You are here: Početna » Vesti » Svet » LGBT profesori nepoželjni u katoličkoj Irskoj
utorak, 20 apr 2021

LGBT profesori nepoželjni u katoličkoj Irskoj

 


LGBT osobe zaposlene u obrazovnim ustanovama u Irskoj često su predmet diskriminacije, pa čak i ostaju bez posla ako ne skrivaju svoju, katoličkoj crkvi, neprihvatljivu orijentaciju, a preporuka svih je da ćute.


Potvrda ove teze stigla je u slučaju Lea Kilroya, koji je radio kao nastvanik u jednoj osnovoj školi u Dublinu: “Kada radite u okviru školskog sistema, žrtva ste školske etike, osuđeni ste na to da ćutite.”


U devet od deset irskih osnovnih škola i polovini srednjih škola upravlja crkva, iako nastavnike plaća država. Crkva, međutim, ima glavnu reč oko biranja i zapošljavanja nastavnika.


Kilroy je počeo da priča o tome da je gej tek nakon što je napustio posao nastavnika, a danas predstavlja grupu od 45 LGBT nastavnika od oko 31000 osoba zasposlenih u obrazovnom sektoru: “Znam da gej nastavnici nisu unaprijeđivani, da su bili verbalno napadani i diskriminisani i morali su da slušaju viceve o gejevima”, istakao je za Reuters.


U irskim školama stvari se ne menjaju pa učenike i dalje uče da je istopolna ljubav greh.


Izvor

 

 

 

Komentari
Dodaj Novi
Dodaj komentar
Ime:
Email:
 
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."