You are here: Početna » Zabava » Putovanja » Lezbejski turistički vodič: Švajcarska
ponedeljak, 17 dec 2018

Lezbejski turistički vodič: Švajcarska

rub-svicaConfoederatio Helvetica (Švajcarska Konfederacija) je službeno ime države na latinskom jeziku. Latinski se koristi za imenovanje zemlje kako bi se izbeglo favorizovanje jednog od četiri zvanična jezika Švajcarske (nemački, francuski, italijanski i retromanski). Švajcarska je alpska zemlja i kontinentalna država u centralnoj Evropi, sa vrlo razvijenom ekonomijom, a posebno bankarstvom.
Švajcarska se graniči sa Nemačkom, Francuskom, Italijom, Austrijom i Lihtenštajnom.

Švajcarska je savezna republika, i ima dugu i snažnu tradiciju političke i vojne neutralnosti. Ova činjenica je omogućila Švajcarskoj da bude zemlja domaćin mnogim međunarodnim organizacijama kao što su to Međunarodni olimpijski komitet, UEFA ili FIFA, čija se sedišta nalaze u Švajcarskoj.

Image

Najveći gradovi Švajcarske su Bern (glavi grad), Cirih, Bazel, Lucern i Ženeva. Švajcarska je malecka, kao Makedonija otprilike, u svakom slučaju manja od Srbije. S kraja na kraj Švajcarske voz vozi oko četiri sata.

Švajcarska, zemlja sira, Milka čokolade, satova i banaka, sa preko 200 skijaških centara je pravi raj za turiste zimi, prelepe planine i svetski džet-set koji hrli na njihove vrhove prekrivene snegom, sve su to asocijacije na ovu miroljubivu srednjeevropsku državu. Preko letnjih meseci možete uživati i brojnim jezerima i planinareći po zelenim planinskim obroncima.

Iako Švajcarska nije članica Evropske unije, u toj zemlji se ipak prihvataju pravila iz Brisela, ova zemlja je izradila zakone koji su kompatibilni sa zakonima i uredbama Evropske unije. Takođe je potpisnik Šengenskog sporazuma, tako da je za dobijanje vize potrebno mnogo papira, jedna od začkoljica ulaska u Švajcarsku (pored svih papira) je intervju u ambasadi, posle kojeg vam mogu odbiti zahtev za vizu bez obrazloženja, i ako su vam sva dokumenta na broju i regularna...

LGBTQ Švajcarska

Image

!992. godine je donesen antidiskriminacioni zakon, posle referenduma na kome je 73% građana/građanki odlučilo da se sankcioniše diskriminacija istopolno orijentisanih osoba. Takođe je uveden antidiskriminacioni kodeks u Švajcarskoj vojsci. Od 1. januara 2007. postoje i registrovana partnerstva, još uvek ne postoji zakon koji omogućava usvajanje dece od strane istopolnih partnera.

2004. godine turistička organizacija Švajcarske je pokrenula aktivnu kampanju za promociju LGBTQ turizma. Od tada se LGBTQ scena proširila i na manje gradove, a posebno se razvila u Bernu i Lozani, koji će za koju godinu verovatno dostići Cirih i Ženevu po svojoj privlačnosti LGBTQ turistima.

Bern

Image

Bern je glavni grad Švajcarske, 127.000 stanovnika i četvrti je grad po veličini posle Ciriha, Ženeve i Bazela. Bern je glavni grad Švajcarske ne zato što je sada značajan po broju stanovnika ili privrednoj snazi već zato što je u neka davna vremena bio centar mini imperije koja je pod svojom čizmom držala mnoge druge kantone.

Grad je 1191. osnovao Berthold V nazvavši ga po medvedu kojeg je ubio. Postao je glavni grad bernskog kantona 1831, a 1848. godine i cele Švajcarske. Švajcarska važi za oazu mira i pacifizma međutim, ono što nas u školi ne uče je da su švajcarski kantoni među sobom vodili krvave ratove. Sama konfederacija je nastala kao savez tri mala kantona u centru švajcarske i kasnije se širila malo pregovorima, malo kupovinom, a bogami ponekad i ognjem i mačem. U tome svemu je prednjačio kanton Bern.

