You are here: Početna » Vesti » Svet » Australijanci izabrali interseksualnog gradonačelnika
utorak, 20 apr 2021

Australijanci izabrali interseksualnog gradonačelnika


Australija se sve češće spominje kao jedna od otvorenijih zemalja što se tiče LGBTIQ pitanja. Nakon što je ponovo aktuelno uvođenje istopolnih brakova u australijsko zakonodavstvo, otvorenost Australijanaca prema LGBTIQ osobama sve je veća i očigledno raste iz dana u dan.

 

Na nedavno održanim lokalnim izborima u Hobsons Baya, stanovnici su odabrali novog gradonačelnika Tony Briffu. Ovo bi bila vest kao i svaka druga da Tony Briffa nije otvoreno interseksualna osoba. Na njegovoj službenoj stranici može se  pročitati: ”Osećam se vrlo ugodno otkad sam prihvatio svoju pravu prirodu. Nisam samo muškarac ili žena, nego oboje. Zahvalan sam za godine koje sam živeo kao žena i za iskustvo koje sam stekao. Još uvek sam Antoinette, ali takođe upotrebljavam i svoje muško ime Tony. Osećam se potpunim. I dalje ću nastaviti da živim kao Tony, ali u periodu sam života u kom mogu slaviti različitost.”

 

Otvoreno je ispričao svoju bolnu priču o dijagnozi koju su mu postavili doktori koji su njegovim roditeljima savetovali da ga odgajaju kao devojčicu nakon čega su ga podvrgli operativnom zahvatu i naročito napomenuli roditeljima da mu ne smeju reći da je interseksualan. Gradonačelnik Hobsons Baya prošao je put kroz koji prolaze mnoga interseksualna deca zbog heteronormativnog društva koje nalaže kako muškarac, a kako žena morju da izgledaju  – čak i po cenu genetske mutilacije.

 

Iako je Briffa svima naglašavao kako se oseća kao dečak, a ne kao devojčica, doktori su mu i dalje davali hormonsku terapiju za žensku decu. Nakon nekog vremena, venčao se svojim prvim dečkom iako  brak nije potrajao dugo pošto Briffa nikako nije bio siguran u svoju seksualnost i rodni identitet. Tek nakon što je krenuo na testosteronsku terapiju, sve je došlo na svoje mesto.

 

Svoj politički rad započeo je 2000. godine i nakon par neuspeha na izborima, konačno 2011. godine postao je gradonačelnik. Stanovnici Hobsons Baya su ga toliko dobro prihvatili da je Tony najavio svoju pobedu na izborima čak i veče pre objave rezultata.

 

Gradonačelnik Briffa najavio je da će se apsolutno zalagati za LGBTIQ prava, kao i da će i dalje ostati na čelu Savetodavnog odbora za LGBTIQ prava i da se raduje idućem sastanku Odbora. Članica uprave “Australia LGBTI Health Alliance”-a Gina Wilson puna je reči hvale za novog gradonačelnika: “Tony je inspiracija i uzor celoj generaciji interseksualnih osoba. I onima koji su prošli rane intervencije i onima koji su prihvatili svoj identitet kasnije u životu. Nadamo se da će njegov izbor razbiti tabue povezane s interseksualnim osobama. Tony je predivan primer kako interseksualne osobe mogu prevladati razoran i nepotreban medicinski tretman koji im je nametnut kao deci i nastaviti svoj život, postati borci za ljudska prava i kulturnu različitost za sve.”

 

Izvor

 


Komentari
Dodaj Novi
Dodaj komentar
Ime:
Email:
 
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."