You are here: Početna » Vesti » Svet » Prva britanska presuda zbog podsticanja mržnje prema gejevima
petak, 06 avg 2021

Prva britanska presuda zbog podsticanja mržnje prema gejevima


Trojica muškaraca iz Derbyja prve su osobe u Britaniji osuđene za podsticanje mržnje prema osobama drugačije seksualne orijentacije, i to zbog deljenja letaka kojima se poziva na ubijanje gejeva, piše Guardian.


U istorijskom slučaju sud je presudio da su Ihjaz Ali, Kabir Ahmed i Razwan Javed prekršili zakon o zločinu iz mržnje na način da su delili sporne letke ispred Jama džamije u Derbyju i stavljali ih u poštanske sandučiće lokalnih stanovnika. Presuda će biti objavljena 10. februara.


Jedan je letak nosio naslov "Smrtna kazna?", ispod kog se nalazila slika obešene lutke i ilustracije gej seksa.


Sledio je tekst: "Smrtna kazna je jedini način kojim ovaj nemoralni zločin možemo ukloniti iz pokvarenog društva i upozoriti druge bolesnike koji bi se mogli upustiti u takve nastranosti".


Počinitelji su priznali deljenje letaka, ali rekli su da se ne osećaju krivima. Ahmed je pred sudom izjavio da ne misli da su stavovi iz gore navedenog letka pogrešni, već da odražavaju ono što o homoseksualnosti kaže islam.


"Svi imaju pravo na zakonsku zaštitu, a homofobne i zločine iz mržnje smatramo posebno ozbiljnima jer ugrožavaju pravo građana na sigurnost", kazala je Sue Hemming, šefica policijskog odeljenja za posebne zločine i borbu protiv terorizma.


Drugi je letak prikazivao reč "gay" kao skraćenicu od "God Abhors You" (Bogu si odvratan), na trećem, s naslovom "Preobrati se ili gori", nalazila se slika osobe koja gori u plamenu i reč "homoseksualci" zaokružena crvenom linijom.


Izvor

 

 

Komentari
Dodaj Novi
Dodaj komentar
Ime:
Email:
 
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."