You are here: Početna » Vesti » Svet » Podržati gej populaciju u Africi
petak, 06 avg 2021

Podržati gej populaciju u Africi


Osamnaesti samit Afričke unije otvoren je juče u Adis Abebi u Etiopiji, a njegova glavna tema je unutarafrička trgovinska saradnja. Na dvodnevnom samitu biće izabran novi predsednik Komisije Unije. Za tu funkciju kandidovali su se odlazeći predsednik komisije Žan Ping i bivša ministarka spoljnih poslova Južne Afrike Nkosazana Dlamini -Zuma. Na Samitu će biti izabran i predsednik Unije, na čijem čelu se sada nalazi Teodoro Obiang Nguema.

 

Prema izvorima agencije Frans pres, zapadnoafričke zemlje, koje ove godine biraju predsednika, u subotu uveče su odlučile da predlože predsednika Benina Bonija Jajija.


U poslednjih nekoliko dana su se kao mogući kandidati za mesto predsedavajućeg Unije pominjali i predsednici Gambije i Nigerije Jahija Džame i Gudlak Džonatan.

 

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun je prvog dana Samita pozvao afričke zemlje da poštuju prava ljudi homoseksualne orijentacije. „Diskriminacija koju mnoge zemlje predugo ignorišu, pa čak i podržavaju, jeste ona koja je bazirana na seksualnoj orijentaciji i identitetu“, rekao je Ban Ki Mun.

 

On je dodao da je to navelo vlade nekih država da ljude različite seksualne orijentacije tretiraju kao gradjane drugog reda, pa čak i kao kriminalce. „Budućnost Afrike zavisi i od toga koliko se radi na poštovanju gradjanskih, političkih, ekonomskih, socijalnih i kulturnih prava ljudi“, rekao je Ban.

 

Homoseksualnost je zakonom zabranjena u gotovo svim afričkim zemljama. Jedna od retkih zemlja Afrike u kojoj se poštuju prava homoseksualnih manjima jeste Južna Afrika. U Ugandi se planira pooštravanje zakona protiv homoseksualnosti, a postoji mogućnost da u nekim slučajevima homoseksualci budu osudjeni na smrt.

 

Početkom decembra je predsednik SAD Barak Obama apelovao da se američke diplomate u inostranstvu založe u borbi protiv homofobije. Britanski premijer Dejvid Kameron je u oktobru zapretio da će Velika Britanija ukinuti finansijsku pomoć zemljama u kojima se ne poštuju prava homoseksualnih manjina.

 

Izvor: Danas

 

 

 

Komentari
Dodaj Novi
Dodaj komentar
Ime:
Email:
 
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."