You are here: Početna » Saznajte Više » Roditelji LGBT osoba » Majčino Božićno pismo
utorak, 19 feb 2019

Majčino Božićno pismo


Penzionisana učiteljica, a od nedavno i LGBT aktivistkinja Randi Reitan, za Huffington Post napisala je dirljivo Božićno pismo svom gej sinu koje prenosimo u celosti, a nadamo se da će ga pročitati što više roditelja i shvatiti koliko je njihovoj deci važna njihova podrška, naročito u dane Božića.


Dragi Jacobe,


Kad sam pregledala sadržaj kutije s uspomenama, naišla sam na popis koji si napisao Deda Mrazu kad si bio dečak. Naveo si stvari koje smo lako mogli pronaći u prodavnicama i uvek sam uživala kupujući ti te poklone, pakujući ih i stavljajući ih pod Božićnu jelku. Uvek si im se iskreno radovao, a veselje koje smo tvoj tata i ja u tim trenucima osećali bilo je još veće.


Ove bih ti godine poklonila samo jedno. To je nešto što želim već godinama i na sve sam moguće načine pokušavala pronaći način da do toga dođem, jer bi me to radovalo više od svega.


Kako da ti poklonim jednakost? Kako da ti vratim sve one godine u kojima na ovom svetu "nisi bio isti"? U srednjoj školi i na fakultetu trebalo je da izlaziš i ideš na matursko veče i žurke s nekim s kim si to stvarno želeo. To razdoblje života nije trebalo da provedeš boreći se za svoju jednakost. Nije trebalo da braniš svoje dostojanstvo. Nije trebalo da propustiš sva mala veselja tipična za tinejdžere i mladiće tvojih godina.


Ne postoji način na koji bih ti mogla vratiti sve te godine i sve one trenutke u kojima je trebalo da se zabavljaš, uživaš u životu i učiš iz svojih iskustava.


Još si kao dete imao izražen osećaj za pravdu i sećam se kad si kao četverogodišnjak odbio da večeraš sve dok nisam napisala ček za siromašnu decu. U vrtiću si se pobunio jer si mislio da vaspitačica nije trebalo da pocepa papir jednog deteta pred celom grupom kako bi vas naučila da napišete svoja imena. Tog si dana tako rečito zagovarao svoje stavove.


Kad si nam obznanio da si gej, u svojoj srednjoj školi odmah si želeo da oformiš gej-strejt savez. Brinuli smo za tvoju sigurnost, ali smo se plašili i da će te druga deca zbog toga izolovati iz zajednice. Ipak, uspeo si da okupiš učenike, profesore i uveriš školsko veće i ostvario svoj naum. Kad si na fakultetu čuo da studente izbacuju samo zato što su gej, organizovao si Soulforce Equality Ride kako bi ispravio tu strašnu nepravdu.


Svaki taj put učio si me da nešto preduzimam kad se dogodi nepravda. Čitav život si me vodio i podučavao.


Možda mi je zato svake godine teško da dočekujem Božić i uvek iznova shvatam da ti ne mogu pokloniti ono što najviše želim. Prirodno je da, kao majka, svojoj deci želim da pružim ljubav i pažnju. Upravo majka u meni želi da te zaštiti i brine o tebi. I upravo majka u meni beskrajno je tužna što ti ne može pokloniti ono što najviše želim od trenutka kad si nam rekao da si gej.


Želim ti pokloniti jednakost. Želim je umotati u najlepši papir i staviti pod Božićnu jelku. Želim te gledati kako na Badnje veče otvaraš taj poklon i s najvećom ga radošću živiš ceo svoj život.


Volim te,


Mama

 

Izvor

 

Komentari
Dodaj Novi
Dodaj komentar
Ime:
Email:
 
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."