You are here: Početna » Zabava » Putovanja » Lezbejski turistički vodič: Norveška
ponedeljak, 17 dec 2018

Lezbejski turistički vodič: Norveška

Sever je tamo gde irvas i jelen šetaju prostranstvima, tamo gde je zima kao kod svoje kuće... zemlja 1000 fjordova, postojbina Munka i Ibzena... to je Norveška.
norveska

Norveška, ili službeno Kraljevina Norveška (na norveškom: Kongeriket Norge ili Kongeriket Noreg) je nordijska zemlja na zapadnom delu Skandinavskog poluostrva. Graniči se sa Švedskom, Finskom i Rusijom. Dugačka norveška obala duž severnog Atlantika je poznata po fjordovima.

Moderni etimolozi vjeruju da ime zemlje znači "severni put" (put prema sjeveru), što se na starom sjevernogermanskom izgovaralo nor veg ili norð vegr.


Norveškoj ljubitelji zimskih sportova mogu da uživaju i da budu razmaženi. U najpopularnija mesta za skijanje spadaju Vradal, Rauland, Hafjel, Hovdena i Jeilo. Romantično je kada uveče na nebu pleše mistična nordijska svetlost. Tada se organizuju noćne vožnje u saonicama koje vuku irvasi i pecanje na ledu na nekom od mnogobrojnih jezera. U Lilehameru se ne nude samo atraktivne mogućnosti za kupovinu već se tamo nalazi i Majhaugen, najlepši muzej pod otvorenim nebom u Norveškoj. Umetnički doživljaj pružaju mala ribarska mesta kao što su Heningsver i Nusfjord.
Pogled na zimsku šumu pokrivenu snegom je prava idila iz bajke. Sakrivena među jelkama pod snegom se nalazi kolibica, na visini s koje puca veličanstveni vidik iz snova. Kakav neponovljiv doživljaj prirode možete imati ako se ušuškate u krzno i krenete u šetnju na saonicama koje irvas vuče kroz prostranstva severa. Primer tipičnog norveškog seoskog arhitektonskog stila je vila s dvovodnim krovovima kod mesta Norefjel. Zaista ostavlja veličanstven utisak!

LGBTQ Norveška

lgtbq

Ako pogledate Norveške zakone koji se tiču istopolno orijentisanih osoba od 1972. godine do danas, lako možete pomisliti da je Norveška jedan raj za lezbejke i gejeve, i bićete upravu. Ja ću se osvrnuti samo na one zakone koji su stupili na snagu početkom ove godine:  dozvoljen brak (pod terminom dozvoljeno mislim potpuno ravnopravno u odnosu na strejt zajednicu), dozvoljeno registrovano partnerstvo, dozvoljeno usvajanje (i partnerove/kine dece i dece uopšteno), lezbejkama je plaćena veštačka oplodnja od strene države…mislim da sam rekla dovoljno…vreme je da posetimo Norvešku , a možda čak i da se preselimo.

Oslo

oslo

Oslo je glavni grad Norveške, grad ima oblik luka koji se obavija oko fjorda Oslofjord i popunjava mali prostor između mora i planina. U okviru grada se nalazi veliki broj malih ostrva i jezera. Ime grada je kovanica vikinških reči i znači "istočna čistina".
U granicama grada postoji 40 ostrva od kojih je najveći Malmøya i 343 jezera, najveće je Maridalsvannet, koji je i najveći izvor pitke vode za zapadni deo Osla. Iako je populacija mala s obzirom na druge evropske metropole, zauzima veliki prostor jer gradski prostor nije skučen i podignut u visinu.
Jedna od odlika Osla su veliki betonirani ili popločeni trgovi s vrlo malo ili nimalo zelenila, ali s bar jednom fontanom. Ako je vreme lepo i toplo (više od -10 stepeni, to je lepo i toplo na norvežanski način) trgovi su puni ljudi koji vole da sede, naročito mladi, na stepeništima - poprilično čudan običaj za grad s vrlo hladnom klimom.
Druga odlika Osla koja vam mora upasti u oči je urednost. Uredne ulice, uredne i očuvane fasade bez ijednog grafita, uredno pokošena trava u parkovima, koji su brojni isto kao u muzeji.

