You are here: Početna » Vesti » Svet » Ruske feministkinje osvojile Crveni trg
četvrtak, 05 avg 2021

Ruske feministkinje osvojile Crveni trg

 


Na mestu na kom su se nekada čitale carske uredbe, ovih dana je feministički pank bend objavio rat Vladimiru Putinu. One pozivaju žene da zauzmu javne prostore u Rusiji.


Šarene letnje haljine, helanke i maske na glavama. Na minus 12 stepeni feministička pank grupa se pojavila direktno na zavejanom Crvenom trgu u Moskvi. "Kolona pobunjenika ide na Kremlj, u kabinetima tajne policije puca staklo", peva bend imenom "Pussy Riot". Pesma se zove "Putin je uplašen", i bavi se strahom ruskog vladara pred Revoluciju.


Mala bina na kojoj je bend nastupio nosi ime "Lobnoje Mesto". Ovde su se u srednjem veku čitali carski ukazi, a krajem 17. veka tamo su završili pobunjenici. U avgustu 1968, kada su sovjetske trupe upale u Čehoslovačku, osam disidenata je protestovalo na "Lobnojom Mestu" protiv gušenja Praškog proleća.


Svih osam su bili uhapšeni, pretučeni i osuđeni na zatvorske kazne ili strpani u bolnicu za mentalne bolesti.


"Sećamo se događaja iz 1968." piše "Pussi Riot" na svom blogu. "I dalje vladaju iste strukture moći kao u Brežnjevljevo doba, oni još nisu otišli. Samo su se promenili oblici autoritarizma, kontrole i državnog terora... U Rusiji vladari još uveku smatraju da su građani mentalno poremećeni, i da ništa ne mogu odluče samostalno."


Feministkinje pozivaju na okupiranje javnih mesta u Rusiji i na borbu za političke reforme. One podsećaju na revoluciju u Egiptu i na činjenicu da je „Demonstrant/kinja“ izabran/na za ličnost godine od strane magazina „Time“.


"Ustanak u Rusiji - harizma protesta, pobuna u Rusiji - Putin je uplašen." Nakon što je ovaj refren otpevan poslednji put i pošto se koncert završio, policija je uhapsila svih osam žena. Nekoliko sati kasnije puštene su na slobodu.


Ova pank grupa je poznata po svojim ilegalnim konceratima u podzemnoj železnici i na krovovima autobusa. Popularni političar i aktivista Aleksej Navalni pohvalio bend na svom blogu. (Radi se o jednom od čelnika opozicije, poznatom po svom antikorupcijskom aktivizmu sa posebnim fokusom na državnu naftnu kompaniju "Rosnjeft"; njegov blog, na kome između ostalog objavljuje dokaze o korupciji u državnim naftnim i gasnim kompanijama kao i bankama, prati više od 167.000 ljudi) "Pussy Riot" su već nastupile ispred prozora zatvorske ćelije u kojoj se nalazio Navalni, zajedno sa još nekoliko drugih aktivista. Posle demonstracija protiv lažiranih parlamentarnih izbora koje su održane početkom decembra Navalni je bio osuđen na 15 dana zatvora.


Prevod: Maja Cuja

Izvor

 

 

Komentari
Dodaj Novi
Dodaj komentar
Ime:
Email:
 
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."