Centar Berna je velikim delom očuvan iz srednjeg veka i pod zaštitom je UNESKO-a.Kad zakoračite glavnom ulicom Berna, pogotovo u tri noću, imate utisak da ste se odmah preselili natrag u XIV vek. Staro gradsko jezgro se sastoji od skoro potpuno do očuvanih zgrada iz XIV i XV veka. Glavna ulica je popločana kamenim pločama i duž njene obe strane pruža se niz niskih kolonada u kojima se danas kriju radnje i restorani. Glavna ulica je cela okićena zastavama. Švajcarci su inače opsednuti zastavama, u Švajcarskoj svako selo ima svoju zastavicu koju s ponosom ističe uz zastave, redom, svoje opštine, grada, kantona i federacije. Šareno na radost.

Image

Glavna ulica je ispresecana i nizom tipičnih švajcarskih srednjovekovnih fontana, veliko kameno korito, obično okruglo, česma i stub s nekom statuom. Statue obično predstavljaju vitezove, trolove, boginju pravde i slične stvari, ali na jednom trgu u Bernu ima i jedna posebno grozomorna, koja predstavlja nekakvog Ogra koji proždire malu decu. Ti lepo sedneš tu u baštu, ono lep sunčan dan, klopaš one švapske kobaje i cepaš pivo, a tamo kamen i zeleno čudo gura nekog nesrećnog klinca u usta, malom samo nogice vire a još nekoliko dece stoji okolo nemo vrišteći. Prefinjeni švajcarski smisao za estetiku, oličen još i u satovima s kukavicom i emajliranim klepetušama sa prikazima krava i idiličnih planinskih pejzaža. Između ostalog u Bernu postoji više od 100 ovako živopisnih fontana, i one jesu najveće turističke atrakcije.

Turističke atrakcije

Image Istorijski muzej, ovaj neobičan gotski zamak sagrađen je u XVI veku, a u njemu je moguće pogledati istorijske, arheološke, etnografske ostavštine ovoga područja. Glavna atrakcija je tapiserija iz XV veka koja priča priču o Juliju Cezaru. Muzej je otvoren od utorka do subote od 10do 17časova. Adresa: Helvetiaplatz 5. Cena: odrasli 13 franaka (8 €), a studenti 8 franaka (5 €).

Image Botanička bašta, ova predivna zelena bašta nalazi se kraj reke i sadrži prelepe primerke tropskog, suptropskog, alpskog života, kao i primerke biljaka sa hladnih stepa centralne Azije. Bašta je otvorena od ponedeljka do petka od 8 do 18, subotom i nedeljom do 17 časova.Ulaz slobodan

Image Zytglogge (sahat kula), u samom centru starog grada, izgrađena je u XIII veku, svakog sata njenu zvonjavu prati pojavljivanje raznih mehaničkih figura. Na ovoj kuli možete videti, pored tačnog vremena, dan, mesec, mesečeve mene i zodijačke znake).

Image Zentrum Paul Klee, u centru Pol Kle je prikazana zbirka najvažnijih radova ovog slikara, cela kolekcija sadrži preko 4 hiljade eksponata. Ponedeljkom je zatvoren, a ostalim danima radi od 10 do 17 časova. Ulaz se kreće od 8 do 16 franaka (od 5 do 10 €).

LGBTQ Bern

Image

Frauenbeiz (c/o Brasserie Lorraine, Quartiergasse 17) najpoznatiji lezbejski kafić, a ujedno i jedini woman-only lokal u Bernu. Ima formu sigurnog ženskog prostora u kojem se održavaju razna okupljanja, izložbe, večeri kada gošće kuvaju....vrlo prijatna atmosfera, gde vas zapamte već posle druge posete....

Frauenraum (Ženski prostor, Neubrückstrasse 8) u kome se održava IDA goes dancing.

