You are here: Početna » Zabava » Putovanja » Lezbejski turistički vodič: Island
ponedeljak, 17 dec 2018

Lezbejski turistički vodič: Island

S’ obzirom na skorašnje vesti da će Island, uskoro, možda imati prvu lezbejku premijerku, šta više prvu osobu koja je javno istopolno orijentisana, odlučila sam da vas odvedem u srce vesti.

Dobrodošle na Island, zemlju koju je prvi proslavio Žil Vern u svojoj nezaboravnoj avanturi „Put u središte zemlje“

island

 

 

 

Republika Island (na islandskom Lýðveldið Ísland) je ostrvska zemlja u severnom Atlantiku i nalazi se između Grenlanda, Norveške i Britanskih ostrva. Glavni i najveći grad ove severnoevropske zemlje je Rejkjavik (na islandskom Reykjavík).

Ovu zemlju je otkrio jedan viking u XII veku. Po legendi, bacio je dve drvene oblice i tamo gde su se zaustavile osnovao grad Rejkjavik, danas glavni grad Islanda. Islandski jezik je zadržao čistotu govora iz XII veka, pa ga stranci, naročito naši ljudi, lakše uče od drugih skandinavskih jezika.

Na Islandu se nalaze i mnogobrojni gejziri, uključujući i najčuveniji, po kome su svi ostali dobili ime. Dobri, stari Gejzir ponovo je postao redovan u skorije vreme i počeo da se oglašava, a vrelu vodu izbacuje na svakih pet minuta. Vulkan Hekla stari Islanđani su smatrali za vrata pakla, što se pokazalo kao tačno, zbog erupcija koje su više puta uništavale obližnja naselja. Najveće geotermalne aktivnosti su u Langdmanakuru, takođe na jugu, gde je priroda formirala pejzaž fantastičnih boja, od kojih najviše bode oči ružičasti riolit.

Severu teritorije Islanda nalazi se malo ostrvo Grimsi, koje ulazi u Arktički prsten, stoga u ovom slikovitom naselju posetioci dobijaju sertifikat da su bili na Severnom polu
Iz Ofalsvika polaze brodići koji vode do mesta na kojima se često pojavljuju kitovi, koji se inače češće nego bilo gde u svetu mogu videti u islandskim vodama. Island ima i tipičnu ponudu zimskih sportova, kao što su skijanje, hokej ili vožnja snoumobilom, ali po predelima retke lepote. Ovisnici o adrenalinu verovatno će uživati u splavarenju brzim i nepredvidivim planinskim rekama.

Islanđani su vrlo ljubazni, relaksirani, nasmejani i spremni za komunikaciju. Svi govore engleski, i u svakodnevnom kontaktu, od hotela, preko prodavnica, do institucija, ponašaju se strpljivo, kao da imaju mnogo vremena.

Zbog uticaja tople golfske struje, Island nema arktičku klimu. Temperature ne idu mnogo ispod nule, ali je uglavnom kišovito i vetrovito. Vreme je ćudljivo i menja se nekoliko puta na dan. Islanđani kažu, „Ako ti vreme nije po volji, sačekaj minut i promeniće se”.

auroraJedna od meni najinteresantnijih prirodnih „atrakcija“ je Aurora borealis (polarna svetlost, neverna svetla…) fenomen koji se može videti noću u toku jesenjih i zimskih meseci.

 

 

LGBTQ Island
Island je kulturološki veoma povezan sa skandinavskim zemljama, samim tim imaju sisti vrlo liberalni odnos prema LGBTQ zajednici. Antidiskriminacioni zakoni su izglasani i sprovode se, istopolne zajednice su se izjednacile sa hetero 1996. godine, postoji zakon koji dozvoljava pertnerima/kama da usvoje biološku decu svojih partnera/ki, 2006. je donešen zakon koji omogućava istopolno orijentisanim parovima da usvoje decu i da prođu proceduru veštačke oplodnje.

Rejkjavik

rejkjavik

Rejkjavik je glavni i najveći grad Islanda. Ovaj grad je najseverniji glavni grad na svetu. Smešten je na jugozapadu Islanda u zalivu Faksagloji na Atlantskom okeanu.

