You are here: Početna » Zabava » Putovanja » "Gej frendli" gradovi
nedelja, 16 dec 2018

"Gej frendli" gradovi

gej ulicaZbog činjenice da u pojedinim svetskim metropolama postoje razlike u prihvatanju homoseksualaca, britanski list „Independent” objavio je listu deset najgostoljubivijih gej gradova.

San Francisko
Ugao Kastro i 18. ulice poznat je kao jedan od četiri „naj gej” ćoška na svetu, iako je ceo grad na Zapadnoj obali veoma povoljna sredina za muškarce i žene homoseksualne orijentacije. U Kaliforniji, kao jednoj od ukupno dve države u SAD gde je to dozvoljeno, moguće je sklapanje gej brakova.

Sidnej
Do 1984. homoseksualnost je bila protivzakonita u Novom Južnom Velsu. Danas su muškarci i žene homoseksualne orijentacije integrisani u sve sfere društvenog života. Oksford ulica se još od šezdesetih godina smatra najpoznatijom gej zonom u gradu. Ipak, brakovi supružnika istog pola još nisu odobreni saveznim zakonom.

Njujork

Ovaj grad mnogi smatraju gej prestonicom sveta. Gej distrikt ukljucuje Grinvic Vilidž, gde su 1968. godine počeli spontani nemiri i demonstracije, dok Bruklin danas važi za zonu u kojoj žive mnoge homoseksualne porodice. Iako se tolerancija smatra najvažnijim zakonom, gej brakovi su i dalje ilegalni.

Mikonos
Uprkos konkurenciji koju ima u Ibici, ovo malo grčko ostrvo i dalje uspeva da privuče horde gej turista, koji otvoreno uživaju u pokazivanju svoje seksualnosti na ulicama, plažama i klubovima. Homoseksualnost je u Grčkoj legalizovana 1951, a isto se desilo i sa ženskom prostitucijom 2006. godine.

Pariz
Grad Marsela Prusta i Edit Pjaf pogodno je okruženje za bujan život homoseksualnih parova. Popularna gej četvrt stacionirana je u blizini distrikta Mare, dok je nešto rizičnija noćna šetnja Pigalom. „Gej hodočašce” uključuje obilazak grobova Oskara Vajlda i Gertrude Štajn.

Barselona
Reputaciju tolerantnog grada prema gejevima stekla je u godinama Frankove diktature, kada je homoseksualnost bila ilegalna. Danas u Španiji važe najliberalniji zakoni, uključujući pravo na gej brakove i usvajanje dece.

Amsterdam
Još 2001. godine, Holandija je bila prva zemlja na svetu koja je legalizovala gej brakove. Grad ima svoj „Pink Point”, informacioni centar za gej osobe, a tu je i prvi gej hotel „Zlatni medved”, koji je otvoren još od 1948.

London
Homoseksualnost je legalizovana 1967. godine. Gej kultura može se najuočljivije videti u Sohou, iako je „umrežena” i u drugim gradskim zonama. Partneri istog pola mogu postati supružnici i usvojiti decu, i nisu redak prizor na ulicama britanske prestonice.

Kopenhagen
Još 1989. Danska je odobrila registrovanje partnerstva izmedu istopolnih parova. U ovom malom, sofisticiranom gradu postoje gej centri, barovi i klubovi, uključujući i „Džejlhaus” (zatvor), u kome je osoblje obučeno u policijske uniforme. Parada ponosa i gej filmski festival sastavni su deo turističke ponude.

Berlin
I prestonica Nemačke ima status „gej frendli” grada. U njemu i dalje opstaje „Kit Ket” klub, kao i prvi ekskluzivni „gej dom” za starije osobe – Asta Nilsen haus.

Izvor: Politika
Komentari
Dodaj Novi
Dodaj komentar
Ime:
Email:
 
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."