You are here: Početna » Vesti » Svet » Kanada zvanično uvela zabranu letenja trans osobama
petak, 06 avg 2021

Kanada zvanično uvela zabranu letenja trans osobama


Nova pravila koja su uvedena u julu prošle godine ali koja su tek sada poznata, navode da avio prevoznik "neće prevoziti putnike ukoliko izgled putnika ne odgovara polu koji je naznačen u ličnom dokumentu koji pokazuju".


Ova odredba nije uvedena kroz formalne zakone, već kao deo pravilnika od strane Ministarstva saobraćaja, u cilju programa Zaštite putnika.


Njen uticaj prvi će osetiti pripadnici kanadske trans zajednice jer samo mogu promeniti oznaku za pol na pasošu u cilju obezbedjenja dokaza ukoliko je operacija izvršena ili ukoliko će biti izvršena u roku od godinu dana. Što znači da trans osobe koje ne žele da prodju kroz operaciju, osobe čiji rod nije odredjen i većina trans osoba koje još uvek ne znaju kada će moći da izvrše operaciju neće biti u mogućnosti da dobiju odgovarajući putni dokument.


Problem se može pojaviti i sa trans osobama koje putuju preko Kanade, a imaju dokumenta koja ne ispunjavaju kriterijume.


Pokrenuta je peticija od strane kanadskog premijera Stephen Harper-a.


Izvor

 

 

Komentari
Dodaj Novi
Dodaj komentar
Ime:
Email:
 
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."