You are here: Početna » Vesti » Lokal » SOS telefoni u Srbiji
petak, 06 avg 2021

SOS telefoni u Srbiji


U srbiji postoji više od 80 SOS telefonskih linija koje se finansiraju iz donacija


Širom Srbije u ovom trenutku radi osamdesetak SOS telefonskih linija. Najviše ih ima u Beogradu - više od 20, a u Novom Sadu desetak.


Iza najvećeg broja tih linija stoje nevladine organizacije, tridesetak su osnovali centri za socijalni rad, nekoliko njih zdravstvene institucije...

 

Većina ovih linija namenjena je žrtvama porodičnog nasilja, ali ima i onih za pomoć alkoholičarima, narkomanima, kockarima, žrtvama trgovine ljudima, diskriminacije, incesta, nasilja u školama, pripadnicima LGBT populacije...


Na svim linijama rade obučeni volonteri, a usluge se finansiraju iz donacija. Prosečni mesečni troškovi (telefon, komunalije, zakup kancelarije) iznose 400-500 evra.


SOS telefon za sprečavanje nasilja u školama, kako nam je rečeno u Ministarstvu prosvete, za dvedesetak dana od osnivanja pozvalo je 500 ljudi: oko 400 poziva odnosilo se na vršnjačku agresiju, a 100 nije imalo veze s namenom telefona.

 

„Nadel“, kako se zvanično zove linija za pomoć deci, za pet godina zazvonio je više od 70.000 puta. Najčešće su zvala deca izmeñu 12 i 14 godina, koja su se žalila da su usamljeni, nezadovoljna izgledom, da imaju ljubavne probleme.

 

Na SOS telefon za žene i decu žrtve nasilja u Beogradu godišnje se javi oko 4.200 ljudi, a Lada Mladjenović kaže da se linije usijaju posle praznika. U to vreme nasilni muževi popiju više i postaju agresivni.


Žrtve trgovine ljudima i njihovi najbliži mogu dobiti pravnu, medicinsku i psihološku pomoć preko Astrinog SOS telefona. Toj organizaciji se javljaju i osobe koje hoće da provere bezbednost pojedinih poslova u inostranstvu. Od osnivanja 2002. primili su 10.000 poziva.


I na telefon JAZAS-a javlja dvadesetak ljudi dnevno. Njih, po rečima Karla Borasa, zanima gde i kako mogu da se testiraju na HIV i šta da rade jer su prethodne noći imali rizičan kontakt.

 

Često pozivan je i telefon novosadskog centra „Srce“, za prevenciju samoubistava i pomoć osobama u krizi. Prošle godine su, po rečima Slavice Ranisavljev, imali 2.800 poziva i oko 200 imejlova i četova. Čak 60 odsto sagovornika želelo je da oduzme sebi život. Ostali su hteli da ih neko sasluša.


Izvor: Večernje Novosti

 

Komentari
Dodaj Novi
Dodaj komentar
Ime:
Email:
 
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."