You are here: Početna » Vesti » Svet » Gej venčanje u zatvoru
petak, 06 avg 2021

Gej venčanje u zatvoru


Prošlog proleća u New Yorku su legalizovani istopolni brakovi, što je omogućilo hiljadama gej i lezbejskih parova da napokon ostvare svoja prava. Nedavno se venčao i prvi gej par u zatvoru.


Zatvorenik Ronald Cook, 31, venčao se s Marcom Rodriguezom, bivšim zatvorenikom zatvora u kojem Ronald služi kaznu. Par je zajedno od 2002, kada su se upoznali u auburnškoj kaznionici. Odnos se u početku sporo razvijao, jer dok je Rodriguez autovan od svoje 12. godine, Marc do tada nikada nije imao dečka.


Tokom svoje veze većinu svog slobodnog vremena provodili su zajedno i razmenjivali i poruke između svojih ćelija kada nisu mogli biti zajedno.


“Ponekad je teško to održavati, jer se moraš skrivati”, rekao je Rodriguez. “Čuvari su znali dobacivati komentare, ali to ide s time kada si gej.“


Rodriguez je u zatvoru zbog pljačke, ali je pušten 2004. Umesto da se vrati u Bronx, odlučio je da se preseli u Syracuse da bi mogao biti bliže svojem dečku. Razmatrali su i brak, ali on je postao moguć tek prošlog proleća.


Sudac Ray Lockwood venčao je par i to mu je bilo prvo istopolno venčanje. “To je bio samo posao kao i obično”, rekao je Lockwood. “Uradio sam to kao i za svakog drugog… Brak je bio njihova velika želja i drago mi je bilo venčati ih.”


To je prvi istopolni brak sklopljen u zatvoru u New Yorku. Nisu dozvoljeni brakovi među zatvorenicima – bilo istopolni ili raznopolni. Zatvorenici međutim, mogu sklapati brakove s partnerima na slobodi. Osim toga, par će imati ista prava na bračne posete kao i drugi bračni parovi.


Rodriguez posećuje Cooka jednom nedeljno. Cook, koji je u zatvoru već 12 godina, trenutno služi 25-do-50 godišnju zatvorsku kaznu zbog silovanja i drugih seksualnih zločina za koje kaže da ih nije počinio.


“To je teško, ali moram se boriti s time svaki dan, jer je moje srce njegovo”, rekao je Rodriguez. “Ako stvarno voliš osobu, onda si uz nju bez obzira na poteškoće.“


Kalifornija je druga država u SAD-u koja dopušta istopolne bračne posete, od 2007. godine. Međutim, za ostvarenje tog prava, njihovo partnerstvo mora biti registrovano pre nego što je jedan od njih zatvoren.


Izvor

 

 

Komentari
Dodaj Novi
Dodaj komentar
Ime:
Email:
 
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."