Frauendisco (ženska diskoteka) jedna od najuticajnijih feminističkih organizacija koja ima i svoj kafić/klub. Organizuju predavanja, umetničke večeri, muzičke večeri, sa posebnim osvrtom na lezbejsku umetnost i aktivizam.

Welle, Disco und Bar für die Frau (Im Gaskessel, Sandrainstr. 25) svakog trećeg petka i ponedeljka u mesecu možete uživati u još jednoj ženskoj diskoteci.

Aux petits fours (Kramgasse 67) prijatan kafić u samom centru Berna, ima neverovatan rustičan ambijent, otvoren je svakog dana od 17 časova.

Café Espresso (Rathausgasse 44) je jedini LGBTQ kafić/restoran koji radi od ranog jutra (od 6 ujutru do 20 časova), ako se zadesite u Bernu tokom letnjih meseci preporučujem da popijete kafu na sunčanoj terasi i tako se spremite za obilazak znamenitosti ovog grada.

Comeback Bar (Rathausgasse 42) je preko dan miran kafić/snek bar, a uveče se pretvara u impozantan klub u kome često gostuju poznati DJ-evi. Radi od 18 časova.

Samurai bar Disco (Aarbergergasse 35) LGBTQ klub koji je zatvoren ponedeljkom, a ostalim danima radi od 20 časova. Ovaj klub je jedno od poznatijih mesta koje posećuje veliki broj lezbejki.

Blue Cat Café | Bar | Bistro (Gerechtigkeitsgasse 75) prelep i vrlo originalan, osoblje je ljubazno i vrlo inventivno u smišljanju menija,takođe ima veliki izbor kafa i žestokih pića, otvoren je od 9 časova, ponedeljkom ne radi


Ženeva

Image

Ženeva (je drugi po veličini grad u Švajcarskoj (posle Ciriha), a najveći grad Romandije (dela Švajcarske u kome se govori francuski). Nalazi se na mestu gde se Ženevsko uliva u reku Ronu. Ženeva je bilo ime jednog od keltskog naselja. Ime Genava (ili Genua) na latinskom se prvi put spominje u spisima Julije Cezara u De Bello Gallico, njegovim komentarima o Galskim ratovima.

Sedište je jednog od najstarijih univerziteta na svetu (Ženevski univerzitet osnovan je 1559.godine), a takođe je i sedište mnogim međunarodnim organizacijama, uključujući evropsko sedište Ujedinjenih nacija i nekoliko drugih organizacija Ujedinjenih nacija, kao što su Svetska zdravstvena organizacija (WHO), Svetska trgovinska organizacija (WTO).,World Wide Web Virtual Libraryja, Svetskog ekonomskog foruma, Internacionalnog komiteta Crvenog krsta i Internacionalnog AIDS društva.

Ženeva, grad suprotnosti po svemu, grad velikih kontrasta u malom, a ujedno i mesto gde se suprotnosti na globalnom nivou prevazilaze. Poznata Evropska prestonica UN-a predstavlja zanimljivu destinaciju koja je, usled malih dimenzija, lako savladiva.

Na mestu gde se jezero preliva u reku, na samoj ivici grada, nalazi se simbol ovog grada, veliki vodoskok (Jet d'Eau), jedan od najviših na svetu, koji svojim mlazom para nebo. Postavljen tako da je pristupačan posmatraču sa svih strana i iz bilo kog dela grada, veličanstveno se uzdiže sa uspavane površine jezera, razbijajući mirnoću, dok njegova svežina čisti vazduh.

Turističke atrakcije

Image Cathédrale St-Pierre Katedrala Svetog Pjera konstruisana je između 1160. i 1232. godine. U 18. veku, sa preporodom u vreme antičke arhitekture, dodate su fasada sa grčko-rimskim stubovima i kupola inspirisana rimskim Panteonom. Panoramski pogled sa vrha severne kule je veličanstven, imate 157 spiralnih stepenica da se uspnete i da to otkrijete. Melodija zvona za zvonjenje se menja svakog meseca u godini.

