You are here: Početna » Zabava » Putovanja » Lezbejski turistički vodič: Turska
nedelja, 16 dec 2018

Lezbejski turistički vodič: Turska

Republika Turska (na turskom: Türkiye Cumhuriyeti) leži  između  Evrope i Azije i predstavlja most između ova dva kontinenta. Turska se nalazi na obalama Crnog , Mramornog, Egejskog i Sredozemnog mora, graniči se na zapadu sa Grčkom, Bugarskom, na istoku sa Gruzijom, Armenijom, Azerbejdžanom i Iranom, na jugu sa Irakom i Sirijom. Glavni grad Turske je Ankara.

turska


Do 1922. godine sadašnja Turska je bila sjedište Osmanlijskog carstva. Moderna Turska je nastala 1923. pod vodstvom Mustafa Kemala Paše (generala turske vojske koji se proslavio porazivši saveznike u Galipolju; kasnije prozvanog Atatürk - otac Turaka), koji je bio prvi predsednik.
Turska je sekularna i demokratska država, ali sloboda govora je "ograničena" zakonima koji propisuju visoke zatvorske kazne za "vrijeđanje države, Atatürka, zastave...
Klima je na jugozapadu Turske mediteranska, u centralnom području kontinentalna, a na planinskom istoku oštra kontinentalana sa vrlo niskim temperaturama zimi. stabilna.
Turski je jezik fonetski i prilično jednostavan za srpskog govornika. Mnoge turske reči se nalaze i u srpskom.
Turska je doživela značajnu transformaciju, naročito u zadnjih pet godina. Brojne političke reforme i evropeizacija socijalnih debata su okarakterisali tu transformaciju. Na izvestan način, transformacija u Turskoj je za EU uspešna priča. Turska ima i veliki strateški značaj za EU, a ima i impresivno dinamičan privatni sektor.

Očaraće vas bogata istorija i kulturna raznolikost, idlična ribarska sela, zanimljivi ljudi, spomenici proteklih civilizacija, romantični zalivi, duge peščane plaže, predivne planine,  sve to nudi Turska.
Turci su poznati kako izuzetno gostoljubivi domaćini koji su uvijek spremni na cjenkanje. Osim cjenkanja, poznati su po velikom talentu za muziku i ples.
Igrajući derviši jedna su od neizbežnih turističkih razglednica Turske. Derviši su islamski red, koji se temelji na misticizmu i ekstazi. Ako niste imali prilike da ih gledate, do sad na nastupima, nemojte propustiti da ih gledate uživo dok ste u Turskoj
Svaka od vas koja razmišlja o nezaboravnom odmoru trebala bi posetiti Tursku. Jednom kad odete tamo, verojatno ćete se poželeti vratiti, kao i većina turista, pogotovo ako odete u Istanbul.

Istanbul

istanbul

Istanbul (nekada: Konstantinopolj, Carigrad) izgrađen na sedam brežuljaka, nalazi na ulazu u Bosforski moreuz, a njegovo istorijsko srce smešteno je oko prirodne luke poznate i kao Zlatni Rog. Najveći je grad Turske i jedan od najvećih evropskih gradova.

Grad  ima tri dela: stari evropski (Stambol) i novi evropski (Galat), koji razdvaja zaliv Zlatni rog, i azijski koji se nalazi sa druge strane zaliva Bosfor, i jedini je grad na svetu koji se nalazi na dva kontinenta.

Boravak u  Istanbulu će preplaviti sva vaša čula. Istanbul je dom najrazličitijim ljudima i okruženje sačinjeno od najrazovrsnijih slika, grad koji živi i diše, a ne samo ime iz istorije.

