You are here: Početna » Vesti » Svet » Prva presuda za zločin iz mržnje na Prajdu u Splitu
utorak, 18 jun 2019

Prva presuda za zločin iz mržnje na Prajdu u Splitu

 

 

"Pripadnik sam Torcide i ponašali smo se na Rivi isto kao što na utakmici vičemo na protivničke navijače", izjavio je Damir Roso (34) na sudu

Pala je prva osuđujuća presuda prema optužnici Opštinskog državnog tužilaštva u Splitu za zločin iz mržnje počinjen tokom splitskog Prajda. Na uslovnu kaznu u trajanju od tri godine, i kaznom zatvora od godinu dana, osuđen je Damir Roso (34) iz Strožanca kraj Splita zbog vikanja "Ubij pedera, jebem vam majku, triba vas sve pobit", u junu ove godine na splitskoj Rivi, javlja Slobodna Dalmacija.

 

Roso je proglašen krivim za oba kaznena dela za koja ga je teretilo splitsko tužilaštvo: nasilničko ponašanje i povredu prava na okupljanje i javno protestvovanje, i jedno i drugo vezano za zločin iz mržnje. Kako stoji u optužnici, Roso je 11. juna oko 14.50 sati na Rivi tokom održavanja javnog skupa Prajda, bez razloga i povoda, dok je povorka prolazila, u više navrata učesnicima povorke vikao "Ubij pedera, jebem vam majku, triba vas sve pobit".

 

"Namera vikanja bila je iskazivanje netrpeljivosti prema osobama LGBT orijentacije i onemogućavanja održavanja navedenog javnog skupa", navodi optužnica. Njegovo ponašanje kod učesnika povorke stvorilo je osećaj straha i poniženja i dovelo do otežanog odvijanja manifestacije. Kaznena dela počinjena su iz mržnje prema osobama zbog njihove seksualne orijentacije", stoji u optužnom aktu.

 

Tokom sudjenja Damir Roso je izjavio da se ne oseća krivim. U svojoj odbrani je naveo da je istina da se popeo na klupu na Rivi i vikao na učesnike skupa i mahao poveden masom koja se jednako tako ponašala. Međutim, istakao je da mu je žao što je to uradio jer nema ništa protiv osoba druge seksualne orijentacije i da nema nikakvih problema s jednim prijateljem koji se tako izjašnjava.

 

"Pripadnik sam Torcide i iz zabave smo se dogovorili da dodjemo na Rivu kao kad idemo na utakmicu. Tako smo se i ponašali i isto kao što na utakmici vičemo na protivničke navijače, tako smo uradili i toga dana. Žao mi je i kajem se, nisam bio svestan ozbiljnosti situacije, sve sam doživeo kao fudbalsku utakmicu, a ne kao protest protiv LGBT osoba", izjavio je Roso sutkinji Marisi Matić, piše Slobodna Dalmacija.

 

Sud njegove razloge nije smatrao dovoljnim za oslobađanje od krivice. Osim toga, njegovo priznanje bilo je potkrepljeno izjavama svedoka i fotografijama s videosnimka gde se Damir Roso vidi u krupnom planu kako s klupe viče na učesnike povorke.

 

Međutim, priznanje i kajanje uzeti su kao olakšavajuća okolnost, kao što su uzeti u obzir i žaljenje zbog postupaka i korektno držanje pred sudom.

 

Kao otežana okolnost navedena je predjašnja osuđivanost. Za svako pojedino kazneno delo određeno mu je po sedam meseci zatvora, nakon čega mu je izrečena jednistvena kazna od godinu dana uslovnog zatvora. Osim toga, dužan je da plati 300 kuna na ime sudskih troškova.

 

Nakon Prajda Opštinsko državno tužilaštvo u Splitu imalo je pune ruke posla jer su protiv 23 osobe podnete kaznene prijave vezane za zločin iz mržnje.

 

U završnici je optuženo njih 14, a protiv petorice zatražene su istražne radnje. Presuda Damiru Rosi prva je prvostepena presuda u navedenim predmetima.

 

Procesuiranje kaznenih dela vezanih uz iskazivanje mržnje prema lezbejkama, gejevima, biseksualnim i transrodnim osobama (LGBT) pod posebnim je nadzorom EVropske komisije.

 

Izvor

 

 

Komentari
Dodaj Novi
Dodaj komentar
Ime:
Email:
 
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."