Image Place Neuve, ovaj trg je umetnički centar Ženeve. U sredini trga, videćete konjanika generala Anrija Difura (1787-1875). On nije bio samo inženjer, već i profesor na univerzitetu, izdavač najpotpunijih planinskih mapa Švajcarske, glavni komandant konfederacijske armije i posle u sedamdeset šestoj godini, član komiteta petorice, grupe koja je osnivač prvog koncepta Crvenog krsta.

Image Place Bourg-de-Four je javni trg, najstariji u Ženevi, nalazi se u srcu starog grada. Atmosfera trga Place Bourg-de-Four je srdačna, pojačana malim uskim prodavnicama antikviteta, bistroima i kafićima na otvorenom koji okružuju gracioznu fontanu iz 18. veka. Na istoku je Palata Pravde, koja je prvobitno bila manastir i onda glavno sklonište. To je dom ženevske sudske vlasti od sredine 19. veka.

Image Horloge Fleurie (cvetni sat) je simbol Ženevske časovničarske industrije, nalazi se na obodu Jardin Anglais (Engleska bašta) od 1955. godine, ovaj sat je vrhunski produkt tehnologije, botanike i kreativnosti. Boje cveća se smenjuju sa godišnjim dobima, još jedna zanimljivost je i to da je sekundara ovog sata najveća sekundara na svetu duža je više od 2,5 metara.

LGBTQ Ženeva

Image

Ženevska LGBTQ scena nema izgrađenu veliku strukturu poput scene u Cirihu, ali je ipak druga po veličini u Švajcarskoj. Uprkos svojoj vrlo puritanskoj istoriji ovaj grad je vrlo liberalan. Ne postoji tvz. "gej kvart" većina LGBTQ lokala je raštrkana po gradu, a najviše ih ima u Les Paquis-u delu grada koji se nalazi blizu glavne železničke stanice.

L' Evidence (Rue des grottes 13) lezbejski kafić/restoran sa vrlo prijatnom atmosferom, uglavnom služe francuske kulinarske specijalitete po povoljnim cenama.

Le Ranch (Rue Sismondi 7) LGBTQ kafić u kome se uglavnom okupljaju aktivisti/aktivistkinje i starija LGBTQ ekipa.

Le Declic (28 Bd du Pont-d-Arve) jedan od najuzbudljivijih LGBTQ klubova u Ženevi, ove godine proslavlja 20 godina postojanja, kao što LGBTQ zajednica Ženeve ima običaj da kaže "Sve se menja samo Declic ostaje....naša intima".

Le Phare (Rue Lissignol 3) je mesto gde se okuplja alternativna LGBTQ populacija.

Organic Club (Rue de la Rôtisserie 4-8) je relativno noviji LGBTQ klub koji se ozbiljno nameračio da pomrači slavu Le Declic-a, organizacijom žurki, izborom DJ-eva, tematskim večerima....

Le Kid, (Bd. Carl-Vogt 99) je popularni kafe/restoran koji se nalazi u blizini univerziteta, u njemu se uglavnom okupljaju LGBTQ studenti, poznat je po odličnom vegetarijanskom meniju.

Le Pretexte (Rue du Prince 9) je definitivno najvidljiviji LGBTQ klub u Ženevi, ima ogroman podijum, dva šanka i tri prostorije koje su uređene tematski (Italija, barok, Azija). Nalazi se na obali Ženevskog jezera.

Priredila: TTres

Izvor:

http://en.wikipedia.org/wiki/Switzerland
http://en.wikipedia.org/wiki/LGBT_rights_in_Switzerland
http://en.wikipedia.org/wiki/Bern
http://wikitravel.org/en/Berne
http://www.lesbian.ch/guide/inhalt.php3?guide_rubrik=1
http://wikitravel.org/en/Geneva
http://www.geneva-tourism.ch/index.php?rubrique=0000000678
http://swissgay.ch/guide_gay/geneve/
Komentari
Dodaj Novi
Dodaj komentar
Ime:
Email:
 
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."