You are here: Početna » Vesti » Svet » Slovenci idu na referendum: ne mogu da prihvate izglasan zakon o usvajanju
četvrtak, 05 avg 2021

Slovenci idu na referendum: ne mogu da prihvate izglasan zakon o usvajanju

 


Slovenci ipak ne mogu da prihvate zakon koji su sami doneli. Zato će raspisati referendum na kom će građani odlučivati o zakonu o kom je parlament raspravljao mesecima.


Organizacije ipak imaju moć da utiču na državni aparat – bar kada je reč o onima koje su povezane s Crkvom – ili je to tako samo u našoj regiji. Nakon izglasavanja zakona javila se organizacija za porodicu i prava dece koja smatra da su prava za koja se ona bori tim zakonom dovedena u opasnost. Nije li zastrašujuće da se upravo iza takvih naziva organizacija, koja bi objektivno gledajući trebalo da predstavljaju najljudskopravaškije inicijative, uglavnom kriju najkonzervativniji koncepti? Na koji način oni zaista smatraju da štite prava sve one dece koja odrastaju u LGBT porodicama? Na koji način štite LGBT porodice? Ako ne postoji adekvatan odgovor s njihove strane, možda bi im ipak trebalo sugerisati da naziv izmene u organizaciju za zaštitu raznopolnih vernika i njihovog potomstva.


Čak i nakon što se poteglo pitanje ustavnosti takvog referenduma, na kom će se građanima postavljati pomalo uvredljivo pitanje prihvataju li oni zakon koji je doneo parlament u sastavu vlade koju su oni sami odabrali, izašlo je na videlo da zakonska osnova za takav referendum ipak postoji, pa će se o zakonu o kom se parlament nije mogao složiti više od godinu dana opet potezati rasprave u medijskom i javnom prostoru – naravno, uvek s istom temom - usvajanje dece.


Ovaj slučaj, ponovo, pokazuje na najgnjusniji način onu strašnu činjenicu – prihvatanje, čak i u manje-više uređenim društvima, ipak je samo tolerisanje. Jer ako postoji ovakva instant potreba za zaštitom dece od kontakta s LGBT osobama (očigledno je da je reč upravo o tome, kako god se to nazivalo), onda je jedini zaključak koji se nameće da se LGBT osobe smatraju u najmanju ruku nastranima. Tu se krije i ona stara premisa o nekoj intuitivnoj vezi asocijacija istopolne seksualne orijentacije s pedofilijom.


Protiv takvog pristupa oglasila se i Liberalna akademija, inicijativa politički angažovanih intelektualaca iz Slovenije koji su za primer naveli da je katolički konzervativni portugalski predsednik Aníbal Cavaco Silva samo nekoliko dana nakon posete pape toj državi, prema odluci većinsko konzervativnog parlamenta, potpisao zakon o istopolnim brakovima. Predsednik Liberalne akademije, Darko Štrajn upozorio je: “Bez slobode drugoga, nema ni moje vlastite”.


Čini se da je Ibersko poluostrvo puno puno dalje od Apeninskog nego što je to Balkan. Jer se Slovenija, uprkos raznim pokušajima deklarisanja odmaka od takve smeštenosti ovim refrendumom ipak upisala u srce balkanskog mentaliteta.


Izvor


Komentari
Dodaj Novi
Dodaj komentar
Ime:
Email:
 
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."