You are here: Početna » Vesti » Svet » U Albaniji se otvara prva sigurna kuća za LGBT osobe
četvrtak, 05 avg 2021

U Albaniji se otvara prva sigurna kuća za LGBT osobe


Sigurne ili tzv. rainbow kuće sasvim su uobičajena pojava u brojnim zapadnim zemljama; gotovo svaka veća metropola ima svoju, formalno od gradske/državne administracije finansirane, ili funkcioniše u obliku nekog od gradskih skvotiranih prostora od strane LGBTIQ populacije.


Slično je i u regiji gde se do sada formalnom sigurnom kućom može pohvaliti jedino Crna Gora, u čijem je glavnom gradu, Podgorici, krajem prošle godine najavljeno otvaranje prve pod pokroviteljstvom ambasade Kraljevine Holandije. Neformalne inicijative takve vrste u Srbiji pokreće GSA, u zavisnosti od potreba individualaca koji se ne mogu nositi s nasiljem u svojim okolinama, bilo porodičnim ili školskim, pa su do sada u svojim mogućnostima rešavali nekoliko sličnih slučajeva.


Nešto više po uzoru na Crnu Goru, od sada utočište duginih boja ima i Albanija. Radi se o prvoj organizovanoj sigurnoj kući za LGBT osobe koje je ostvarilo udruženje PINK Embassy u saradnji s fundacijom Planet Romeo.


Sklonište, čija lokacija iz očekivanih razloga nije poznata, rezultat je dužeg istraživanja o zaista sigurnoj okolini za LGBT omladinu kako maloletnu, tako i punoletnu. PINK Embassy već duže javno izražava svoje nezadovoljstvo zbog čestih slučajeva u Albaniji kada roditelji ili rodbina LGBT omladine loše reaguju po spoznaji seksualne orijentacije ili rodnog identiteta svoje dece, često reagujući batinama i izbacivanjem iz kuća. Ipak, postoje slučajevi u kojima su roditelji započeli sa decom, nakon tog perioda, proces novog upoznavanja i zbližavanja.


Uzevši ovaj osetljivi period u životu svake mlade osobe, a posebno LGBTIQ mladeži koja se s predrasudama i zlostavljanjem suočava i češće od ostalih, PINK Embassy se očigledno odlučio između ostalog da se specijalizuje za stvaranje sigurnijeg od onog iz kojega mnogi mladi dolaze.


Za Albaniju se svakako radi o velikom aktivističkom poduhvatu i napretku u zaštiti ljudskih prava LGBTIQ osoba. Slične formalno organizirane inicijative u Hrvatskoj ne postoje a stvoriti siguran dom za LGBTIQ omladinu organizacijama je samim tim teže jer nije neuobičajeno da nemaju ni svoje prostorije.


Da je sklonište potrebno svakako dokazuju brojni slučajevi koji postoje u zajednici. Verujem da su se mnogi od nas susreli s nekolicinom osoba koja se morala boriti za golu egzistenciju nakon bega ili izbacivanja iz doma, da se nikako ne radi o scenariju nekog filma. Tu su zatim i krajnosti kakvim je bila izložena April Estur s Filipina, trans devojka koja je bila smeštena u pritvor prihvatnog centra za strance u Ježevu, uprkos svom identitetu, na muško odeljenje, u čemu tadašnji direktor nije video ništa ni najmanje sporno.


Dok državne strukture tako reaguju, sasvim je jasno da će pomoć LGBTIQ omladini u Hrvatskoj i dalje ostati na individualnim inicijativama pojedinaca i nekih aktivističkih kolektiva ograničenih mogućnosti.


Izvor

 

 

 

 

Komentari
Dodaj Novi
Dodaj komentar
Ime:
Email:
 
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."