You are here: Početna » Vesti » Svet » Teško je biti LGBT u Gani
petak, 06 avg 2021

Teško je biti LGBT u Gani


Politički lideri širom sveta čestitali su hrišćanskim stanovnicima Boži na mnoge načine, a jedan od neprihvatljivih načina iskoristio je i muslimanski ganski vrhovni sveštenik. Gana je zemlja koja polako staje uz rame Ugandi, naročito što se tiče prava LGBT osoba koja su nepostojeća.


Letos je ministar u ganskoj pokrajini naredio hapšenje svih osoba za koje se sumnja da su gej, lezbejke ili biseksualne osobe, a njegova odluka bila je samo plod višemesečnih homofobnih akcija u Gani koje su bile usmerene prema isticanju “bolesti” LGBT osoba. Ministar Paul Evans Aidoo čak je savetovao građanima da ne daju svoju podršku političarima koji podržavaju LGBT osobe. Na takve sramotne odluke i izjave reagovao je britanski premijer David Cameron koji je upozorio da Velika Britanija neće isplaćivati finansijsku pomoć zemljama koje krše ljudska prava, a naročito koje krše prava LGBT osoba.


Mogući gubitak finansijske pomoći nije zastrašio ganske političare i verske vođe pa je vrhovni muslimanski sveštenik Sheikh Dr Osman Nuhu Sharubutu stanovnicima Gane uputio krajnje neprihvatljivu čestitku. Ono što bi jedino moglo biti pohvalno jeste njegova čestitka hrišćanskom delu ganskog stanovništva, ali ne i sadržaj. Pod izgovorom moralnih vrednosti i isticanja bitnosti iste i kako je bitno pratiti ne samo Alaha nego i Isusa Hrista i Muhameda izjavio je: ”Uporno moramo tražiti načine i sredstva kako bismo mogli slaviti Alaha radeći ispravne stvari i suzdržavati se od zla, kao što su homoseksualnost i zločini protiv drugoga.” Nakon takve čestitke koja je bila samo još jedna u nizu pljuski LGBT osobama u Gani, uputio je još jednu u kojoj je pohvalio udruživanje napore verskih vođa u Gani kako bi propovijedali protiv “zla homoseksualnosti”.


Ovaj istup sveštenika samo je posledica sad već prilično dugog ugnjetavanja LGBT osoba u Gani koje iz dana u dan doživljaju teško kršenje svojih prava. Ganski predsednik Atta Mills izjavio je da neće legalizovati istopolnu ljubav ni po koju cenu, a cena je prilično jasna: naravno, radi se o čak 90 miliona funti britanske pomoći za koje je ganska vlada odlučila da im ne treba.


Gana je toliko homofobična zemlja da je čak dala zeleno svetlo učiteljima i profesorima da poduče decu o svim negativnostima istopolne ljubavi. Predavanje su zapakovali u edukaciju o prevenciji AIDS-a koji je takođe popriličan problem u ovoj afričkoj zemlji. Predavanja bi navodno trebalo da učenicima “zgade” istopolnu ljubav kako bi se istopolna ljubav u potpunosti iskorenila iz Gane pa je Paul Krampah, glasnogovornik Ministarstva obrazovanja naglasio: “Optimistični smo da će se stvari u zemlji promeniti i da će homoseksualnost postati stvar prošlosti.”


Njegova izjava očigledno upućuje na to kako je edukacija o polno prenosivim bolestima očigledno kampanja protiv istopolne ljubavi “zapakovana” u obrazovanje. Edukacija je prvo krenula u  jednopolnim školama, očigledno s ciljem da spreče “eksperimentiranje” mladih Ganaca sa svojom seksualnošću i naravno istaknuto je da je edukacija o polno prenosivim bolestima jedna poprilično bitna tema, tačnije edukacija o “zloj” i “nemoralnoj” istopolnoj ljubavi.


LGBT prava u Gani gotovo su nepostojeća i očigledno treba koristiti drugačiji pristup od onoga koji su koristili Britanci jer situacija u Gani je sve gora i gora, samo je pitanje trenutka kada će početi i službeni progon LGBT osoba širom ove afričke zemlje. Ujedinjeni narodi moraju reagovati što pre kako bi se sprečili mogući zločini nad LGBT osobama. U Africi, teško je biti LGBT.


Izvor


Komentari
Dodaj Novi
Dodaj komentar
Ime:
Email:
 
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."