Pravi duh Istanbula osetićete u Velikom bazaru. Smešten na, čak, 30 hektara, Kapali čaršiјa, kako drugačiјe nazivaјu ovo stecište trgovaca, raspolaže sa 4300 butika i šopova. Organizovan јe po kvartovima u koјima se prodaјu predmeti od koje, bižuteriјa, nakit od zlata ili srebra, tepisi, odeća, nargile, antikviteti... Nemoјte se iznenaditi ako vam se posle uvodnog pozdrava na engleskom neki od trgovaca obrati i na vašem maternjem јeziku (govore po nekoliko stranih јezika, a među njima ima i onih koјi su došli iz neke od bivših јugoslovenskih republika). Začinske biljke (mnoge od njihne možetenaći u Beogradu) naći ćete u egipatskom Bazaru, popularno nazvanom Piјaca začina.

istanbul2

Što se tiče obilaska grada najbolji i najlakši način je da ga istražite peške, ali da bi ste došli do drugih krajeva grada možete koristiti gradski transport, bas, taksi ili dolmuš (mini bas taksi), tramvaje i metro.

Obavezno se ukrcajte u jedan od turističkih brodića koji će vas provesti od Mramornog mora na jugu do Crnog mora na severu Bosfora, naizmenično pristajući u malim lukama na azijskoj i evropskoj strani. Osim impresivne tvrđave Rumeli Hisari, sigurno će vas fascinirati i društvo na putu - bezbrojni tankeri i drugi trgovački brodovi koji pažljivo plove Bosforom, koji je na jednom mestu širok samo 700 metara.
Način života u Istanbulu je puno "evropskiji" od života u ostatku Turske, zbog toga i zog svog kulturno-istorijskog značaja UNESKO je 1985. godine pojedine delove Istanbula stavi pod zaštitu kao  dobra svetske kulturne baštine, i izabran je za Evropski grad kulture za 2010.
Istanbul je savršen spoj Istoka i Zapada, prošlosti i sadašnjosti, kombinacije istočne kulture i zapadnog načina življenja. U istanbulskim noćima se obasjanim mesečinom, između fabričkih dimnjaka i prekrasnih palata bude neke od priča iz Hiljadu i jedne noći...

Turističke atrakcije

Istanbul ima neverovatan broj turističkih atrakcija, koje je naravno nemoguće sve ovde pomenuti, ja ću izdvojiti neke koje su barem meni među najveličanstvenijim  i najzanimljivijim.

-Aya_sofyaHagia Sofija (Crkva svete mudrosti – Sveta Sofiјa) predstavlja remek-delo vizantiјske umetnosti,  poznata je po svojoj impresivnoj veličini, izuzetna i predivna građevina prepuna mozaika i fresaka. Sagrađena јe u vreme Јustiniјanove vladavine u IV veku,a zatim pretvorena u džamiјu posle pada Vizantiјskog carstva i sve dok 1934 nije pretvorena u muzej. Aja Sofija je jendan od njavećih vizantijskih građevina na svetu sa ogromnim enterijerom, sa ogromnom kupolom na vrhu. Unutrašnjos sadašnje džamije krasi mnoštvo figura još iz prvobitnog perioda kada je bila crkva, ikona i mermernih stubova, mihraba-oltara okrenutog ka Meki, i islamskih natpisa na kupoli koji stoje tu još od otomanskog perioda..

Sultan Ahmet CamiSultan Ahmet Camii, a poznatija kao Plava Džamija zbog svoje unutrašnjost koja je dekorisana hiljadama plavih i belih iznik keramičkih pločica ukrašenih tradicionalnim otomanskim cvetnim mustrama a ovo su i ključni detalji na osnovu kojih dobija ime. U pozadini džamije je Kilim muzej u kome se mogu videti primerci antikviteta iz cele Turske. sa svojih šest predivnih minareta je jedna od najupečatljivih i istaknutijih građevina među neboderima u Istanbulu. Sagrađena da bude rival Aji Sofiji 1609. godine jedna je od najlepših primeraka otomanske arhitekture a i dalje je u službi. Na ulasku јe obavezno izuvanje (dobićete kesu da odložite obuću), a ako niste u suknji moraćete da se opašete maramom koјu ćete dobiti na licu mesta. Ne brinite što ćete biti bosonoge – pod јe prekriven tepihom.