Turističke atrakcije


oslo_radhus_2Oslo Rådhus (Skupština grada Osla) a obali pored fjorda, ova moderna građevina otvorena 1950. godine u sklopu proslave 900-te godišnjice grada. Šarene freske i murali interijera, koje je dizajnirao Norveški umetnik, ispunjavaju masivan enterijer. Dominiraju teme iz norveške istorije i kulture, koje opisuju svakodnevan život i Vikinšku mitologiju, iako su aluzije na sukob neizbežne u građevini koja je dugo bila odlagana te je napokon izgrađena nakon II Svetskog Rata. Tu se svakog decembra dodjeljuje Nobelova nagrada za mir. Radno vreme: svaki dan 09 do 16 časova, uz Oslo pass ulaz je besplatan.

statua parkVigeland park skultpura je  jedna od najvecih znamenitosti Osla koji bilježi veliku posjećenost turista.U parku se nalazi 212 bronzanih i granitnih skulptura sa temom ljudskog tijela. Jako interesantno!
Oslo Domkirke (katedrala), posvećena 1697. godine, katedrala je tokom veka bila nekoliko puta renovirana. Trenutni enterijer u baroknom stilu datira iz 1950.godine, kad je grad slavio 900-tu godišnjicu osnivanja. U njega je ugrađeno nekoliko originalnih osobina uključujući zavesu oltara, govornicu i krstionicu, koji su dosad bili izloženi u Muzeju primjenjene umjetnosti. U karedrali se često održavaju večernji koncerti, tamo se nalazi i knjižara. Radno vreme je od 10 do 16 časova, svaki dan, ulaz je besplatan.

Bygdøy

bygdoy

Kratkom vožnjom trajektom od središnjeg Osla se dolazi na poluotok Bygdøy. Sve atrakcije na otoku nalaze se unutar 10-15 minuta pješačenja jedna od druge.

Jedan od najvećih muzeja na otvorenom u Evropi sadržava raznolike građevine uvezene iz različitih dijelova zemlje. U jednom dijelu se nalaze farme i štale, u drugom Stari Grad sa dućanom, kućama i ranom benzinskom pumpom. Kratka šetnja dalje nas dovodi do elegantnog Oseberga, iskopanog 1904. godine koji datira iz oko 800. godine te je najbolji brod u Vikingskipshuset (Muzeju vikinških brodova). U muzeju se također nalaze otkrića pogrebnih prostorija, gdje su jednom dva kostura ležala među svojim bogatstvom i draguljima. Najveći brod, Gokstad , je najbolje očuvan. Međutim, pogrebna prostorije je bila opljačkana .

Norsk Sjøfartsmuseum (Norveški pomorski muzej) prikazuje središnju ulogu mora u norveškoj povjesti, od Vikinga preko ribarstva do tankera s naftom. Van muzeja, spomen ratu se prisjeća norveških mornara koji su stradali u II Svetskom ratu. Pokraj spomenika nalazi se replika Gjøae, prvog broda koji je plovio kroz Sjeverozapadni prolaz. Obilasci fjorda na veteranskom parobrodu se organiziraju tijekom ljeta. U blizini, u Frammuseet, nalazi se polarna lađa iz 1892. godine, Fram, u kojoj je Fridtjof Nansen plovio prema Sjeverno polu i Roald Amundsen prema Antartiku. .

Kon-Tiki Muzej sadržava slavnu splav Thora Heyerdahla, Kon-Tiki, i slamnatu splav, Ra II, kao i ostale predmete, uključujući kipove sa Uskršnjeg otoka (Moais) i prepariranog morskog psa. 

LGBTQ Oslo

lgbtqO

London Pub & Club (C J Hambros plass 5) je najpoznatiji LGBTQ kafe/klub u Oslu, u prizemlju se nalazi kafe/pab sa džuboksom i bilijarskim stolovima, dok je na prvom spratu klub sa dosta prostora za igru, kafe/pab radi svakog dana od 15 časova, dok se klub otvara oko 22 časa.
Ett Glass (Karl Johans gate 33) ovaj kafe/bar/restoran na dva sprata je glavno sastajalište LGBTQ populacije, tokom dana i pred izlazak u neki malo aktivniji noćni klub, muzika je uglavnom chill, jazz, acid jazz, a subotom se organizuju žurke i gostuju razni DJ-evi.
Elsker (Kristian IVs gate 9) kako g asami vlasnici opisuju LGBTQ kafe sa klopom, preko nedelje vrlo mirna i prijatna atmosfera, dok se vikendom tempo ubrzava i ovaj kafić postaje pravi noćni klub, petkom i subotom su večeri “Golden oldies".

Još jedna od LGBTQ zanimljivosti koje maorate obići je i Tronsmo Books & Comics (Kristian Augusts gate 19) knjižara, koja je specijalizovana za knjige, filmove i stripove sa LGBTQ  i feminističkom tematikom, imaju dosta naslova na engleskom. U junu se održava Skeive Filmer- Oslo gej/lezbejski filmski festival, prajd nedelja se održava krajem juna..

