You are here: Početna » Vesti » Svet » Okrugli sto o diskriminaciji LGBT osoba
utorak, 20 apr 2021

Okrugli sto o diskriminaciji LGBT osoba


Pravobraniteljka za ravnopravnost polova Republike Hrvatske u saradnji sa organizacijama civilnog društva, Lezbejskom organizacijom Kontra i Iskorak - Centrom za prava seksualnih i rodnih manjina, organizovala je dana 28. decembra 2011. okrugli sto na temu „Zaštita LGBT osoba u pravnoj praksi – zakonska jamstva i sudska praksa u primeni“.


Skup je okupio stručnjake/inje akademske zajednice, predstavnike/ice državnog tužilaštva, policije, Policijske akademije, Hrvatskog novinarskog društva, sutkinje Županijskog i Visokog prekršajnog suda, predstavnike/ice Kancelarije pučkog pravobranitelja i organizacija civilnoga društva.

 

Prof. dr sc. Ksenija Turković održala je izlaganje o zakonodavnom uređenju zločina iz mržnje i komparativno prikazala stari i novi Kazneni zakon koji stupa na snagu 01.01.2013.

 

Višnja Lončar iz Državnog tužilaštva govorila je o postupanju svih opštinskih i županijskih advokata/ica prema Naputku iz 2006. kojim je predviđeno da se u kaznenim delima motivisanim mržnjom postupa s posebnom pažnjom i s oznakom hitno.


Blaž Mamuza iz Ravnateljstva policije govorio je o edukaciji policije vezano za postupanje sa zločinima iz mržnje i predočio statistiku za kaznena dela koja su počinjena iz mržnje u poslednjih pet godina (došlo je do povećanja kaznenih dela zločina iz mržnje u 2011. godini s prosečnih 2-4 na 45, što je posledica događanja na Splitskoj paradi).


Sutkinja Županijskog suda Koraljka Bumči istakla je potrebu senzibilizacije javnosti za takvu vrstu kaznenih dela.


Trpimir Marasović iz Hrvatskog novinarskog društva govorio je o tome kako je HND u svoj Kodeks časti još 2003. uneo antidiskriminacione odredbe o zabrani diskriminacije, a 2009. je donet novi Kodeks časti koji ima proširene antidiskriminacione odredbe gde je kao diskriminacijska osnova navedeno i rodno izražavanje. Istakao je problem koji se javlja u praksi a to je kada sloboda izražavanja postaje govor mržnje. Do sada su imali četiri predmeta zbog povrede Kodeksa, jedna prijava je stigla od strane pravobraniteljke za ravnopravnost polova, a najviše prijava je stiglo od pravobraniteljke za decu.


Sutkinja visokog prekršajnog suda, Branka Žigante Živković navela je da je Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira još 1978. uneo definiciju prekršaja protiv javnog reda i mira i da se pod tu definiciju podvodi sve što nije definisano u ZORS-u i ZSD-u. Smatra da je nužna izmena navedenog Zakona i da je potrebno povećati prekršajne sankcije radi odvraćajućeg učinka.


U drugom delu okruglog stola, izlaganje je održao prof. dr sc. Alan Uzelac na temu oblika sudske zaštite od diskriminacije i specifičnih postupovnih jamstava antidiskriminacionih postupaka.

 

Zaključna razmatranja ukazuju na potrebu daljnje edukacije policijskih službenika/ica i sudija/sutkinja, a vezano uz zločine iz mržnje i diskriminaciju, potrebu stvaranja i ujednačavanja sudske prakse vezano uz zločine iz mržnje i  diskriminaciju, održavanje okruglih stolova i seminara na ovu tematiku u saradnji s organizacijama civilnog društva radi poboljšanja postojeće saradnje i radi osvešćivanja i senzibilizacije javnosti o toj problematici.


Izvor

 

 

Komentari
Dodaj Novi
Dodaj komentar
Ime:
Email:
 
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."