You are here: Početna » Zabava » Biografije » Ti A. Korin
nedelja, 16 dec 2018

Ti A. Korin

Indeks članka
Ti A. Korin
Page 2
Page 3
Sve strane
(1943 -2006) feministkinja, lezbejka, fotografkinja
Lična priča

Rodila sam se i odrasla na Floridi, SAD (3. 11. 1943.), i živela u Severnoj Karolini i na ostrvu Bahami. Moja najranija sećanja su sećanja na crtanje i pravljenje stvari. Moja majka je bila umetnica i naučila me je kako da mešam osnovne boje da bih dobila sekundarne, kako da savijam i oblikujem žicu, vezujem čvorove, koristim perspektivu sa jednim i dva nedogleda.
Vizuelna umetnost je jezik kojim reagujem na i razmišljam o svom životu. Retko sam uspevala da vodim dnevnik, ali sam skoro uvek nosila sa sobom blok za crtanje i, od svoje osme godine, imala sam fotoaparat.

Dok sam odrastala, pohađala sam sve moguće časove umetnosti. Kad sam diplomirala, dobila sam Nagradu za umetnost škole, i Nacionalnu nagradu za žurnalizam. Uvek sam mislila da ako ne mogu da uspem kao umetnica, uvek mogu da pišem. Sada radim i jedno i drugo.

Nakon pohađanja koledža na Njukomb školi za umetnost u Nju Orleansu, diplomirala sam slikanje i grafiku (sa sporednim predmetima engleskim i istorijom) na Univerzitetu Južne Floride (1965). 1966. udala sam se za svog najboljeg prijatelja i, dve godine kasnije, završila moj master iz crtanja i vajarstva na Institutu Prat 1968. godine. Leti sam vodila časove umetnosti za tinejdžere.

Predavala sam crtanje, dizajn i istoriju umetnosti na Greater Hartford državnom koledžu, 1969-70 i radila sa veslejanskim grnčarima, kasnije živela u Adirondaksu, zatim putovala po Evropi i predavala u “slobodnoj školi” na Floridi. Bio je početak sedamdesetih i početak pokreta povratka zemlji. Bila sam zainteresovana za život u zajednici, tragala sam za nečim, ali sam istovremeno klizila u samoubilačku depresiju.
Prestala sam da se bavim umetnošću i počela sam da ispitujem svoj život. Otišli smo u San Francisko i pronašla sam terapeute: Boba Guldinga, koji me je razumeo kad sam rekla da trošim previše energije samo pokušavajući da preživim, i Meri Gulding koja je razumela umetnicu u meni.

Moj muž i ja smo se razdvojili i priključila sam se ženskom pokretu, autovala se, i polako dozvolila umetnici u meni da ponovo izbije na površinu. Živela sam u San Francisku a kasnije u Njujorku, radila na seksualnom obrazovanju i proizvodnji knjiga, predavala fotografiju, pravila publicističke fotografije književnih autora i ličnije slike ženskih tela. Početkom osamdesetih, preselila sam se u ruralnu oblast gde su niži troškovi održavanja i manje ometanja oslobodili moje vreme za umetnički rad.
Veći deo mog rada iz osamdesetih je autobiografski, često o odrastanju u alkoholičarskoj porodici ili zlostavljanju u detinjstvu. Tokom ovog perioda počela sam da pišem eseje i prozu.
Pohađanje godišnjih konferencija Ženske grupe za umetnost (s kancelarijom u Filadelfiji) i Asocijacije umetničkih koledža (kancelarija u Njujorku) održali su moju vezu sa širim svetom umetnosti.

Devedesete su bile vreme integracije i konsolidacije koje se, za mene, poklapa sa srednjim godinama mog života. Početkom 1995. počela sam da radim na novoj seriji studija tela, Boginje za novi milenijum, i otkrila da moje misli idu više ka budućnosti nego u prošlost.


Ti Korin i Beverli Braun bile su partnerke i ljubavnice sedamnaest godina. 2003. Beverli Braun (1951-2005) otkrila je da ima rak koji nije bio izlečiv. Tokom poslednje godine njenog života, Korin je završila seriju fotografija Braun i sebe nazvanih Ožiljci, Stoma, Kesa za stomu, Portakat: Slike raka u našim životima. U svom eseju o ovoj seriji, Korin je opisuje kao "strastven rad, konačni čin ljubavi." Nekoliko meseci nakon smrti njene partnerke Beverli, Ti je otkrila da ima neizlečiv rak jetre. To je bilo u martu 2006, a umrla je u avgustu iste godine. Pre smrti izjavila je “Proživela sam divan život”.

U istoriji fotografije i lezbejskog pokreta Ti Korin će biti zapamćena po svojoj čuvenoj BOJANCI PIČKE, iz 1976, knjizi crteža ženskih genitalija koja se i dalje objavljuje.

Izvor: http://www.varoregistry.com/corinne/pers.html
Prevela: IvanaKomentari
Dodaj Novi
Dodaj komentar
Ime:
Email:
 
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."