DolmabahceDolmbahči palata s pravom je nazivaјu otomanskom verziјom Versaјa – luksuz ćete primetiti na svakom koraku, a prepoznaćete јe po fasadi od belog mermera. Unutrašnjost јe ukrašena zlatom, tirkizom i modrim poludragim kamenom sa iskricama zlata. Porcelan, lusteri od kristala, tepisi i tapiseriјe deo su bogate kolekciјe ovog dvora koјi јe pretvoren u muzeј. Palata ima 285 prostoriјa, 46 salona, šest hamama i 68 kupatila. Ovo јe bila i predsednička rezidenciјa Mustafe Kemala Ataturka u koјoј јe i umro 10. novembra 1938. Svi časovnici u palati nostalgično su zaustavljeni na 9 sati i 5 minuta – trenutku kada јe „otac Turaka”, čovek koјi јe uveo zapadnu modu i doprineo emancipaciјi žena, poslednji put sklopio oči.
(slika topkapi iz foldera istanbul)

TopkapiTopkapi Saraji je impozantna palata/muzej koju je sagradio od Mehmet osvajač da bi služila kao sultanova palata. Smeštena je na jednom od sedam brda Istanbula sa pogledom na Bosfor i Zlatni rog, a bila je sedište otomanskog carstva skoro četiri veka. Primajući 3000 ljudi, bila je dom sultana i njegove porodice, sultanovih žena i konkubina, harem i administrativno mesto. Posetioci su u mogućnosti da posete prostorije palate, holove, terase, harem kao i da vide imperial hol.  Nalazi se na Sultanahmet trgu, otvorena svim danima sem utorkom od 9 i 30 do 17 časova Ulaz se plaća i iznosi oko 12 €. Harem je moguće posetiti jedino ako idete sa vodičem a ulaz se posebno plaća.

 

 

Kapali Carsisi (Kapali čaršija)- najstariji i najveći zatvoreni bazar na svetu, poznat i kao Grand Bazzar, jedan je od najprimamljivijih atrakcija Istanbula. Sastoji se od 65 krivudajući ulica sa preko 4000 prodavnica, hamama, čajdžinica, džamija i fontana. Pravo je iskustvo i doživljaj tumaranje kroz aleje, razgledanje i ćaskanje sa veselim Turcima. Ovde možete naći skoro sve, od tradicionalnih lula, ćilima i nakita, do ratluka, začina, odeće i ručno bojene keramike. Opuštanje sa šoljom čaja u ruci jedan je od važnih običaja za narod. Otvoren je tokom dana od 8 i 30 do 19 časova ulaz je slobodan, a zatvoren je samo nedeljom.

bazar

I još nekoliko atrakcija koje morate videti: Misir Carsisi (Egipatska ili tržnica začina), Yerebatan Sarayi (Cisterna Basilika), Suleymaniye Camii (Sulejmanija ili Sulejmanova džamija), Galata Kulesi (Galata toranj), Great Palace Mosaic Museum i Trg Taksim i avenija Istiklal.

Lezbejski Istanbul

lgbtq

Lezbejke su postale vrlo vidljive u Turskoj i u Istanbulu u proteklih pet godina. Otvoreno je nekoliko lezbejskih kafe/klubova što je naglo povećalo vidljivost lezbejki, koje su do tad u manjem broju izlazile po gej klubovima. Apsurd cele situacije je to da uprkos sekularizmu i demekratskom uređenju još uvek se ne gleda blagonaklono na žene koje izlaze same uveče i ostaju kasno, ali i ta se situacija polako menja.

Bigudi klub (Atif Yılmaz Caddesi, Bayram Sokak 7) prvi all lesbian klub u Turskoj od obezbeđenja do administrativnih službenica, sve su lezbejke, jedina mana mu je što radi samo petkom i subotom. Na istoj adresi  (na četvrtom spratu) se nalazi istoimeni kafić (Bigudi Cafe Pub)koji vode iste vlasnice nije samo lezbejski već za sve iz LGBTQ zajednice, ali su većina gošći lezbejke,. Ovaj kafić radi svakog dana od dva do dva.

Rocinante (Sakiz Agaci Caddesi, Ogut Sokak 6/2) nije zvanično lezbejski kafe/bar ali sve zaposlene su lezbejke i većina gošći su takođe lezbejke, ovo mesto je nezvanično okupljalište istanbulskih bučica, radi svaki dan od 11 ujutru do 2 ujutru., cene su vrlo pristupačne i manje u odnosu na gruga LGBTQ mesta za izlaske u ovom gradu.

