You are here: Početna » Vesti » Svet » Lezbejka iz Podgorice, prva u skloništu za LGBT osobe
utorak, 18 jun 2019

Lezbejka iz Podgorice, prva u skloništu za LGBT osobeKorisnica skloništa je godinu dana, po zahtevu roditelja, redovno posećivala psihijatrijske tretmane. Pritisak i protivljenje roditelja se prošle sedmice pojačao.


Prvo sklonište za osobe koje su u konfliktu sa svojom porodicom zbog vlastite seksualne orjentacije i rodnog identiteta počelo je sa radom u Podgorici.


Sklonište je otvoreno u sklopu projekta „LGBT centar podrške“ koji se realizuje pod podrškom Ambasade Kraljevine Holandije i podrazumieva rad savetovališta i pružanje psiho-socijalne podrške pripadnicima LGBT populacije.


Privremeno sklonište treba da obezbedi pružanje prve tranzicione podrške pri “outovanju” LGBT osoba u Crnoj Gori, posebno pred njihovim porodicama i da ih što pre izvede iz nesigurnosti i položaja žrtve ali i da doprinese jačanju samopouzdanja i smanjivanju nasilja.


Mlada lezbejka je, nakon posete dvojice policijskih službenika, napustila porodičnu kuću.


“U skloništu je već prva korisnica. Reč je o 19-godišnjoj lezbejki iz Podgorice kojoj su roditelji uskratili krov nad glavom pošto su shvatili da su njihovi napori da joj promene seksualnu orjentaciju uzaludni”, saopštili su iz NVO LGBT forum progres.


Očekuju pomoć Vlade


“Korisnica skloništa je godinu dana, po zahtevu roditelja, redovno posećivala psihijatrijske tretmane. Pritisak i protivljenje roditelja se prošle sedmice pojačao pošto su saznali da ima partnerku. Mlada lezbejka je, nakon posete dvojice policijskih službenika, napustila porodičnu kuću”.


LGBT Forum Progres očekuje da će, shodno najavi i obećanju Vlade, prilikom prijema kod potpredsednika Vlade u aprilu ove godine, rad ovog skloništa dobiti u 2012. podršku Ministarstva za ljudska i manjinska prava.


Izvor

 

Komentari
Dodaj Novi
Dodaj komentar
Ime:
Email:
 
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."