You are here: Početna » Vesti » Lokal » Pomoć za sve obespravljene gradjane
petak, 06 avg 2021

Pomoć za sve obespravljene gradjane


Jedan od prioriteta Kuće biće i borba protiv diskriminacije i nasilja na teritoriji Beograda

 

Beogradjani će na proleće dobiti „Kuću ljudskih prava” u kojoj će biti smeštene organizacije koje štite ljudska prava i koje se bave i pružanjem direktne pravne pomoći žrtvama kojima su ta prava narušena. To znači da će gradjani Beograda, ali i cele Srbije, moći da zakucaju na vrata ove Kuće kad god misle da su njihova ljudska prava ugrožena. Jedan od prioriteta Kuće biće i borba protiv diskriminacije i nasilja na teritoriji Beograda.

 

Radovi na adaptaciji prostora u kojem će se Kuća nalaziti, u zgradi u Ulici Kneza Miloša 4, počeće vrlo brzo, a studenti Arhitektonskog, Šumarskog, kao i Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, prionuli su na posao i izradili osam različitih idejnih rešenja kako bi ona trebalo da izgleda. Pri izradi projekata vodilo se računa o dostupnosti prostora osobama sa invaliditetom, usaglašenosti sa standardima zaštite životne sredine, kao i činjenici da se radi o javnom prostoru koji će koristiti veliki broj gradjana. Čije je rešenje najadekvatnije, odlučiće organizacije koje će u Kući biti smeštene.

 

- Ne samo Beogradjani, već i gradjani cele Srbije, dobiće mesto u kome će se pružati zaštita ljudskih prava svima, a pogotovo ugroženim grupama, bilo da se radi o poboljšanju položaja žena, osoba sa invaliditetom, LGBT populacije, romske zajednice ili drugih manjinskih zajednica. Radovi na adaptaciji prostora počinjuuskoro, a očekuje se da će biti završeni tokom proleća - kaže za „Blic” Danko Runić, direktor Agencije za evropske integracije i saradnju sa udruženjima grada Beograda.

 

Kuća će zauzimati prostor od 512 kvadrata, od kojih će veći deo biti javni, namenjen svim gradjanima, a u jednom delu će biti smeštene kancelarije. Takodje, biblioteka će biti dostupna svima, a stručni kadar Kuće biće na raspolaganju gradjanima, pogotovo djacima, studentima, istraživačima. Na taj način će se, kaže Runić, raditi i na širenju znanja o ljudskim pravima i promociji standarda EU u ovoj oblasti.

 

- Grad Beograd je kroz Agenciju za evropske integracije i saradnju sa udruženjima ušao u poduhvat osnivanja ovakve institucije jer su ljudska prava naš strateški prioritet, a osnivanje Kuće predstavlja napredak u borbi za zaštitu ljudskih prava. Biće to prostor u kome će najrelevantniji stručnjaci raditi na poboljšanju zakonodavnog okvira za unapredjenje ljudskih prava i jačanje demokratije. Kuća će postati izvor analiza stanja ljudskih prava u Beogradu, kao i predloga novih politika, primenom kojih vlasti mogu da pomognu onima kojima je pomoć najpotrebnija - naglašava Runić.

 

Korisnici Kuće ljudskih prava biće članice Saveza udruženja „Kuća ljudskih prava i demokratije”, odnosno najrelevantnije organizacije koje se bave ovom oblašću. To su Gradjanske inicijative, Komitet pravnika za ljudska prava - JUKOM, Helsinški odbor za ljudska prava, Beogradski centar za ljudska prava i Centar za praktičnu politiku.

 

- Organizacije koje će delovati kroz Kuću imaju široko iskustvo u saradnji sa organizacijama iz regiona, te očekujem da će biti ojačan njihov doprinos u procesu pomirenja, prevazilaženja ratnog nasledja iz 90-ih godina i uticaja na državne organe u smislu kreiranja novih odnosa u regionu – kaže Runić.

 

Osim nabrojanih organizacija, Kuća će biti otvorena za sve druge organizacije koje se bave ljudskim pravima i one će u njoj moći da sprovode svoje programe, organizuju različite skupove, konferencije, izložbe, obuke i seminare.

 

„Dokaz da se prava poštuju"

 

Milan Antonijević, direktor JUKOM-a, smatra da je osnivanje kuće j sjajan potez koji šalje jasnu poruku da se Ijudska prava u Beogradu cene i poštuju. - Time što ćemo obezbediti prostor u koji će gradjani moći da dodju i da se obrate za pomoć, da kažu ako su im prava povredjena, pokazaćemo da postoji jasna želja da im pomognemo. Kuća će funkcionisati direktno sa gradjanima, ali i sa vlastima. Gradjanima ćemo pružiti neophodne usluge, a raznim tribinama, izložbama, uvidom u biblioteku, unaprediće znanje o ljudskim pravima, a to će im pomoći i da ih što manje krše - kaže Antonijević za „Blic".

 

Izvor: Blic

 

 

Komentari
Dodaj Novi
Dodaj komentar
Ime:
Email:
 
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."