Backbahce (Siraselviler Caddesi,  Soganci Sokak 7) je gej klub koji je od 2007. godine napravio poseban prostor za lezbejke (praktično preuređen back room) radi petkom i subotom od 23 do 5 časova.

Pazartesi Cafe (Istiklal Caddesi Abdullah Sokak. 9) je kafeterija na trećem spratu feminističkog magazine "Pazartesi" nije ekskluzivno LGBTQ mesto ali dosta mlađih lezbejski se tu okuplja i ovo je ubedljivo najjeftinije mesto od svi LGBTQ meta za izlaske u Istanbulu.

Napomena:
Čuvajte se džeparoša, turci imaju potpuno nove i neverovatne načine na koje vas mogu odvojiti od vaših para. Čuvajte see raznoraznih prevara od ugovaranja cene noćenja u hotelima, u nekim hotrlima ćer vam recepcionar reći cenu u turskim lirama, a posle pri odlasku pokušati da naplati u evrima (npr. noćenje je 100 lira, a on vam posle uzme 100 eur, uz objašnjenje da se niste razumeli), vodite računa pri promeni novca pogotovo u manjim lokalima i na ulici. Ako uzimate taksi obavezno sedate pored taksiste i gledajte u taskimetar kao da je ljubav vašeg života, čuvajte se predusretljivih maldića/devojaka koji će vam nuditi da vam pokažu nove cool klubove ili restorane obično će vas odvesti na mesta koja su vrlo skupa. Obavezno pogledajte račun u kafiću/restoranu i uporedite cene sa menijem često imaju običaj da kucaju duple cene kad vide strance, ako odbijete da platite preuveličani račun gazda će zvati obezbeđenje koje će vas olakšati za sve pare koje imate kod sebe…Naravno ovo se ne događa na svim mestima ali ipak otvorite četvore oči.

Mali gurmanski vodič

gurmanski

Sam geografski položaj Turske dao je potpuno specifičan šmek kulinarskim specijalčitetima: bogatstvo začina, kreativnost pripeme i stotine ukusnih načina priprave povrća kao priloga učinili su tursku gastronomiju jednom od 10 svetski najpoznatijih. I srpska gastronomija može korene pojedinih svojih jela prepoznati u turskim specijalitetima, s time da su vremenom kombinacije začina i namirnica prilagođeni našim klimatskim i kulturnim uslovima.
Grci, Turci, ali i mi (ex-yu), svi volimo da 'zamezimo'. Meze je za Turke paleta jela u kojoj vidimo svu različitost njihove kuhinje. U posebnim prilikama gostima se nudi velik izbor malih delikatesa. Glavna jela kao što su sarma, musaka, punjene paprika i tikvice, ćufte, ražnjići (kebab),pilavi,…pite, bureci, poslastzice kao što su baklava, alva, ratluk…. sve vode poreklo iz Turske kuhinje, samo što jer kod njih zastupnjeno jagnjeće i teleće meso. Naravno kad ste već tamo većinu ovih jela treba probati ćisto da vidite razliku naših varijanti od originala.

Priredila: TTres

Izvori:
http://en.wikipedia.org/wiki/Turkey
http://www.goturkey.com/
http://en.wikipedia.org/wiki/Istanbul
http://english.istanbul.com/?Vst=2
http://wikitravel.org/en/Istanbul
http://en.wikipedia.org/wiki/Dolmabah%C3%A7e_Palace
http://en.wikipedia.org/wiki/Hagia_Sophia
http://www.istanbulgay.com/lesbian.htm

Komentari
Dodaj Novi
Anonimus 2010-10-09 01:23:27

sta reci bravo za TURSKU ZA NJIHOVO ARHITEKTURU,,za njihov nacin ishrane i
uživanja,za njihovu gostoljubivost,za lepotu njihovi žena i obicaja,za njihovu
kulturu,za njihovo razumevanje ljudske razlicosti .Jednom recju bravo za lepotu
uuuuu
elena222 2011-08-24 19:27:04

eee
Dodaj komentar
Ime:
Email:
 
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."