You are here: Početna » Vesti » Lokal » Izvršena prva operacija promene pola o trošku države
petak, 06 avg 2021

Izvršena prva operacija promene pola o trošku države

 

Beogradski tim za transseksualnu hirurgiju predvodjen profesorom dr Dušanom Stanojevićem uradio je prvu operaciju promene pola o trošku države.


Radi se o muškom pacijentu koji je u utorak zvanično postao žena.

 

S obzirom na to da je tim hirurga iz Srbije, koji obavlja operacije promene pola, vodeći u svetu jer ima najbolje rezultate, ovu intervenciju uživo su pratila i dva lekara iz inostranstva, koji su u Srbiju doputovali da bi što bolje savladali tehnike koje primenjuju naši lekari, saznaje „Blic“.

 

Intervencija je obavljena u Klinici za ginekologiju i akušerstvo „Narodni front“, jedinoj ustanovi u našoj zemlji koja ima odobrenje za izvodjenje novih tehnika u medicini.


Prof. dr Dušan Stanojević, direktor Klinike „Narodni front“ i lekar koji je obavio intervenciju, kaže za „Blic“ da se pacijentkinja nakon višesatne operacije dobro oseća i da je smeštena u delu bolnice koji je namenjen za te svrhe.


Beogradski tim za transseksualnu hirurgiju čine psiholozi, endokrinolozi i hirurzi.

 

Kada se prave muški polni organi, vodja ekipe je prof. dr Miroslav Dordjević sa svojim urološkim timom, dok je prof. dr Dušan Stanojević sa svojim ginekološkim timom zadužen za rekonstrukciju ženskih genitalnih organa.


Promena pola iz medicinskih razloga od ove godine deo je prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja, a na takvu operaciju u Srbiji čeka oko 200 osoba, s tim što će u naredne dve-tri godine biti spremno oko 50 pacijenata kojima će država platiti sve troškove.

 

Ono što je jako bitno jeste da kada napravimo ženske genitalne organe, autentični su i ne može da se napravi nikakva razlika. Žene mogu da imaju uredne seksualne odnose, a ono što je još zanimljivije jeste da orgazme dostižu u 100 odsto slučajeva, što nije slučaj sa ženama kojima je to priroda podarila.

 

Što se tiče muškarca, oni su malo u problemu zbog veličine, ali većina je zadovoljna samim postojanjem muškog polnog organa - ističe prof. dr Stanojević.

 

Za poslednje dve decenije, koliko se u Srbiji obavlja operacija promene pola, tom komplikovanom zahvatu pribeglo je stotinak stranaca i više od 150 žitelja Srbije. Godišnje u našu prestonicu dodje bar 15-20 pacijenata prevashodno iz zapadne Evrope i Amerike, a desetak sa teritorija bivše Jugoslavije. Cena promene pola u Srbiji je nekoliko puta manja od svetskih standarda i kreće se do 3.000 evra.

 

Promeni pola u poslednje vreme pribegava sve mladja populacija, izmedju 18 i 30 godina. Ranijih godina bilo je više osoba koje su iz muškog prelazile u ženski pol, ali je sada situacija potpuno izjednačena.

 

Prva faza promene pola je odlazak kod psihijatra koji može da traje i nekoliko godina.  Pacijent potom počinje se sa hormonskom terapijom. Nakon toga radi se operacija promene pola.


Prva operacija kod nas izvršena 1989.


Na 100.000 stanovnika od dve do četiri osobe promene pol. To su podaci iz sveta koji važe i za Srbiju. U svetu prva operacija promene pola izvedena je 1950. godine, a u Srbiji 1989. godine i obavio ju je prof. dr Sava Perović, začetnik ove grane medicine u Srbiji. Nasuprot tome, prvi slučaj pravne promene pola u našoj zemlji zabeležen je 1992. godine na opštini Savski venac.


Izvor: Blic

 

Komentari
Dodaj Novi
Dodaj komentar
Ime:
Email:
 
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."