You are here: Početna » Zabava » Razno » Videoigra koja će pomoći u suzbijanju HIV-a?
četvrtak, 05 avg 2021

Videoigra koja će pomoći u suzbijanju HIV-a?


U svega tri nedelje gejmeri su dešifrovali strukturu ključnog proteina koji pogoduje razvoju AIDS-a. to je problem koji je mučio naučnike godinama a prema studiji objavljenoj u zborniku ‘Nature Structural & Molecular Biology’ – radi se značajnom otkriću.

 

Uz pomoć online video igre Foldit, igrači su prepoznali strukturu proteina koji ima ključnu ulogu u načinu na koji se HIV širi telom. Otkrivanje tajne strukture teoretski bi moglo pomoći naučnicima da razviju lekove koji će sprečiti njegovo napredovanje.

 

Foldit, koji naučne probleme pretvara u kompjuterske igre, su napravili naučnici sa Univerziteta u Washingtonu a od igrača zahteva kognitivne veštine u stvaranju 3D modela proteina. Zanimljivo, svega nekoliko igrača koji su riešili strukturu bavi se biohemijom. U proseku im je trebalo nekoliko dana da reše problem.

 

„Ljudi razmišljaju na drugačiji način od kompjutera koje koristimo u istraživanjima“, objašnjavaju naučnici uspeh gejmera. Foldit je već na ovaj način pomogao naučnicima u otkrivanju metoda borbe protiv raka i Alzheimerove bolesti.

 

Ukoliko se želite da se oprobate i sami, možete to učiniti na sledećem linku.

 

Izvor

 

Komentari
Dodaj Novi
Dodaj komentar
Ime:
Email:
 
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."