You are here: Početna » Zabava » Intervju » Queer Zagreb u 2012: selimo se preko okeana!
utorak, 19 mar 2019

Queer Zagreb u 2012: selimo se preko okeana!


2012.


Ove godine ne samo da je na redu jubilarni, deseti Queer Zagreb festival, nego se koncept takvog queer festivala izvozi i u New York, i Sao Paolo. Šta možemo očekivati od toga, šta Queer Zagreb očekuje od nove vlade, pročitajte u intervjuu sa Zvonimirom Dobrovićem, programskim voditeljem Queer Zagreba.


Q.hr.:Zbog čega je prošla godina bila dobra za udrugu Queer Zagreb? Na koje ste ostvarene projekte posebno ponosni?


Z.D.: Sasvim sigurno je da su programi koji se sprovode pod imenom Queer Zagreba – od festivala, izdavaštva, filmskih projekcija, izložbi, kampanja i edukacija protiv homofobije, pa i samog medija Queer.hr – svojevrsna garancija kvalitetne vidljivosti tema zanimljivih queer zajednici u širem javnom prostoru. Ono što je meni lično posebno važno, jeste činjenica da smo uopšte došli do ovolikog, nestandardnog, spektra aktivnosti, jer to vidim kao bitnu stavku naše stabilnosti. Zapravo bi svaka pojedinačna aktivnost takođe mogla biti i naš čitav godišnji program, jer imate mnogo većih organizacija koje rade tek jedan festival godišnje – uglavnom, sviđa mi se da postavljamo nove standarde. To se može jedino s ekipom koja je, jednostavno, best in the business i to je razlog što na kraju mogu reći ne samo zašto je 2011. bila dobra, već zašto će i 2012. biti dobra.


Q.hr.:Čime će se Queer Zagreb baviti u nadolazećem razdoblju, koje projekte i programe izdvajate?


Z.D.: Imamo nekoliko zaista velikih projekata – deseti Queer Zagreb festival će sigurno biti jedan od highlighta našeg rada u tekućoj godini, zatim organiziranje Queer festivala u New Yorku i Sao Paulu, jer se koncept koji se razvio u Zagrebu vrlo efektno može prebaciti i u sredine koje imaju puno veću tradiciju queer arta i aktivizma. Izdavaštvo će tokom 2012. doseći nove nivoe s objavljivanjem čak 9 naslova – od kojih posebno izdvajam ovde kompletan prevod Foucaultove Istorije seksualnosti. Programi edukacije protiv homofobije u srednjim školama i s policijom će tek ove godine ozbiljnije krenuti. U pripremi su zaista brojne saradnje s mnogim organizacijama u Zagrebu, ali i Puli, Splitu, Rijeci i Dubrovniku. I na kraju, ove godine pokrećemo i jednu širu neformalnu mrežu queer organizacija s Balkana, mediteranskog područja i arapskih zemalja. Uglavnom, biće uzbudljivo sigurno.


Q.hr.: Koja su očekivanja organizacije obzirom na sastav nove Vlade RH, oko čega se namerava lobirati i šta biste hteli da se realizira po pitanju LGBT prava u 2012. Koja su, dakle, realna i ostvariva očekivanja za zajednicu?


Z.D.: Smatram da su pitanja legislative vezana uz brak ključna (zvalo se to partnerstvo ili zajednica mi je svejedno – iako razumem makar simboličku važnost i korišćenja istih formulacija) tako da će Queer Zagreb raditi na tom pitanju i mislim da je politička volja prisutna da se ta vrsta zaštite prava LGBT osoba postigne. Takođe, edukacija protiv homofobije i rad na smanjenju homofobije u društvu mora biti deo neprestanih aktivnosti svake organizacije koja se bavi LGBT temama, ali taj teret ne može ležati isključivo na civilnom sektoru, već je potrebno da se ti programi sprovode u saradnji i kroz nadležne institucije zbog većeg broja potencijalnih korisnika. I, naravno, jača finansijska i logistička podrška Prideovima u Zagrebu i Splitu.


Q.hr.: Misliš li da će Vlada RH pokazati veći senzibilitet prema pravima LGBT osoba s obzirom da se radi i o predpristupnoj godini za EU?


Z.D.: Ono što se dogodilo u svim zemljama koje su ušle u EU u poslednjiih nekoliko talasa proširenja je da je odjednom sve vezano uz LGBT stalo na barem nekoliko godina. Stoga, mislim da je zaista važno da se iskoristi ovo još kratko razdoblje da se postignu još neki ključni pomaci u zaštiti naših prava.


Q.hr.:Queer Zagreb je putem Centra za LGBT ravnopravnost i jedan od potpisnika Platforme 112 – možemo li očekivati da će Vlada uspeti da napravi nešto po pitanju iznetih zahteva u prvih 112 dana svoga rada?


Z.D.: Vlada sigurno može sve to napraviti – i s pravom se ima od nje to i očekivati. Ne mislim da postoje neka načelna razilaženja u tim zahtevima od onoga što se na raznim stranama najavljivalo od raznih ljudi koji su sada deo izvršne vlasti. No, znamo da se u dnevnoj politici često previše vremena provodi kalkulišući, stoga mislim da je baš važno pokazati i insistirati na tome da je svaka računica eventualnog nepostizanja očekivanog nivoa zaštite ljudskih prava, ne samo LGBT, daleko nepovoljnija alternativa.


Izvor

 

 

Komentari
Dodaj Novi
Dodaj komentar
Ime:
Email:
 
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."