You are here: Početna » Vesti » Svet » Aktivistkinje i aktivisti predali Platformu 112 novoizabranim zastupnicama i zastupnicima
utorak, 20 apr 2021

Aktivistkinje i aktivisti predali Platformu 112 novoizabranim zastupnicama i zastupnicima


Pre konstituirajuće sednice Hrvatskog sabora 70 aktivista/kinja Platforme 112, koalicije za vladavinu prava koju čini 57 nevladinih organizacija, među kojima i Centar za LGBT ravnopravnost, odnosno Zagreb Pride, LORI i Queer Zagreb, dočekalo je novoizabrane zastupnike/ce i uručilo im tekst Platforme 112.


Platforma nosi naziv  112, jer zahteva hitnoću rešavanja a i zato jer je u njoj tačno  112 zahteva prema Hrvatskom saboru i Vladi RH.


Ispune li se navedeni zahtevi, nastali na osnovu uvida u  probleme s kojima se svakodnevno susreću različite marginalizovane grupe građana,  Republika Hrvatska konačno bi postala pravna država.


Nakon 112 dana od osnivanja Sabora, Platforma 112 izvestiće javnost o tome šta su nosioci vlasti preduzeli kako bi se nabrojani problemi počeli sistematski i strukturalno rešavati.


Među 112 zahteva, nalaze se i sledeći:


Zaštita i promocija ljudskih prava, posebno prava marginalizovanih i manjinskih grupa u RH mora biti jedno od primarnih načela u kreiranjima javnih politika. Svesni da je veći deo standarda zaštite ljudskih prava ušao u domaće zakonodavstvo kroz proces pristupanja RH Evropskoj uniji, očekujemo od naredne vlasti da bude predana poštovanju standarda zaštite ljudskih prava, bez obzira na pritisak „izvan“ ili pak slabljenje takvih pritisaka u budućnosti.

 

Obrazovni sistem lišen rodnih stereotipa i formiran u skladu s načelima rodne ravnopravnosti, posebno u odnosu na obaveznu školsku literaturu i udžbenike.

 

Ukidanje diskriminacije istopolnih parova u RH u odnosu na bračne parove.

 

Prilagođavanje svih Zakona i podzakonskih akata neosetljivih na promenu polnog statusa.

 

Izrada i implementacija Nacionalnog akcionog plana za suzbijanje nasilja i diskriminacije LGBT osoba. Uklanjanje homofobnih sadržaja iz školskih udžbenika i uvođenje sistematske edukacije o seksualnim i rodnim manjinama u obrazovni sistem.

 

Ukidanje tačaka 3, 9. i 10. čl. 9  Zakona o suzbijanju diskriminacije koje govore o izuzećima od diskriminacije, a direktno pogađaju osobe s invaliditetom, strance, vanbračne i istopolne parove.

 

Izvor

Komentari
Dodaj Novi
Dodaj komentar
Ime:
Email:
 
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."