You are here: Početna » Vesti » Svet » Washington na korak do ozakonjenja istopolnih brakova
petak, 06 avg 2021

Washington na korak do ozakonjenja istopolnih brakova


Guvernerka Christine Gregoire trebalo bi da sledeće nedelje odobri predlog zakona o istopolnim brakovima, čime bi Washington postao sedma američka savezna država koja dozvoljava svojim LGBT građanima da se venčaju.


Za usvajanje zakona bilo je potrebno 25 glasova senatora. Taj ključni glas prošle nedelje dala je Mary Margaret Haugen, demokratska senatorka koja predstavlja Camano Island. Na kraju je 28 senatora i senatorki bilo za novi zakon, a 21 protiv, među kojima 18 republikanaca i tri demokrata.


Senator Ed Murray, gej demokrata koji predstavlja Seattle, izjavio je da su pobornici zakona “patriote koje pokušavaju da učine najbolje za svoju domovinu” i pozvao sve senatore na svoje venčanje, prenosi Chicago Tribune.


Da bi zakon bio odbijen u oba doma parlamenta, protivnicima je potrebno da do juna prikupe 120.577 potpisa.


Guvernerka Gregoire najavila je uoči sednice senata da podržava predlog zakona jer je “pravo vreme da Washington izjednači pravo na brak".


“Naše gej i lezbejske porodice prolaze kroz iste brige kao i one heteroseksualne: spajaju kraj s krajem, biraju školu za svoju decu, traže životnog partnera i žele pred porodicama i prijateljima reći ‘sudbonosno da’. Za sve je parove vrlo važna državna dozvola za brak. Ona im daje pravo sklapanja bračnog ugovora u kom su njihovi i pravni interesi njihove dece zaštićeni građanskim pravom”, izjavila je Gregoire.


Podrška Microsofta i Starbucksa


Popularni Starbucks samo je jedan među brojnim multinacionalnim trgovačkim lancima koji je podržao zakon. Iz "kofeinskog raja" poručuju da su “ponosni što su se pridružili ostalim kompanijama koje imaju sedište u Washingtonu, poput Nike-a i Microsofta, jer podržavaju istopolne brakove u svojoj državi.”


Ranije ovog meseca je Microsoft, koji je odavno dao podršku istopolnim brakovima, poslao još jednu ohrabrujuću poruku: “Microsoftovo najveće blago su zaposleni koji su različiti koliko i naši klijenti. Obzirom da su druge države ozakonile istopolne brakove, naši zaposleni u Washingtonu su zakinuti jer im ne možemo ponuditi tu mogućnost.”


“Ovaj zakon će izjednačiti naše zaposlene s onima u ostalih šest država koje su već ranije prepoznale i ozakonile istopolne brakove”, dodaje se u izjavi. “Usvajanje zakona biće dobro za naše poslovanje i državnu ekonomiju”, zaključuju iz Microsofta.


Izvor

 

 

 

Komentari
Dodaj Novi
Dodaj komentar
Ime:
Email:
 
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."