Osnovao ga je u IX. veku Ingólfr Arnarson,  norveški viking koji ga je nazvao "zaliv koji se dimi", zbog toplih para koje su se dizale u blizini. Rejkjavik je industrijski i lučki grad u kojemu živi većina islandskoga stanovništva u savremenim gradskim četvrtima s prostranim zelenim površinama, sa živopisnim ćoškovima i niskim kućama prekrivenim raznobojnim limenim krovovima. Najvažnije građevine su zgrada Parlamenta i luteranska katedrala Hallgrimskirkja. Rejkjavik je također živahno kulturno središte, a ima i bogat noćni život; ondje se nalazi univerzitet, te mnogobrojne knjižare i izdavačke kuće.

Veoma aktivna i živopisna umetnička scena nam je dala Bjork

U centru Rejkjavika postoji jezero, po kojem plove patke, labudovi i drugi pernati stanovnici, a hrane ih prolaznici, uglavnom deca. I iza Gradske skupštine, koja je na tom jezeru, nalazi se jezerce sa vodom koja stalno teče, i zelenilom.

U gradu su česte male fontane, stilizovana jezerca… U Rejkjaviku ima mnogo bazena, sa toplom i hladnom vodom, a posebna atrakcija je Plava laguna, 50 kilometara od glavnog grada, u kojoj se u toploj vodi može kupati preko cele godine. Naravno, tu su i čuveni gejziri, o kojima smo učili u školi.

Island je jedna od najskupljih zemalja Evrope. Ništa nije jeftino. Od hrane, preko odeće, do većih kupovina. Hoteli su udobni, ali preskupi.

Ono što nije mnogo skupo jesu dnevne turističke ture iz Rejkjavika na razne interesantne destinacije, autobusima ili minibusevima. Svakako ih ne bi trebalo propustiti, jer se oko Rejkjavika vidi samo mnogo ravnog zemljišta, sa niskom vegetacijom. Na turističkim obilascima, uz stručne vodiče, mogu da se posete oblasti vulkana, sa čuvenom Heklom, zatim ogromne površine ohlađene lave, obrasle mahovinom, oblasti glečera, gejzira, farme čuvenih islandskih ponija i ovaca.


Turističke atrakcije
perlanPerlan je sigurno јedan od naјprepoznatljiviјih simbola grada Reјkјavika. Ova multifunkcionalna zgrada uјedno јe vidikovac, restoran, kongresni centar i turistička atrakciјa. Srebrnkasto staklo Perlana privlači magičnom moći svakog ko se zatekne ispred zgrade. Reč јe o četiri ogromna rezervoara od po četiri miliona litara vode, od čega јe svaki prosečne temperature od 85 stepeni Celziјusa. U njima se skuplja topla voda za greјanje grada. Ručaјte (јako, јako skupo) u restoranu na vrhu koјi se okreće, ili se, ako ste za јeftiniјu variјantu, poslužite se čaјem ili kafom u kafiću na istom spratu. Sa balkona se vidi Reјkјavik i luka. Postavljeni teleskopi imaјu snimljene informaciјe na engleskom, norveškom, nemačkom i francuskom јeziku, pa ćete čuti kratku priču o pogledu ispred vas.

rbaer open-air museumÁrbaer Open-Air Museum je narodni muzeј, a uјedno i naјveći muzeј na otvorenom. Predstavlja razvoј društva u Reјkјaviku i na Islandu od njegovih početaka pa sve do danas. Muzeј ima dvadesetsedam zgrada koјe prikazuјu autentične scene iz života Islanđana. Autentičnost јe takva da se u štali stare farme, odakle počinjete posetu muzeјu, oseti miris krava koјe su držane u njoј. Iako su opisi na islandskom, možete se poslužiti audio vodičima, koјi će vam na vama razumljivom јeziku obјasniti gde ste i šta gledate. Sam muzeј se nalazi desetak minuta od samog centra grada, ali ćete do njega, verovatno, doći ili automobilom ili autobusom. Sјaјan početak otkrivanja islandske kulture.