Oslo Pass uključuje: karticu, vodič tj. knjižicu s informacijama o svim pogodnostima koje Oslo Pass kartica pruža: besplatan javni gradski prijevoz., besplatan ulaz u 33 znamenitosti i atrakcije. Posebne pogodnosti, odnosno popusti za ture razgledanje grada i izlete, za iznajmljivanje vozila i iznajmljivanje skija, za kupnju karata za koncert ili za ulaz u zabavni park, popusti u restoranima itd. Važne posebne pogodnosti su i besplatno krstarenje, besplatan ulaz na bazen i besplatno razgledavanje grada. Cena  kartice Oslo Pass zavisi od broju dana tj. sati (24 sata je   26.50€ , 48 sati je 38.00 € , 72 sati je  39.00€).

Bergen

bergen

Bergen je drugi po veličini norveški grad i glavni turistički centar. Ako vam ime Bergen zvuči pomalo nemački u tome ima nešto istine. S obzirom da ime dolazi od prvotnog naziva Bergvin odnosno “bjǿrg” koje se prevodi kao planina i “vin” što znači livada.

Poznat je jos kao i kapija fjordova, okružen sa sedam planina, “de syv fjell”, koje daj gradu neki posebni šarm, a da ne kažem veličanstvene vidike koji se pružaju sa šetališta na tim planinama, ceo Bergen i deo fjorda…. Sve značajnije ture u Norveškoj, za obilazak fjordova, počinju baš tu.U ovom dragulju severa, u ovom živopisnom gradu kulture (2000. godine bio proglašen evropskim gradom culture), stari dio Bryggen (radi se o posebnom nizu kuća) nalazi na listi UNESCO-ve Svetske kulturne baštine,.

Bergen je priznat u svetskom pomorskoj trgovini, u kulturi vode (aquaculture) i svojim institutom za istraživanje mora. Takođe je i glavna luka Norveške kraljevske mornarice. Kada već kod luke, mora se naglasiti poseta njihovoj ribarnici na otvorenom koja se ubraja među najveće norveške atrakcije i među najveće “open air” tržince. Prema nekim podacima tu se okuplja 40-ak trgovaca ribom koji nude sveže morske plodove ali i jednostavna jela pripravljena od razne ribe i plodova mora na licu mesta.

Nekad najveći norveški i skandinavski grad. Premda ga je Oslo odavno pretekao po broju stanovnika i oteo mu titulu glavnog grada, stanovnici Bergena još uvijek sebe smatraju najpravijim Norvežanima.

Turističke atrakcije

Bryggen

Bryggen ima veoma veliki istorijski značaj, ovaj deo grada postoji skoro 900. godina. Nekada je tu bio glavni Hansa dok, najvažnije mesto za trgovinu i obradu proizvoda. 1702. grad je skoro uništio veliki požar, ali su sve zgrade u ovom delu grada rekonstruisane da izgledaju kao što su izgledale nekoliko vekova ranije. Zgrade koje su preživele požar se danas nalaze na listi UNESCO-ve Svetske kulturne baštine

fresco hallFresco Hall je nekadašnja Bergenska glavna tržnica, u kojoj se sad nalazi turistički informacioni centar, poznata je po neverovatnim freskama, po kojim je i dobila ime. Freske prikazuju dolazak stranih brodova, nazovarenih robom, bergensko brodogradilište…

 

 

FloibanenFløibanen žičara kojom iz samog centra grada za sedam minuta stižete na planinu Fløyen (320 m). Ono što ćete zateći na vrhu može vas itekako iznenaditi: od modernog restorana, preko okamenjenog čudovišta, do norveškog kampa. Susret s vikinzima, početkom juna na planini Fløyen održava se festival vikinga. Svake godine dođu iz raznih delova Skandinavije, neki pravim vikinškim brodovima, kako bi oživeli tradiciju dugu vekovima. Sami izrađuju svoju garderobu od prirodnih materijala, hrane se što je moguće sličnije svojim precima - obilne mesne obroke zalevaju velikim količinama piva, a poznaju i rune.
Borealis festivalBorealis festival – u Bergenu se svake godine tokom marta održava Borealis festival, a ovogodišnji muzičko-scenski događaj biće održan od 9. do 15. marta. Osim brojnih koncerata, na programu su izložbe, plesovi, razni pozorišni komadi kao i svetlosne i zvučne predstave. Muzička dešavanja pokriće širok spektar pravaca, od klasične i eksperimantalne muzike, do savremenih zvukova.

