You are here: Početna » Vesti » Svet » I u Turskoj cenzura LGBT (i drugih) sadržaja
ponedeljak, 17 jun 2019

I u Turskoj cenzura LGBT (i drugih) sadržaja

 

 

U državama poput Turske cenzurišu sadržaje za sve kompjutere umrežena na internet!

 

Prošle nedelje, nakon više meseci odgađanja, uključen je internet filter na području čitave države koji je izazvao talas protesta pod motom „Ruke s mog interneta!“. Nezavisni mediji i internet forumi su snažno kritikovali novu odluku vlade koja na kraju može dovesti do još većih restriktivnih pravila po pitanju korišćenja interneta.

 

U Turskoj je neko zamislio da će novi filter zaštititi decu i mlade od „spornih sadržaja“ ali i separatističke i kurdske propagande. Zbog toga je komisija od 11 članova osmislila listu od preko 130 termina koji se smatraju štetnima, uključujući i one na engleskom: porno, sex, fetiš, gay pa čak i nemačku reč verbot!

 

Prema izveštaju Reportera bez granica, ovim filterom doći će do cenzure preko sedam hiljada portala, sajtova i blogova uključujući i neke usluge Google-a. Čak je i američka državna sekretarka Hillary Clinton u svojoj nedavnoj poseti Turskoj izjavila da ne vidi potrebu za opstrukcijom rada novinara i blogera ovakvim metodama.

 

Državne novinske agencije izveštavaju da korisnici interneta mogu sami da odaberu hoće li koristiti spomenuti filter, a od oko 11.5 miliona korisnika njih je navodno oko 22 hiljade to odlučilo.

 

Ipak, niz organizacija pokrenulo je tužbu kako bi se zakon o filtriranju sadržaja ukinuo jer se radi o već očigledno više puta isprobanoj a očigledno neučinkovitoj i kontraproduktivnoj metodi zaštite dece od opasnih sadržaja; pri čemu opasan očigledno ima različita značenja u različitim društvenim okruženjima.

 

Bez obzira na ishod napora aktivista, sasvim je sigurno da će Turska ostati jedna od država Evrope u kojoj će se bitka za vidljivost i dostupnost informacijama na svim nivoima, voditi još dugo vremena.

 

 

Izvor

 

Komentari
Dodaj Novi
Dodaj komentar
Ime:
Email:
 
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."