebi imala pouzdan objekat za penetraciju, istovremeno imajući obe ruke slobodne.
Dok je većina igračaka za G-tačku (G-spot) dizajnirana za intenzivnu stimulaciju jednog određenog dela vagine, većina dildoa je dizajnirana za pružanje osećaja ispunjenosti i zadovoljstva koje se doživljava blagim uronjavanjem i izronjavanjem iz vagine, anusa i sl.

Odabir dildoa

Prva stvar koju treba da uradite ako ste odlučili da kupite dildo jeste da odaberete materijal od koga je napravljen. U današnje vreme to nije težak izbor: želite silikon. Silikon najčešće ne izaziva alergije, lako se čisti toplom vodom i sapunom, a može se sterilisati petominutnim prokuvavanjem u ključaloj vodi, pri dodiru je topao i zadržava telesnu toplotu, odlično prenosi vibracije, od njega se mogu napraviti igračke koje su savitljive kao i potpuno krute, i ako se valjano brinete o njemu (ne izlažete ga oštrim predmetima koji bi ga mogli probosti ili oštetiti, i ne koristite lubrikante na bazi silikona), može vam trajati do kraja života. Ukratko, to je savršen materijal za pravljenje dildoa.

Drugo što treba da uradite je da odaberete dužinu i širinu, pritom je odabir širine daleko važniji (jer uvek možete da ne uronite dildo do kraja, ili ga šakom obuhvatite oko baze). Jedan od načina odabira širine jeste uz pomoć prstiju: ako tokom seksa dva prsta u vama pružaju baš ono što želite izaberite dildo prečnika između 2,5 i 3,8cm, ali ako vam više prijaju tri prsta odaberite dildo prečnika malo većeg od 3,8cm.

Treća stvar o kojoj treba da odlučite jeste da li želite da vaš dildo izgleda kao penis (imajte u vidu da se „ne-realistični“ modeli prave u različitim apstraktnim bojama i oblicima, drugim rečima – ako vaš dildo nema lažne vene, to ne znači da propuštate mnogo).
Dildoi koji se mogu pronaći u „seks šopovima“ u Srbiji su gotovo uvek u obliku realističnog penisa. Kao što je već napomenuto u vezi kupovine vibratora, ukoliko želite veću raznovrsnost i modele koji ne izgledaju kao penis i pravljeni su za lezbejke, moraćete da ih potražite u inostranstvu u „seks šopovima“ specijalizovanim za lezbejke ili preko Interneta (za kupovinu preko Interneta toplo preporučujemo sajtove www.sh-womenstore.com i www.babes-n-horny.com, gde možete pronaći i mnoge korisne informacije i trikove).

Vaš poslednji izbor se tiče oblika. Ako volite intenzivan osećaj prilikom prve penetracije izaberite model sa blago izraženim vrhom, koji je širi od tela dildoa. Ako volite pritisak u prednjem zidu vagine izaberite zakrivljeni dildo. Ali generalno, najjednostavnije je da pogledate različite oblike i modele i zamislite kakav osećaj bi mogli da pruži kad je u vama, kakav je osećaj kada ulazi u vas. Tako ćete lakše odabrati.

Pojas za dildo

Pojas (harness) je nešto što se nakači oko struka da drži dildo u nivou stidne kosti, nakon čega pokretanjem kukova možete penetrirati u partnerkinu vaginu, anus...Ovo je za neke moćna fantazija, a za neke ne. Može se poistovetiti sa odigravanjem hetero seksa, a takođe može da predstavlja veoma seksi poigravanje sa rodnim ulogama. U svakom slučaju, vredi odbaciti predrasude i probati. Pored ovih klasičnih pojaseva, takođe se mogu kupiti modeli koji se nakače na butinu, ruku i slično, a postoje i specijalne gaćice koje su dizajnirane tako da imaju ojačan deo i otvor na mestu gde se stavlja dildo.

Savet: kada koristite pojas, zamislite da je dildo deo vašeg tela (za većinu je to najlakši način kontrole pokreta). Preporučujemo da koristite kondome, kako ne biste morali da perete dildo pre svake upotrebe.

Čepići za guzu

Čepić za guzu (butt plug) je vrsta dildoa sa ispupčenjem na centru, nalik na vreteno, kome se osovina postepeno širi, zakrivljuje i skuplja pri vrhu. Kada je u rektalnom otvoru, zakrivljenje dobro odabranog čepića direktno se trlja o nervne završetke na otvoru anusa, one koji nam signaliziraju kada treba da praznimo creva. U zavisnosti od toga kako nečiji mozak funkcioniše, razumevanje ili poricanje ovog signala nekome može doneti puno zadovoljstva i uživanja, a nekome ekstremnu nelagodnost. Takođe, postoje i mini čepići, koji su istog oblika, dužine 3-5cm, i širine od 1-1,5cm.

Lubrikanti
Lubrikant je tečnost ili želasta masa, najčešće na bazi vode, koja je kompatibilna sa kondomima. Služi da pojača ili zameni prirodnu vlažnost vagine ili anusa. Za neke osobe, lubrikanti su nezaobilazno sredstvo za bezbedan seks, kao i osnovni sastojak pri analnom seksu. Ranije su se kao lubrikanti koristili vazelin i ulje, ali oni nisu naročito zdravi: ulja na bazi petroleja pri dodiru uništavaju lateks, čime su neupotrebljiva uz kondome. Takođe, ulja se zadržavaju unutar vagine i rektuma, stvarajući plodno tle za razmnožavanje bakterija.

Većina lubrikanata se pravi od jednog ili nekoliko sledećih supstanci: glicerin, hidroksitilna celuloza ili propilenski glikol. Nekima se dodaje aloe vera ili acetat vitamina E.
Odabir lubrikanata je stvar ukusa, poput hrane. Neki/e vole guste, neki ređe i tečnije, nekima je potrebno da su glatki i klizavi ili da traju satima. Najčešće se prodaju u mini kesicama (poput šampona za jednokratnu upotrebu) i tubama, i mogu se pronaći u „seks šopovima“ u Srbiji.

Odeća i donje rublje
Da li odeća spada u „igračke za seks“?
O tome se polemiše, ali jedna stvar se ne može poreći: odeća je seksi. Bilo da je to svilena spavaćica, policijska ili neka druga uniforma ili kožna jakna – određene vrste garderobe su najčešće nečiji ideal „seksi odeće“. Izbor je na vama.


Naravno, postoji čitav niz drugih igračaka, između ostalog one koje se koriste za BDSM (lisice, kaiševi, štipaljke, bičevi..), a uz malo kreativnosti razni materijali, poput konopca, na primer, mogu da vam donesu neslućena zadovoljstva. Uživajte!

Priredila i prevela: Majda Puača

http://www.sexuality.org/sextoys.html

http://www.edenfantasys.com/Komentari
Dodaj Novi
Dodaj komentar
Ime:
Email:
 
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."