 

TroldhaugenTroldhaugen muzej-kuća norveškog kompozitora Edvarda Griga, koji je ovu kuću nazvao svojom najboljom kompozicijom i ako je kuću dizajnirao njegov rođak arhitekta Šak Bul. Kuća je dobila naziv po trold-što znači trol i haug-što znači bradašce, ispod kojeg se nalazi takozvana “dolina trolova” gde je 1985. godine izgrađena koncertna hala.

Za one zainteresovane postoji i “mračna i tužna tura” koja posećuje mesta gde su se dogodile strašne stvari: tamnica Rozenkrojc tornja, Muzej lepre, mesto gde su spaljivane veštice.

 

 

 

LGBTQ Bergen

lgbtB

Kao i Oslo, Bergen nema takozvani LGBTQ kvart ali ima nekoliko LGBTQ only mesta za izlaske,  LGBTQ zajednica je prihvaćena kao i u ostalim delovima Norveške, tako da se relativno mali broj mest aza izlaske ne odražava na kvalitet života.
Fincken – Café (Nygårdsgaten 2a) u samom srcu grada je najstariji LGBTQ kafić u Bergenu, radio d serde do nedelje, ima dva odvojena dela jedan je pab, a drugi je klub. Svakog četvratka organizuju koncerte neafirmisanih umetnika/ca.
The Sailor (Olav Kyrresgt 28, u blizini Fincken kafea) je LGBTQ klub koji radi petkom, subotom i nedeljom, i jedan je od najboljih klubova u Bregenu ima izvrsnog DJ-a koji svojim izborom muzike drži goste na noigama do jutra.
Kremm (Tverrgt 13) je LGBTQ restoran/laundž bar, radi svakog dana od 11 ujutru.
Cafe Opera (Vaskerelven, pored pozorišta) je jedan od najeksluzivnijih kafića u gradu i mesto gde se okupljaju LGBTQ turisti preko dana i pred izlazak u klubove.

U maju se održava Bergen prajd u okviru koga ima pored parade i specijali šou na glavnom trgu Torgallmenningen, bal, Mrs & Mr Gay izbor, koncerti, žurke, izložbe… Skeiv i Slapsen (zimski festival) je LGBTQ festival koji se kao što mu ime kaže održava zimi, traje nedelju dana, služi da se ljudi malo razvesele i razmrdaju tokom duge i mračne zime i takođe da se promoviše prajd u maju.

Mali gurmanski vodič

gurmanskiv


Većina norveških specijaliteta nastala je iz potrebe da se produži trajnost namirnica bez frižidera, a osnovne namirnice su: žitarice, ribe, meso i mlečni proizvodi. Riba je "najnacionalnija" norveška namirnica, specijalno ona sirova, soljena i sušena. Na primer haringa, dimljeni losos, usoljeni i osušeni losos (gravlaks), pastrmka, sardina, bakalar, list i druge.
Pored plodova mora Norveška je i jedan od najvećih konzumenata mleka i mlečnih proizvoda. Poznati "ljuti" sir iz kravljeg mleka je gammelost ili gammalost. Smeđe-žute boje i zrele arome, njegova je karakteristika kao i kod većine norveških proizvoda - može dugo nepromenjen opstati izvan frižidera. Jarlsberg je čuveni polutvrdi, srednje masni sir s rupama. Kozji specijalitet je brunost, smeđi, slatki sir, a ništa manje nije poznat ni geitost, opet kozji sir, sladak, jak, s notom ukusa karamele. U poređenju s drugim razvijenim zemljama u Norveškoj se konzumira relativno malo mesa. Egzotično je meso losa, severnoameričkog losa, jelena i jarebice. Najčešće se jede uz sos od pavlake. Akevitt je norveška "rakijica" destilovana iz krompira ili žitarica sa dodatim aromama kima, ali i anisa, korijandera i dr.

Priredila: TTres

Izvori:
http://en.wikipedia.org/wiki/Norway
http://www.visitnorway.com/
http://en.wikipedia.org/wiki/Oslo
http://www.visitoslo.com/
http://en.wikipedia.org/wiki/Bygd%C3%B8y
http://en.wikipedia.org/wiki/Viking_Ship_Museum_in_Oslo
http://en.wikipedia.org/wiki/Norsk_Folkemuseum
http://en.wikipedia.org/wiki/Bergen
http://wikitravel.org/en/Bergen#See
http://www.bergen-guide.com/410.htm
http://goscandinavia.about.com/od/annualeventsinnorway/p/bergenpride.htm
http://www.gaystep.com/no_eng.htm

Komentari
Dodaj Novi
Dodaj komentar
Ime:
Email:
 
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."