You are here: Početna » Vesti » Lokal » Nestašica testova za HIV samo privremena
petak, 06 avg 2021

Nestašica testova za HIV samo privremena


Poliklinici će tokom iduće nedelje biti isporučeno 200 komada testova


Poslednjih desetak dana gradjani koji su poželeli da se testiraju na HIV u Zavodu za zdravstvenu zaštitu studenata (ZZZS), nisu to mogli da urade. Trenutni nedostatak materijala neophodnih za testiranje u ZZZS pogrešno je protumačen od pojedinih organizacija kao zabrana testiranja na HIV osobama koje nisu studenti ili koje su starije od 26 godina.

 

U zavodu objašnjavaju da takva zabrana ne postoji i da bi ovaj problem trebalo da se razreši sledeće nedelje, kada očekuju da im stigne 200 komada testova.

 

Nekoliko gej-lezbejskih organizacija oglasilo se saopštenjem u kojem osudjuje odluku Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata (ZZZS) kojom se „zabranjuje poverljivo savetovanje i testiranje na HIV za osobe koje su starije od 26 godina i koje nisu studenti“. Oni smatraju da je ovo samo prvi korak ka potpunom ukidanju tog savetovališta. U zavodu napominju da jesu registrovani samo za rad sa studentima, ali da nikada nisu, a i ne planiraju, da zatvore vrata Savetovališta za HIV/AIDS onima koji nemaju indeks i koji su prekoračili starosnu granicu od 26 godina.


- Kod nas već 15 godina svako može da se testira na HIV, ali u ovom trenutku nemamo dovoljno materijala. To je samo trenutna nestašica i u toku je procedura nabavke, pa već za nekoliko dana očekujemo da nam stignu testovi, igle i epruvete za vañenje krvi. Problem je to što ih ne naručujemo mi direktno, nego sve ide preko Gradskog zavoda za javno zdravlje, s kojim imamo ugovor - objašnjava zamenik direktora ZZZS Dr Dušan Dedović.

 

U Gradskom zavodu objašnjavaju da će u narednih nekoliko dana isporučiti testove koje po ugovoru od prošle godine duguju ZZZS, ali i da taj ugovor nije obnovljen u 2011. godini, pa oni više neće biti zaduženi da ih snabdevaju tim materijalom. Organizacije koje se bave zaštitom prava gej populacije odreagovale su na odbijanje bez obrazloženja njihovih članova koji su pokušali da se testiraju prethodnih dana.

 

- Savetovalište za HIV u Krunskoj je najposećenije i najbolje rangirano savetovalište za HIV u Srbiji, gde pripadnici gej populacije dolaze bez bojazni da će biti obeleženi na bilo koji način, jer su savetovalište i testiranje anonimni, poverljivi i besplatni. Bio bi veliki udarac za sve kada bi ovo savetovalište bilo ukinuto ili kada bi pristup bio ograničen, jer se naši klijenti ovde osećaju najprijatnije, ali čini nam se da je nečiji cilj njegovo postepeno ukidanje - priča Isein Fetoski iz Udruženja „Sigurni puls mladih“, jednog od udruženja s kojima je ZZZS prošle godine bez objašnjenja obustavila saradnju, a koje pet godina sprovodi HIV preventivne programe medju gej populacijom.

 

Nacionalna strategija o HIV infekciji daje preporuku da putem promocije i širenja mreža savetovališta država pojača kapacitete za prevenciju i lečenje ove bolesti. Posebna pažnja u strategiji posvećena je dobrovoljnom poverljivom savetovanju i testiranju.

 

Izvor: Blic

 

 

Komentari
Dodaj Novi
Dodaj komentar
Ime:
Email:
 
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."