You are here: Početna » Vesti » Lokal » Evropska nedelja prevencije raka grlića materice
petak, 06 avg 2021

Evropska nedelja prevencije raka grlića materice


U Srbiji je u periodu od 19. do 24. januara u toku obeležavanje Evropske nedelje borbe protiv raka grlića materice.


Rak grlića materice je globalni problem, posebno zemalja u razvoju, a Srbija se po broju obolelih nalazi na prvom mestu u Evropi. Naročito veliki problem predstavlja činjenica da se žene javljaju na pregled ginekologu vrlo kasno, u takozvanoj invazivnoj fazi kada je lečenje teško, prognoza neizvesna a ishod bolesti često smrtan. Zato kažemo da se u Srbiji, pored visoke incidence, odnosno broja novootkrivenih slučajeva oboljenja, suočavamo i sa vrlo visokim mortalitetom, odnosno smrtnošću od ove bolesti.


Etiologija ove bolesti, kao i kod većine malignih bolesti, nije dovoljno poznata. Bolest se dovodi u vezu sa određenim tipovima  HUMANOG PAPILOMA VIRUSA. U prilog tome govori činjenica da se bolest češće javlja kod žena koje često menjaju seksualne partnere, žena sa lošim higijenskim navikama i žena koje su seksualnu aktivnost započele pre 16. godine života. Zato se velike nade polažu u vakcinu, koja se može naći i na našem tržištu, a namenjena je pre svega mladim ženama od 14. do 25. godine života. Iskustvo sa primenom ove vakcine u našoj zemlji nije veliko i za sada ova vakcina nema široku primenu. Prava prevencija se zato bazira na zdravstvenom vaspitanju i negovanju odgovarajućih navika u pogledu higijene i seksualnih navika žena.


Nasuprot tome, iskustvo sa SKRININGOM - RANOM DETEKCIJOM, odnosno pravovremenim otkrivanjem bolesti je veliko. Rano otkrivanje bolesti vrši se pomoću PAPANIKOLAU TESTA, koji se dugi niz godina sprovodi u Službama za zdravstvenu zaštitu žena. Sa testiranjem se počinje tri godine nakon početka seksualne aktivnosti žene, a najkasnije do 20. godine života. Problem postoji u niskoj zdravstvenoj prosvećenosti žena, zbog čega se one neredovno javljaju svom ginekologu i propuštaju mogućnost da visokopouzdanim testom rano otkriju bolest i u potpunosti se izleče.


Svaki izabrani lekar opšte medicine i izabrani ginekolog dužan je da brine o ginekološkom statusu svojih pacijentkinja i da ih na vreme obaveštava o potrebi pregleda, vremenskom intervalu kontrola (jednom u tri godine, kod žena koje redovno obavljaju preglede), faktorima rizika i mogućnostima prevencije i rane detekcije bolesti. U završnoj fazi izrade je i Nacionalni program prevencije raka grlića materice. Do početka njegove široke primene, apelujemo na sve žene:


- Izaberite svog lekara opšte medicine i svog ginekologa i od njih zatražite sve informacije o ovoj bolesti

- Odazovite se na poziv za sistematski pregled

- Posetite ginekologa i uradite Papanikolau test

- Brinite trajno o svom zdravlju

 

Izvor

 

Komentari
Dodaj Novi
Cinizam
Biljana 2012-01-28 17:39:49

Pre dva meseca dobila sam od ginekologa dijagnozu kiperhromazija, koilocitoza
sto znaci da su uo?ene promene na ?elijama grli?a materice.Prepisane su mi
vaginalete Normagyn i Hyperol i da odmah uradim briseve CT, MH i UU.
Naravno
sve to moram da platim iz svog dzepa, a ja novca nemam.
A vodi se kampanja
protiv raka grlica materice...kakav cinizam.
Dodaj komentar
Ime:
Email:
 
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."