You are here: Početna » Vesti » Lokal » Prve operacije promene pola o trošku države
petak, 06 avg 2021

Prve operacije promene pola o trošku države


Početkom februara u Srbiji će biti uradjene prve operacije promene pola o trošku države! U Ginekološko-akušerskoj klinici ”Narodni front” tri pacijenta će na sto leći u muškom, a probuditi u ženskom telu.


Na tom spisku nalaze se i tri FTM osobe (female to male) koje čekaju na hiruršku intervenciju.

 

Za sada se samo zna da će jedan deo operadije biti izvršen u ”Narodnom frontu”, ali još nije odredjeno u kojoj klinici će biti nastavljena procedura promene pola, jer nije postignut dogovor o tome koja zdravstvena ustanova će biti zadužena za završnu operaciju promenen pola FTM osoba.


- Kada je reč o promeni pola kod FTM osoba, trenutno traje faza odlučivanja o tome gde će biti formirani muški polni organi - objašnjava dr Miroslav Djordjević, urolog, naš vodeći stručnjak za operacije promene pola. - Jedan deo posla može da se radi u ”Narodnom frontu”, ali drugi deo ne. Što se mene tiče, to bi trebalo da se radi u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj, jer ja tamo radim i najlakše bih mogao da nadgledam svoje pacijente. Svaki čovek ima pravo da bira ko će da ga leči, pa ukoliko neko želi da ja uradim tu operaciju, to mogu da obavim u klinici na kojoj radim, a to je bolnica u Tiršovoj. Imamo sve uslove, jer je odeljenje rekonstruisano i pacijenti bi imali svoje apartmane.

 

Iako će Ministarstvo zdravlja doneti konačnu odluku o tome gde će sve moći da se rade operacije promene pola, jer je opcija i Klinika za urologiju Kliničkog centra Srbije, pojedini lekari smatraju da ovakve intervencije ne treba da se rade u dečjim bolnicama. Nekim stručnjacima nije jasno ni kako muškarci mogu da leže u ustanovi koja je isključivo za žene, kako što je ”Narodni front”.

 

- Mislim da nije u redu da se ovakva operacija radi u bolnici gde borave deca, ali to je moj stav - kaže dr Aleksandar Milošević, direktor Kliničko-bolničkog centra ”Zvezdara”. - Timovi koji će raditi ove intervencije treba da postoje i kad se obavljaju preko socijalnog, pacijent može sam da odluči gde će da bude operisan. Ove intervencije ne zahtevaju posebne hirurške uslove. Potrebna je normalno opremljena operaciona sala za odrasle. Inače, operacije promene pola obavljaju se već godinama u našoj bolnici.

 

Početkom ove godine stupila je na snagu i odredba kojom se operacija promene pola finansira iz državne kase. Kako smo saznali, Republički fond za zdravstveno osiguranje finansiraće samo ”klot” operaciju ”zamene” genitalija. Država neće plaćati obavezne hormonske terapije ili ugradnju silikonskih grudi.

 

U Ministarstvu zdravlja su nam rekli da će biti formirana stručna grupa koja će razmatrati dokumentaciju i davati preporuke. Operacije će se raditi isključivo iz medicinskih razloga. U narednih dve-tri godine biće spremno 50 pacijenata.


Izvor: Večernje Novosti

 

 

 

Komentari
Dodaj Novi
Dodaj komentar
Ime:
Email:
 
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."