videy_islandVidey Island nalazi se pet minuta brodom od severnog dela Reјkјavika. To јe divlje ostrvo, pravi raј za ptice i cveće, a bilo јe nenastanjeno sve do četrdesetih godina prošlog veka. Na njemu ćete naći naјstariјu zgradu na ostrvu - Videujarstofa, koјa јe sagrađena 1752. godine, crkvu iz istog vremena i interesantnu skulpturu poznatog vaјara Rikarda Sere (Richard Serra). Mont Esјa je brdo koјe se nalazi van grada, a do koјeg se stiže laganom šetњom. S njegovog vrha (918 m) pruža se fantastičan pogled na grad. Sundlaugar Reykjavíkur je ogroman vulkanom greјan prirodni bazen. On јe vrlo važno mesto za sociјalni život Islanđana, koјi se tu rado brčkaјu u vodi na 44 stepena Celziјusa - i leti i zimi. Ako se ne kupaјu, onda se barem druže. Plivanje јe u životu Islanđana vrlo važno. Na Islandu јe plivanje obavezan školski predmet i studenti ne mogu da završe školovaњe ako nemaјu diplomu koјa potvrđuјe da znaјu da plivaјu.

LGBTQ Rejkajavik
lgbtqr

Rejkjavik nema veliku LGBTQ scenu, s obzirom na mali broj stanovnika i veoma liberalne stavove, posebna scena kao takva praktično nije ni potrebna. Kafići, klubovi, restorani, hoteli...su svi friendly i ne stavljaju akcenat na reklamiranje i ekskluzivnost LGBTQ populaciji. Naravno postoji nekoliko mesta za izlaske, ako ste vise u fazonu off-scene Rejkjavik je pravi grad za vas.
Spotlight (Hafnarstræti 17) je najpopularniji i najposećeniji LGBTQ klub u gradu, muzika je uglavnom hause and disco.
Cafe Cozy (Austurstræti 3) je po otvaranju osmisljen kao mix kafe, ali većinu gostiju čine pripadnici LGBTQ populacije, opušteno mesto za izlaske preko dana, naravno i uveče ako se u nekom mirnijem fazonu izlaska na piće uz laganu muziku.
Samtökin bar (Laugavegur 3) je kafe/biblioteka najstarije islandske LGBTQ organizacije Samtökin78.
Q Bar (Ingólfsstræti 3) ima open door policy tako da su i strejt ljudi dobrodošli, ima dosta prostora za sedenje i za igranje, organizuju često lesbian only žurke, svake srede i subote gostuju poznati DJ-evi.
Svake druge nedelje GLB studentska organizacija Univerziteta Island organizuje žurke, lokaciju žurke se možete raspitati u organizacijama Samtökin '78 i Konur Með Konum (lezbejska organizacija).
Prajd se održava u avgustu, a Lezbejski i gej filmski festival u zadnjoj nedelji septembra.

Mali gurmanski vodič
gurmanski

Jesti na Islandu je jedno uzbudljivo i veoma obogaćujuće iskustvo. Pored obilja mesa, Islanđani jedu veoma neobičnu hranu. Jelo koje se sprema za zimske praznike sastoji se od raže, koja se čuva nekoliko meseci u ceđi (smeša vode i pepela). Islandska kuhinja temelji se na ribi i jagnjetini, a najpoznatiji specijaliteti su: gravlax (marinirani losos), hangikjot (sušena jagnjetina), hardfiskur (sušena riba) i sild (marinirana riba), hakarl (ajkula), skyr (vrsta jogurta) a najpoznatije lokalno piće je Brennivin (jako, alkoholno piće neobičnog ukusa).
Još jedna kulinarska zanimlivost je i Þorramatur (harana za mesec þorri) koja je praktično izbor tradicionalnih isnandskih jela, jede se u za vreme drevnog meseca þorri-ja  (januar i februar) tako islanđani odaju poštu svojoj prošlosti.

Priredila: TTres

Izvor:
http://en.wikipedia.org/wiki/Iceland
http://www.visiticeland.com/
http://www.icelandtouristboard.com/news.php
http://en.wikipedia.org/wiki/Reykjav%C3%ADk
http://www.visitreykjavik.is/
http://www.gayice.is
http://www.frommers.com/destinations/reykjavik/4036023637.html
http://www.iexplore.com/dmap/Iceland/Dining

Komentari
Dodaj Novi
Dodaj komentar
Ime:
Email:
 
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."