You are here: Početna » Vesti » Svet » Presedan u Belgiji
utorak, 18 jun 2019

Presedan u Belgiji

 

Belgija je 540 dana od parlamentarnih izbora dobila novu vladu, čime je okončana najduža politička kriza u istoriji države, a za premijera je imenovan Valonac Elio di Rupo, čiji je zaštitni znak leptir-mašna.

 

Di Rupo je prvi frankofoni političar na kormilu vlade od 1974. i prvi premijer te države koji je otvoreni homoseksualac. Spor izmedju frankofonih Valonaca i Flamanaca koji govore holandski, počeo je odmah nakon parlamentarnih izbora 2010. Stranke nisu mogle ni da se dogovore oko načina uštede 11,3 milijarde evra u budžetu za 2012, zbog čega je smanjen kreditni rejting Belgije. Di Rupo će se suočiti sa velikim izazovima, budući da su državne blagajne prazne dok kamate na belgijske obveznice rastu.

 

Novi belgijski premijer je po obrazovanju hemičar. Političku karijeru počeo je ranih osamdesetih godina, kao ataše u kabinetu političara Žana Morisa Deisija. Godine 1996. lažno je optužen da je imao seksualne odnose sa maloletnikom Olivijeom Trusnjakom. U jednom intervjuu Di Rupo je priznao da bi izvršio samoubistvo da nije uspeo da dokaže svoju nevinost. Godine 1999. postao je predsednik Socijalističke partije Valonije, a 2001. izabran je za gradonačelnika Monsa. Kao jedan od glavnih aduta belgijskog premijera navodi se da je uvek spreman da sasluša svačije mišljenje, postigne kompromis, kao i da je u dobrim odnosima sa predstavnicima različitih političkih opcija u Belgiji.

 

Di Rupo opisuje svoj život kao bajku. Rodjen je 18. jula 1951. u malom gradu Morlanvelcu u porodici italijanskih emigranata koji su se u Belgiju doselili u potrazi za poslom. Njegov otac stradao je u saobraćajnoj nesreći, zbog čega je majka bila prinudjena da troje od sedmoro dece pošalje u obližnje sirotište. Iako je odgojen u duhu katoličanstva, Di Rupo kaže da je već u mladosti postao „ateista, racionalista i slobodni mason“.

 

Izvor: Danas

 

 

Komentari
Dodaj Novi
Dodaj komentar
Ime:
Email:
 
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."