You are here: Početna » Vesti » Svet » Argentina i korak dalje po pitanju LGBT prava
utorak, 20 apr 2021

Argentina i korak dalje po pitanju LGBT prava


Nakon što su LGBT aktivisti u Argentini u julu 2010. godine uspeli da stvore dovoljno veliki pritisak na vladu da u argetinsku legislativu uvedu termin istopolnih brakova i omoguće istopolnim parovima da svoju zajednicu ozakone, aktivisti kreću dalje sa zahtevima za jednakost.


Argetinska LGBT zajednica krenula je pre par godina u “agresivnu” kampanju za izglasavanje Zakona o rodnom identitetu pa im je, nakon pobede istopolnih brakova, rodni identitet ostao prepreka ka punoj jednakosti svih osoba u Argentini. Pre nekoliko dana, javnost su upoznali sa svojim predlozima za Zakon o rodnom identitetu. Uz moto “Idemo više”, argentinski LGBT aktivisti traže od Vlade da izglasaju zakon kojim bi se omogućilo pojedincima promena roda na identifikacionim dokumentima i rodnim listovima bez prevelike birokratijske trke pošto su mnogi trans Argentinci naišli na ogromne probleme jer rod na dokumentima nije odgovarao pravom stanju stvari budući da nije postojao Zakon koji bi im garantovao pravo da im se birokratski odobri novi rod na dokumentima.


Donošenje takvog Zakona značilo bi pravu prekretnicu u trans pravima u Argentini pošto bi pojedinci mogli da ostvare svoja osnovna prava bez dokaza da su prošli hirurški zahvat, hormonsku terapiju ili bilo koji psihološki ili medicinski tretman, uz najveći nivo zaštite njihove privatnosti. Pristup originalnom izvodu iz matične knjige rodjenih, ovim Zakonom bi se omogućilo jedino sudskim putem! Još jedna od zanimljivih tačaka ovog Zakona jeste činjenica da, iako bi  pojedinci promenili rod na dokumentima, ne bi im bila uskraćena prava koja su imali pre birokratske promene pola pa bi tako npr. Ž2M mogao sa svojim partnerom bez problema da usvoji dete.


Donošenje zakona je na jako dobrom putu, pošto je Donji dom argentinskog Parlamenta 30. novembra 2011. godine prihvatio predlog Zakona i uputio taj predlog i na Gornji dom gde će zastupnici konačno odlučiti hoće li prihvatiti predlog ovog Zakona. Marcela Romero, LGBT aktivistkinja naglasila je da žele jednakost za trans osobe i puno bolju regulaciju integralne zdravstvene zaštite za trans osobe u Argentini.


Za slučaj da se ovakav zakon izglasa Argentina će postati jedna od retkih država na svetu koja ima ovakav zakon. Tako npr. u Urugvaju postoji Zakon o rodnom identitetu ali promena imena je još uvek birokratski komplikovan problem pošto zahteva od podnosioca zahteva da pokrene sudski postupak. U Kolumbiji, osobe mogu da promene svoje ime na identifikacionim dokumentima, ali ne i svoj pol, dok u Brazilu mogu da promeniti svoj pol jedino uz potvrdu da su prošli kroz operaciju promene pola.


U Evropi, sličan Zakon ima jedino Španija koja je jedna od progresivnijih zemalja Evrope po pitanju LGBT prava, ali potrebno je predložiti dokaze da je osoba koja je podnela zahtev najmanje dve godine na terapiji i da prolazi kroz psihološku terapiju.


Izvor


Komentari
Dodaj Novi
Dodaj komentar
Ime:
Email:
 
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."