You are here: Početna » Vesti » Svet » Iskorak i Kontra traže ozakonjavanje istopolnih brakova
petak, 06 avg 2021

Iskorak i Kontra traže ozakonjavanje istopolnih brakova


"Očekujemo da će Ustavni sud proglasiti zakon neustavnim čime bi se pokrenuo proces donošenja i usvajanja izmena Porodičnog zakona kojima će se poštovati jednakost svih", ističu iz Kontre i Iskoraka

 

Aktivisti organizacija Kontra i Iskorak najavili su da će u sklopu akcije "Svi su pred zakonom jednaki" zatražiti ocenu ustavnosti Porodičnog zakona. Kako ističu, Ustav RH garantuje da svi u Hrvatskoj imaju jednaka prava i slobode i da su svi pred zakonom jednaki. Takođe, Evorpskom konvencijom o ljudskim pravima garantuje se pravna zaštita ličnog i porodi života, dostojanstva, ugleda i časti.

 

"U 2010. godini Evropski sud za ljudska prava doneo je presude u kojima je potvrdio da se istopolne zajednice smatraju porodicom prema Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima.

 

Ustavne odredbe odnose se na ravnopravnost i zaštitu porodičnog života svih, pa tako i lezbejki, gejeva i biseksualnih osoba u Republici Hrvatskoj. Nažalost, iako Ustavom i međunarodnim dokumentima garantovano, LGB osobe nisu jednake pred zakonima u RH. Istopolni parovi nemaju ista prava kao bračni ili vanbračni drugovi što predstavlja diskriminaciju na osnovu seksualne orijentacije", ističu iz Kontre.

 

Napominju da istopolni parovi nemaju mogućnost sklapanja braka, a Poroični zakon ne uređuje zaštitu porodičnog života istopolnih parova na ravnopravan način u odnosu na heteroseksualne parove. Istpolni par koji živi zajedno dvadeset godina ne smatra se porodicom prema hrvatskom zakonodavstvu. Kada jedno od njih umre, njegov partner, odnosno njena partnerka nije u mogućnosti da nasledi stan u kom su zajedno živele/i, ni da nasledi porodičnu penziju.

 

Stoga će u sklopu akcije ''Svi su pred zakonom jednaki'' aktivisti i aktivistkinje organizacija Kontra i Iskorak predati predlog za ocenu ustavnosti Porodičnog zakona Ustavnom sudu Republike Hrvatske u utorak 17. januara i izvesti prigodni performas.

 

"Očekujemo da će Ustavni sud proglasiti zakon neustavnim čime bi se pokrenuo proces donošenja i usvajanja izmena Porodičnog zakona kojima će se poštovati jednakost svih", ističu iz Kontre i Iskoraka.

 

Izvor

 

 

 

Komentari
Dodaj Novi
Dodaj komentar
Ime:
Email:
 
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."